Zwanger raken met Clomid: hoe werkt het?

zwanger raken met clomid

Jullie hebben het maanden, misschien wel méér dan een jaar, “geprobeerd” maar het is niet gelukt om zwanger te raken. Uiteindelijk ben je terecht gekomen bij de afdeling gynaecologie van je plaatselijke ziekenhuis en blijkt dat jij verminderd vruchtbaar bent. Een beetje hulp kun jij wel gebruiken om zwanger te raken, zeg maar. Grote kans dat er besproken is om te starten met Clomid om je eierstokken een handje te helpen. Maar wat doet dit medicijn nou en hoe werkt het? Zwanger raken met Clomid is waar ik je in deze blog graag meer over vertel.

Foto: Marieke Yspelder

In totaal ben ik drie keer succesvol zwanger geraakt met Clomid (in 2015, 1016 en 2020). Helaas is de eerste zwangerschap geëindigd in een miskraam waar je hier meer over leest. Graag vertel ik je meer over mijn ervaringen met Clomid en hoe het is om het te gebruiken om zwanger te raken.

Wat doet clomid?

Clomid bevat de werkzame stof clomifeen. Clomifeen stimuleert de rijping van de follikels, oftewel eiblaasjes in gewone mensentaal, in de eierstokken. Wanneer een follikel rijp genoeg is zal deze “springen”, dit noemt men de eisprong en ken jij misschien als ovulatie. Uit het follikel komt dan die gewenste eicel die via de eileiders naar je baarmoeder gaat. Met andere woorden, clomid helpt jou om een succesvolle eispront te krijgen als jouw eigen lichaam hier niet of onvoldoende voor zorgt. Het wordt dan ook bijna altijd voorgeschreven aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) zoals ik heb. Bij ongeveer 8 op de 10 vrouwen zorgt clomid voor voldoende rijpe eicellen.

Bron: Apotheek.nl

Hoe gebruik je clomid?

Clomid is een medicijn in de vorm van een pil. De pilletjes zelf zijn vrij klein en makkelijk te slikken. Ze hebben geen opvallende smaak. Afhankelijk van je dosis slik je één tot meer pillen per dag en dat voor vijf dagen achter elkaar, meestal start je op dag 3 en slik je tot en met dag 7 van je cyclus. Je cyclus stat op de dag dat je ongesteld wordt, dus je start op de derde dag van je menstruatie. Maar ik ben ook een keer pas gestart op dag 7 of 8 van mijn cyclus, omdat ik ongesteld werd tijdens mijn vakantie en pas kon starten bij thuiskomst. De gynaecoloog heeft toen met een inwendige echo gecontroleerd of ik nog kon starten. Alle andere keren ben ik netjes gestart op dag 3 😉

Zwanger raken met clomid

Een pil is trouwens 50 mg en dit is meestal de dosis waarmee je per dag start om te kijken hoe je lichaam erop reageert. In 2015 bleek dit niet voldoende en had ik een dosis van 100 mg per dag nodig om een dominante rijpe follikel te krijgen. Vijf jaar later, in 2020, bleek 50 mg wel voldoende te zijn, ik was inmiddels 34 en dus een tikkie ouder, en ben ik dus met een lagere dosis zwanger geraakt.

In 2015 was ik bij de eerste ronde dat ik 100 mg per dag slikte direct zwanger geraakt. Na mijn miskraam heeft het echter een stuk langer geduurd. Normaal gesproken heeft het geen nut clomid langer dan 6 maanden te gebruiken. Het kan dat je lichaam er “gewend” aan raakt en er dus niet meer op reageert. Ik had echter na mijn miskraam 9 maanden, oftewel 9 rondes, nodig om opnieuw zwanger te raken.

Na de gebruikelijke 6 maanden kreeg ik natuurlijk niet zomaar weer het medicijn mee. Ik werd opnieuw een cyclus gevolgd om te zien of clomid nog zijn werk deed. Daarnaast onderging ik een hysterosalpingografie (HSG) om te controleren dat mijn eileiders open waren. Omdat ik al zwanger was geraakt met clomid en er geen aanwijzingen waren dat het medicijn niet meer zou werken, kreeg ik het weer voor een nieuwe periode van 6 maanden mee. In augustus van 2016 raakte ik voor de tweede keer, na 9 pogingen, opnieuw zwanger met behulp van clomid. In 2020 raakte ik direct na één ronde zwanger, een enorme opluchting.

Een heleboel inwendige echo’s en huiswerk

Als je start met clomid word de rijping van je follikels (eiblaasjes) gecontroleerd met inwendige echo’s. Meestal starten ze zo’n week nadat je gestart bent het met medicijn met de controles, ongeveer op dag 10-11 dus. Dit was in ieder geval bij mij het geval. Op basis van die controle besluiten ze wanneer je weer langs komt voor de volgende controle. Meestal na weer een paar dagen. Zodra zich er een dominante follikel vormt en een eisprong nadert, wordt je geadviseerd om de dag seks te hebben. Dit laatste noemen ze ook wel eens je “huiswerk”.

Het voordeel van clomid is dat het daadwerkelijke zwanger raken nog steeds in je eigen slaapkamer gebeurt. Er gebeurt dus niets in een laboratorium of in de stoel van je gynaecoloog. Het is wat dat betreft de meest “normale” manier om zwanger te raken als je verminderd vruchtbaar bent. Je slikt eigenlijk alleen een paar dagen een paar pillen. Net zoals stellen die geen hulp nodig hebben, heb je rondom je eisprong seks om zwanger te raken. Het enige intensieve zijn vooral die vele inwendige echo’s in de aanloop naar je eisprong en mogelijk om achteraf te concluderen dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Alhoewel dit laatste ook met een bloedonderzoek kan.

Bijwerkingen van Clomid

Waar je vooral veel over hoort, is dat clomid vervelende bijwerkingen heeft. Het lijkt vooral invloed te hebben op je humeur. Je kunt er zogezegd neerslachtig(er) van worden. Ikzelf kreeg vaak na 1-2 dagen een wazig of zwaar gevoel in mijn voorhoofd, alsof iemand een hand voor je voorhoofd houdt en dus ook je gezichtsveld minder is. Meestal trok dit op dag 3-4 wel weer weg of raakte ik eraan gewend. Ik vond het slikken van het medicijn zelf vaak niet vervelend.

Persoonlijk denk ik dat als je erin gaat met het idee dat dit medicijn vervelende bijwerkingen kan hebben. Of dat je er vanuit gaat dat je er een beetje down van kan worden. Dat je deze bijwerkingen ook zult ervaren. Mijn tip is dan ook om er vooral nuchter en ruimdenkend in te stappen. Laat je niet beïnvloeden door hoe anderen de werking van het medicijn hebben ervaren.

Zwanger of niet?

Het is juist die periode daarna die ik het meest pittig vond. Daarmee bedoel ik het wachten na die succesvolle eisprong. Die eisprong vindt met clomid meestal wat later plaats dan op de standaard dag 14 van een gezonde cyclus. Voor mij was dit meestal tussen dag 17 en dag 21, trouwens.

Hoe dan ook, ik vond zelf het niet weten of je zwanger bent het meest uitdagende. Je moet namelijk twee weken wachten en dat is best lang als je een grote wens hebt. Voor mijn gevoel hield mijn lichaam mij continue voor de gek. Ben ik zwanger of toch niet? In 2020 nam ik je in ieder geval mee in dit proces en deelde ik hiervan IGTV-video’s op mijn Instagram. Klik vooral hier als je deze video’s voor een meer “achter de schermen” ervaring van clomid wilt zien.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *