Zelf vanillesuiker en vanille extract maken

IMG_2723

De meeste mensen kopen een kant-en-klaar vanilleproduct om hun baksels een vanillesmaak te geven. Ik zelf doe dat ook en daar is helemaal niets mis mee. Echter, wanneer je veel en vaak bakt, je bepaalde intoleranties hebt en/of je een aangepaste eetstijl hebt dan kan het soms wel een uitkomst zijn om zelf je vanille extract te maken. Het is absoluut niet moeilijk, maar kost wel enige voorbereiding(stijd). Vandaag vertel ik je niet alleen hoe je zelf vanille extract kunt maken, maar ook wat je met gebruikte vanillebonen kunt doen en ik deel een tip waarmee je zonder veel gedoe alle zaadjes uit je vanilleboon krijgt. Want uiteindelijk is het gebruiken van vanille vers uit de boon het allerlekkerste en persoonlijk ook mijn favoriet. Ben je al benieuwd?

vanillesuiker maken

Zelf vanillesuiker maken

Je kunt de vanillepoeder ook vermengen met vanillesuiker om je eigen pure vanillesuiker te maken. Persoonlijk droog ik mijn vanillebonen door ze in een pot met suiker te steken. Nadat de bonen gedroogd zijn haal je ze eruit, eventueel samen met de suiker, en maal je het geheel fijn. Haal eventueel door een fijne zeef en doe terug in de pot. Nu heb je pure vanillesuiker en dus niets van dat nepspul dat in een laboratorium gemaakt wordt zoals ik jullie in dit artikel uitlegde.

Vanillebonen gebruikt voor vanille extract heb ik nog niet gedroogd. Maar dit zou ik persoonlijk doen middels een oven of pan, aangezien je anders een zeer vochtige vanilleboon in de pot met suiker zou steken. Vocht en suiker gaan minder goed samen.

vanille extract maken

Zelf vanille extract maken

Zelf vanille extract maken is niet moeilijk, maar het is wel fijn om te weten welke verhoudingen je het beste kunt aanhouden en hoe lang het geheel ongeveer moet trekken. Want vanille extract is niet in een dag gemaakt, het heeft tijd nodig op een donkere en koele plek (de voorraadkast of gesloten keukenkastje van het fornuis weg) van alcohol met vanillebonen naar vanille extract te gaan.

De verhoudingen die je aan kunt houden is ongeveer 3 vanillebonen per 100 ml alcohol. In mijn geval koos ik voor vodka, omdat deze het meest neutraal van smaak en kleur is. Ik gebruikte 6 bonen voor iets meer dan 200 ml. Je gaat als volgt te werk:

 1. Snijd de vanillebonen in de lengte open.
 2. Doe de vanillebonen in je flesje of weckpot en vul met vodka. Schud een aantal keer met de fles, totdat je de zaadjes ziet loskomen.
 3. Plaats de fles of pot op een donkere en koele plek.
 4. Laat minstens 2-3 maanden trekken om op smaak te komen; schud de fles om de zoveel tijd.

Wanneer je fles na gebruik leeg is, kun je de vanillebonen laten drogen. Dit kan in de oven, fijngehakt in een pan, of je stopt ze in een pot zonder verder vocht erbij. Dit laatste betekent dat je weer enkele weken moet wachten. Wanneer de vanillebonen gedroogd zijn kun je ze fijnmalen tot vanillepoeder. Dat kun je weer gebruiken om je baksels een vanillesmaak te geven.

Zelf vanille extract maken: de gouden tip

De gouden tip komt niet van mijzelf, maar kwam ik eigenlijk per toeval tegen. Ik vind het een geweldig idee en ik denk dat ik direct een paar vanillebonen klaarzet. Het idee is dat het altijd een gepriegel is om de zaadjes uit de vanilleboon te krijgen. Blijkbaar kan het makkelijker. Bekijk onderstaand filmpje voor de magische truc.

Voor wie de video niet werkt, of een vertaling nodig heeft:

 1. Je neemt een aantal vanillebonen.
 2. Snijd met een scherp mesje de kontjes, daar waar ze hebben vastgezeten aan de boom, eraf.
 3. Zet de vanillebonen met de openkant in een weckpot die tot ongeveer 5 cm gevuld is met alcohol (rum of vodka).
 4. Doe de deksel erop en zet voor 2,5 week weg.
 5. Iedere keer dat je een vanillebonen nodig hebt neem je een stokje eruit en duw je deze vanuit de bovenkant leeg boven je beslag.
 6. De zaadjes lopen er als een soort van vanillepasta uit.

De overgebleven stokjes droog je weer uit om vanillepoeder of vanillesuiker mee te maken. De cirkel is dan weer rond.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande informatie en weet je weer net iets meer over vanillebonen en hoe je ze optimaal kunt gebruiken. Het kopen van vanillebonen is een investering, dus weggooien is zonde van het geld.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

9 Reacties

 • Hey! Uit het boek van rutger heb ik bergrepen dat vanille – extract en vanille – aroma twee verschillende dingen zijn. Ook bij mij staat nu de zelfgemaakte extract te rijpen, want in de winkel kon ik alleen maar aroma’s krijgen. Heb jij toevallig tips waar ik mokka-/ chocolade extracten kan vinden? Groetjes

  Reageer
  • Leuk om te horen dat je lekker bezig bent! Ik kan mokka extract niet direct vinden, maar chocolade extracten wel. Bij Cook&Co zie ik ‘m op de website staan en ik dacht dat daar een vestiging van is in Roermond. Aroma’s zijn inderdaad “nep” producten die gewoon in een lab worden gemaakt.

   Reageer
   • Even over die zogenaamde “nep” vanille.
    Deze wordt niet in een lab gemaakt maar wordt gekweekt d.m.v. speciale hiervoor ontwikkelde bacteriën (gisten) die met een deel van een echte vanilleplant zijn behandeld waardoor deze bacteriën pure vaniline als afvalstof produceren.

    Het eindproduct is 100% pure vaniline die exact dezelfde chemische formule heeft als de vaniline geproduceerd door de vanilleplant.

    Qua smaak is het onmogelijk het verschil tussen beide producten te proeven, het is pure vanille.

    Het is zeker een goede oplossing voor het steeds groter wordende probleem van het tekort aan vanillestokjes omdat de vraag naar vanille elk jaar opnieuw gigantisch toeneemt. Daar kun je niet tegenop kweken.

    Wat Dr. Oetker in zijn aroma’s doet is mij niet bekend maar ‘kunstmstig’ gekweekte vanille zoals hierboven beschreven is niet ‘nep’ het is net zo echt als die van de plant.

    Dergelijk producten kun je uitstekend gebruiken en in het belang van het klimaat zou het eigenlijk de voorkeur moeten hebben.

    De vanilleplant is niet meer de enige die 100% vanille kan produceren

    Reageer
    • Er bestaat wel degelijk synthetische vaniline, maar door het tekort aan echte vanille terwijl er wel de vraag is naar natuurlijke vanille wordt er nu vaker gegrepen naar het creeëren van vaniline dat wel natuurlijk is, maar niet wordt verkregen via de vanilleplant. Dat is waar jij het over hebt. Dit artikel is alweer een aantal jaren oud en net als jij heb ik ook geen flauw idee of dr. Oetker werkt met synthetische of natuurlijke vaniline – alhoewel ik neig naar synthetisch gezien het al een product is dat vrij lang bestaat. Echter, je uitspraak dat een synthetische vaniline niet bestaat klopt niet. Nep is misschien niet het juiste woord, maar voor iedereen wel begrijpbaar dat het hier niet om het originele “echte” vanilleproduct (afkomstig uit de vanilleboon) gaat.

     Verder vind ik mijn blog niet de plek om hier een ellenlange discussie over te voeren, maar ik ben blij dat je de ruimte hebt gepakt om jouw standpunt hierover te delen.

     Reageer
 • goed te lezen dat jij vodka hebt geprobeerd. Ik heb laatst cognac geprobeerd, maar dat heeft van nature al een uitgesproken smaak en is ook iets prijziger. Ik ga d volgende keer vodka gebruiken!

  Reageer
  • De flessen sterileer je inderdaad eerst door ze uit te koken. Schudden doe je om de dag of iedere dag 1x.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *