Zika in de Verenigde Staten: mijn ervaring

12 weken zwanger in Orlando, FL

In 2016 reisden Nicky en ik naar Florida terwijl ik 12 weken zwanger was. Dit was te midden van een vermoedelijke Zika-uitbraak in Miami-Dade county. Wij besloten om onze reis door te laten gaan en ons niet bang te maken. Naar aanleiding van mijn reizen naar Florida en het hebben van een baby heb ik van een aantal lezers vragen gekregen over het risico op het Zika-virus in Florida en de Verenigde Staten. Om die reden besloot ik over Zika in de Verenigde Staten te schrijven. Wat is de huidige stand van zaken? Hoe hebben wij ons destijds voorbereid? En hoe sta ik nu tegenover het risico op besmetting in de Verenigde Staten? In dit artikel vertel ik het allemaal. 

 Huidige stand van zaken

De informatie over de stand van zaken rondom Zika in de Verenigde Staten vind je op de website van het CDC, oftewel Centers for Disease Control and Prevention. Dit is vergelijkbaar aan het RIVM in Nederland. Beide websites kun je bezoeken voor meer informatie, maar ik zal kort samenvatten wat hun adviezen zijn voor de Verenigde Staten ten tijde van het schrijven van dit artikel.

  • RIVM: geen extra maatregelen voor zwanger vrouwen of stellen die zwanger willen worden.
  • CDC: geen extra maatregelen, maar zwanger vrouwen of stellen die zwanger willen worden dienen alert te zijn als je reist naar Miami-Dade County, Florida of Browsville, Texas. Standaard muggenpreventie wordt aangeraden.

In Miami-Dade County en Browsville zou in 2016 een lokale besmetting van het Zika virus hebben plaatsgevonden. Lokaal betekent dat ze ter plekke besmet zijn geraakt van een mug die daar rondvloog. In de zomer van 2017 zijn beide gebieden echter weer als veilig verklaard, maar wordt gezegd alert te zijn op nieuwsberichten over mogelijke nieuwe uitbraken. Alle andere Zika-besmettingen in de Verenigde Staten zijn van mensen die besmet zijn geraakt op een andere bestemming dan de Verenigde Staten. Schrik dus niet van cijfers van duizenden Zika-gevallen in de Verenigde Staten, deze mensen zijn niet in de VS besmet. Om die reden acht het RIVM en het CDC het veilig om naar de Verenigde Staten te reizen.

Van top tot teen in de Deet
Reizen naar Florida en Texas

Persoonlijk acht ik het ook veilig om naar de Verenigde Staten te reizen. Niet alleen nu, maar ook toen ik 12 weken zwanger was. We hadden ons goed ingelezen en besloten om die reden maatregelen te nemen. Zo boekten wij ons hotel in Miami Beach om naar een hotel buiten het Miami-Dade County gebied. Daarnaast zorgde ik dat ik van top tot teen ingesmeerd was met Deet als wij in een (natuur)gebied kwamen waar muggen veel voorkomen. Niet alleen mijn huid, maar ook mijn kleding. Een derde vorm van bescherming was het gebruik van condooms. Zika is namelijk sexueel overdraagbaar en beschermde sex wordt tot 6 maanden na risico geadviseerd. Gelukkig hoefde ik niet meer zwanger te worden 😉

Google Maps Miami-Dade County

De risicogebieden zijn inmiddels als veilig verklaard, maar als je een kinderwens hebt kan ik het mij volledig indenken dat je het risico niet wilt lopen. Vooral omdat een van de door de CDC geadviseerde maatregelen beschermde sex is. Iets waar je geen boodschap aan hebt als je zwanger wilt worden. Gelukkig is Miami maar een klein gebied van Florida en al helemaal een ieniemienie gebied in het grote Verenigde Staten. Voor Browsville, Texas geldt hetzelfde. Browsville is maar een klein grensstadje in het ontzettend grote Texas en het nog grotere land.

Zika in de Verenigde Staten

Ikzelf acht het reizen naar de Verenigde Staten momenteel risicoloos. Dit jaar reizen wij sowieso niet naar een in het verleden besmet gebied, ben ik niet zwanger en proberen we momenteel ook niet om zwanger te worden. Ik houd mij dan ook totaal niet bezig met het Zika-virus. Ik schrijf dit dan ook voor vrouwen of stellen die wel in die situatie zitten, want ik snap het helemaal als je wel de in het verleden besmette gebieden liever vermijdt. De Verenigde Staten is echter een ontzettend groot land met heel veel mooie bestemmingen.

Doe waar jij je goed bij voelt en ik hoop dat de informatie en mijn eigen ervaring met Zika in de Verenigde Staten je kunnen helpen een weloverwogen keuze te maken.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *