Zwanger en de kilo’s vliegen eraan

23_weken_zwanger3

Daar is ‘ie weer. Een, vooral niet te serieus bedoelde, zwangerschapsupdate met een knipoog naar eten. Toch kan een onderwerp zoals zwangerschapskilo’s of je gewicht tijdens de zwangerschap een serieus onderwerp zijn. Ik moet zeggen dat ik wel onder de categorie val van: “Help, ik ben zwanger en de kilo’s vliegen eraan”. Tegelijkertijd weet ik dat ik altijd erg smal ben geweest en ik mij nooit, maar dan ook echt nooit, druk heb hoeven maken over wat ik eet en hoeveel ik weeg. Tot mijn zwangerschap had ik geeneens een weegschaal in huis. 

Nu is dat toch wel een beetje anders geworden. Ik heb mijn gewicht wekelijks bijgehouden in een app, zodat ik zo’n mooi schemaatje heb waarin ik kan zien hoeveel ik ben aangekomen. In het begin interessant, toen best wel confronterend en nu heb ik er vrede mee. Ben ik geobsedeerd? Nee, want ik vergeet mijn wekelijkse weegmoment steeds vaker, maar het leek mij wel leuk om er eens over te praten op mijn blog.

Hieronder zie je mijn schema. Ik realiseerde mij dat ik alweer vergeten ben om vanochtend mijn gewicht op te nemen. De 8 kilo verandering was tot en met vorige week. Ik was toen 23 weken zwanger. Als je dan overal op het internet leest dat een zwangere vrouw met een normaal/gezond gewicht 12 kilo mag aankomen, dan begin ik toch lichtelijk te panieken. Ik moet immers nog zo’n 16 a 17 weken en ik schat dat ik die 12 kilo grens ‘vet’ ga overschrijden. Dat terwijl mijn eetpatroon niet sterk veranderd is en ik ook nog eens 1x per week ben gaan sporten. Voor mijn zwangerschap sportte ik niet. Oh, en ik sport niet zo intens dat ik nu ineens kilo’s spiermassa heb opgebouwd. Hahaha.

img_3604

Zoals je kunt zien ben ik in de derde maand het meeste aangekomen. Een maand dat misschien de meeste vrouwen nog helemaal geen sterke gewichtstoename zien. Mijn lichaam besloot echter al het vet op te gaan slaan en, ondanks dat mijn eetlust sterk verminderd was, vlogen de kilo’s eraan. Nu ik weer een goede eetlust heb, moet ik wel zeggen dat mijn zelfgebakken taartjes er wel goed in gaan. Maar zoals ik al zei, eet ik niet (veel) meer dan voorheen.

De enige angst is natuurlijk hoe het mij na de zwangerschap zal vergaan. Ik vermoed dat als mijn spijsvertering weer normaal wordt, ik die kilo’s weer snel kwijt zal zijn. Daarnaast volg ik een Zwangerfit© cursus en zal ik ook het na-traject volgen, hopelijk zal ook dat mij helpen die kilo’s er weer vanaf te krijgen.

19_21_23wekenzwanger
Van links naar rechts: 19, 21 en 23 weken zwanger.

Het is wel apart om voor het eerst in mijn leven te zien dat er ook kilo’s aan kunnen bij mij. Ik denk dat ik vanaf mijn 16e tot mijn 30ste tussen de 54 en 55 kilo heb gewogen.

Momenteel krijg ik best veel opmerkingen over mijn buik, maar dat hoort er natuurlijk wel een beetje bij. Alhoewel ik wel een goed buikje heb voor een eerste zwangerschap en mijn termijn. Achja, het belangrijkste voor mij is dat het goed gaat met de baby en zover we weten gaat dat het ook.

Hoe gaat het verder

Vanaf week 18 voel ik in ieder geval duidelijk getrappel in mijn buik en het wordt iedere week sterker. Nicky kon de trapjes ook vrij snel al voelen, in week 19 om exact te zijn. Het gaat goed met ons en nu wordt het langzaam aan tijd dat we de babykamer klaar gaan maken en spullen te gaan kopen. We hebben de eerste stap in de Prénatal dit weekend gezet.

Ik ben de kamer al aan het verven – in stappen – en twijfel sinde vanochtend heel sterk of ik niet een soort van lambrisering in een andere kleur op de muur wil verven. Zoiets als de inspiratiefoto hieronder, gewoon een hele lichte roze kleur.

Zoiets als dit ...

Nog genoeg te doen en daarom moet ik me niet druk gaan maken om die kilo’s. Zolang ik normaal blijf eten doet mijn lichaam wat die blijkbaar denkt dat die moet doen en ik vind het alleen maar fijn dat ik deze winter wat extra vet op mijn botten heb zitten 😉

Liefs Lian

Bron babykamer foto // 100 Layer Cake

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

 • Ach Lian, geniet nou maar gewoon van dat wondertje in je buik. Dat ga je zeker weten straks missen als ze er eenmaal is. Ik was al niet heel slank en kwam bij Jarno 18 kilo aan. Ik woog 82 kilo schoon aan de haak met mijn lijfje van 1,57! Alles komt goed. Gewoon lekker en gezond blijven eten. X Wendy

  Reageer
 • Lian, die kilo’s komen wel goed! Ik kwam 21 kg aan tijdens mijn zwangerschap (met een startgewicht van 57 best een hoop!) maar alles ging er vanzelf weer af. In 9 maanden tijd kwamen ze er aan en precies 9 maanden na de bevalling waren ze eraf. Gewoon lekker genieten met een beetje gezond verstand dan komen die kilo’s vanzelf wel weer goed.

  Reageer
  • Dat hoor en lees ik veel. Het blijft toch wel spannend, want lekker eten gaat er wel goed in nu ?

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *