
Als je besluit een lange afstandsvlucht te nemen met een baby of dreumes in touw zijn er veel dingen die op je pad komen. Denk aan voorbereidingen treffen, koffers pakken en natuurlijk de vlucht zelf. Daarnaast zijn er twee dingen die je angst aanjagen. De eerste is dat je baby de hele vlucht gaat huilen. Je baby kan gaan huilen, niet per se de hele vlucht. Soms niet meer dan een half uurtje en soms helemaal niet (lucky you). De tweede angst is dat je baby een jetlag krijgt. Die gevreesde baby jetlag kan ik je garanderen. Ja, je leest het goed: Je baby krijgt een jetlag. Helaas is er geen ultieme oplossing die gaat voorkomen dat je kindje een jetlag krijgt. Wel vertel ik je hoe je deze het beste kunt overleven én ook heb de gouden tip om die gevreesde jetlag zo snel mogelijk te boven te komen.
Foto gemaakt door Marieke Yspelder

Wanneer een jetlag?
Men spreekt eigenlijk van een jetlag als je verschillende tijdzones doorkruist. De lengte van een vlucht is geen indicator voor een jetlag. Als je namelijk in dezelfde tijdzone blijft verlies je geen tijd en blijft je (biologische) klok gelijk. Naast tijd verliezen kun je ook tijd winnen. Als je van oost naar west vliegt zal je dag langer dan 24 uur duren, dan wanneer je van west naar oost vliegt en je waarschijnlijk een deel van je dag (meestal nacht) verliest.
Vlieg je naar Bali dan ga je van west naar oost. In Bali is het bijvoorbeeld 6 uur later dan in Nederland. Vlieg je naar Los Angeles dan ga je van oost naar west. In Los Angeles is het 9 uur eerder dan in Nederland. De ergste jetlags krijg je van vliegen van west naar oost, omdat je in de meeste gevallen een ernstige vorm van slaapgebrek hebt door een verkorte of compleet missende nacht.
Voorbereidingen treffen
Als het tijdsverschil minimaal is zou je kunnen proberen in de dagen voorafgaand aan de vlucht je kindje te laten wennen aan de nieuwe tijdzone. Echter, is dit alleen maar nuttig voor een tijdsverschil van 1-2 uur, waarbij er meestal al nauwelijks sprake is van een jetlag. Met andere woorden, echt voorbereiden kun je niet en je klok van je kindje dagen van tevoren proberen aan te passen zal meer energie kosten dan het uiteindelijk oplevert.
Wat je wel kunt doen is zorgen dat jij en je kind in de dagen voorafgaand aan de reis zoveel en goed mogelijk slapen. Zorg dat je lekker uitgerust bent, goed hebt gegeten en jij en je kindje je zo fit mogelijk voelen. Verkies een hotelovernachting op het vliegveld boven midden in de nacht moeten vertrekken naar het vliegveld. Doe je dit laatste, dan verstoor je eigenlijk al de laatste goede slaap van je kindje, waardoor je de reis al niet uitgerust begint.

Tijdens de vlucht
Ondanks dat het weinig nut heeft voor je reis al naar het nieuwe tijdschema te werken, kun je tijdens de vlucht wel al aanpassingen maken. Houd het normale slaapschema van je kindje(s) als leidraad, maar kijk of je qua maaltijden al wat kunt verschuiven naar het nieuwe ritme toe. Bijvoorbeeld de lunch omruilen met het avondeten als je baby of dreumes al drie volwaardige maaltijden nuttigt. Kijk naar hoe de maaltijden in het vliegtuig worden aangeboden, daar kun je een voorbeeld aan nemen.
Een andere tip is om vaker kleinere voedingen (of gezonde snacks) aan te bieden. Een volle maag staat meestal garant voor een tevreden baby. Een tevreden baby slaapt (in sommige gevallen) beter en op die manier rust je kindje voldoende tijdens de vlucht.
De jetlag
Je kunt het niet voorkomen, dus ondanks alle voorgaande stappen gaat je baby of dreumes een jetlag krijgen. Hoe uitgeruster je kindje al was of is, hoe makkelijker hij/zij de jetlag zal verdragen.
baby
Als je baby jonger is dan 6-7 maanden is het belangrijk om gewoon de wakkertijd aan te houden die bij de leeftijd horen. Probeer de baby zoveel mogelijk te laten slapen, zoals je thuis ook doet. Dat je er ’s nachts de eerste dagen weer even uit moet om misschien een klein flesje tegen (ook al was je daar vanaf) zul je even moeten accepteren. Maak er echter geen gewoonte van, dus kijk of je kindje ook zonder flesje weer wilt verder slapen. Vecht niet tegen het verstoorde ritme, maar geef er even aan toe. Naar alle waarschijnlijkheid heb je zelf ook een jetlag en ben je toch wakker. Houd het licht in de kamer donker, blijf zachtjes praten en probeer na 30 minuten de slaap weer te hervatten.
Dreumes
Met een dreumes kun je proberen bij aankomst het ritme van je bestemming aan te houden. Is het in de middag, zorg dan dat je lekker veel buiten blijft om zoveel mogelijk zonlicht te pakken. Hiermee kun je je lichaam foppen dat het toch nog echt dag is, waardoor het lichaam zich sneller zal aanpassen.
Met een dreumes kun je ervan uitgaan dat het gewoon wakker zal zijn midden in de nacht. De biologische klok van je kindje zegt opstaan. Het zal jezelf ook overkomen. Geef indien nodig een “licht ontbijt” zoals een papfles of bekertje warme melk. Houdt de kamer donker, praat zachtjes en probeer ook hier na 30-60 minuten de slaap weer te herpakken. Pas een ingekort slaapritueel toe om duidelijk te maken dat het weer bedtijd is. Het zal net zoals bij jezelf enkele dagen duren voordat het interne ritme aangepast is. Vecht er niet tegen. Neem je kindje eventueel bij je in bed en houdt anders midden in de nacht een rustig theekransje als dat nodig is.

Dé gouden tip
De allerbelangrijkste tip is om er niet tegen te vechten. Ga niets forceren of je kind iets opleggen. A. je kindje snapt natuurlijk niet wat er gaande is en B. vechten tegen de biologische klok is gewoon niet te doen. Probeer het nieuwe dag- en nachtritme zo duidelijk mogelijk te maken door overdag veel buiten zijn en ’s nachts alles donker houden. Ook als je opstaat of even wakker bent is het belangrijk de ruimte donker te houden en zachtjes te praten.
Houd er verder rekening mee dat je kindje een jetlag gaat krijgen. Probeer daarom de eerste 2-3 dagen geen spannende excursies te doen die vermoeiend zijn voor je kindje. Zet de relaxmodus aan en ontspan, ook als het niet loopt zoals je zou willen.
Liefs Lian
Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!
