Zo maak je zelf bagels

IMG_4685

Ooit beangstigde mij de gedachte aan werken met gist, het laten rijzen van deeg of uberhaupt het maken van brood. Maar na de ervaring met deze bagels durf ik eindelijk de wereld van broodbakken toe te treden. Met dit recept kun je ontzettend makkelijk zelf bagels maken en ik ga jou vertellen hoe je dat doet.

Het onderstaande recept voor bagels is een echt basisrecept, je kunt hier eindeloos mee varieëren. Na een keer proberen met een standaard bagel ben jij klaar om te varieëren. Ik was verrast hoe makkelijk het was om deze bagels zelf te maken.

Aangezien ik het recept eerst wilde uittesten heb ik maar vier bagels gemaakt en in principe is dat voor een huishouden van twee personen ook genoeg. Hoef jij ook maar voor twee personen (of voor jezelf) bagels te maken dan kun je onderstaand recept makkelijk halveren.

Bagels 

(8 stuks)

Ingrediënten
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 tl droge gist
  • 630 gram (brood)meel (geen broodmix)*
  • 1 1/2 tl zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaad (optioneel)
  • extra bloem om te bestuiven

* Ik gebruik broodmeel gekocht in Duitsland. Zij werken met typenummers voor meelsoorten; broodmeel is type 550.

Bereiding

1. Meng water en suiker in een kom en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de gist toe en laat dit een kleine 10 minuten staan. In een grote kom (of de mengkom van je KitchenAid of vergelijkbaar apparaat) vermeng je ondertussen het meel met het zout. Nu het gist zijn tijd heeft gehad om te werken voeg je het toe aan het meel en roer je dit door totdat je een kruimelig deeg krijgt. Plaats dit deeg op een met meel bestoven werkblad en kneed voor 6-7 minuten door tot een elastisch deeg. Heb je een KitchenAid zoals ik, kneed dan het deeg met de deeghaak voor 6-7 minuten op stand 2.

Vorm een bal van het deeg en plaats het in een met olie ingevette (liefst glazen) kom, dek af met vershoudfolie en zet voor een uur weg op een warme plaats* zodat het deeg kan rijzen.

* Wij hebben een vrij koude keuken, dus heb ik de oven voorverwarmd tot 40 graden, de oven uitgezet en daar de kom ingeplaatst voor een uur met de ovendeur dicht. Dit werkte perfect!

IMG_4667

2. Na één uur haal je de het gerezen deeg uit de kom en verdeel je dit in acht gelijke stukken. Draai van ieder stuk een balletje, druk het enigzins plat en maak vervolgens een gat door met je duim door het deeg heen te prikken. Verruim het gat zoveel mogelijk totdat de vorm in de buurt komt van een bagel. Laat 10 minuten rusten.

IMG_4670

3. Terwijl de bagels rusten breng je een ruime pan water aan de kook; een waterkoker wil dit proces wel eens versnellen. Zodra de bagels gerust hebben ga je ze koken. Doe de bagel in het kokende water en laat minimaal 45 seconden tot maximaal één minuut drijven, draai de bagel om en laat de andere kant net zo lang koken. Zodra beide kanten zijn gekookt plaats je de bagel op een met beklede bakplaat. Doe dit voor iedere bagel.

IMG_4672

4. Roer het ei met een eetlepel water door en bestrijk de bagels hiermee. Optioneel kun je de bagel nu met sesamzaad bestrooien. Plaats de bagels in een voorverwarmde oven op 220 graden Celcius (of 210 graden Celcius hetelucht) en bak in 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

IMG_4686

De bagels zijn klaar en kunnen 4-5 dagen bewaard worden in een afgesloten broodtrommel, maar zijn het lekkerste vers gebakken. Hieronder nog een mooie een foto van de binnenkant van de bagel, zodat je de mooie structuur kunt bewonderen.

IMG_4687

Zelf bagels maken is niet moeilijk en zeker het proberen waard! Laat hieronder een berichtje achter als jij ook aan de slag gaat met dit recept.

Liefs Lian

Recept//A Beautiful Mess

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

  • Hoeveel gram is de 3 1/2 cup broodmeel ongeveer? Lijkt me wel leuk om een keer te proberen.

    Reageer
    • Zoek op mijn blog even op maateenheden en je komt een artikeltje tegen waar je mee kunt omrekenen naar grammen. Veel succes!

      Reageer
  • hoi,
    Ik wil binnenkort ook graag dit recept gaan uitproberen,maar
    ik weet niet,wat je bedoelt met 3 en een halve cup broodmeel..???
    Kan het ook gewoon 500 gr (tarwe)bloem zijn?
    En,als ik om half 9 s’ morgens met het recept begin,hoe laat(inclusief
    bakken,)ben ik dan klaar?want,ik wil graag om 12 uur klaar zijn,als we
    hier op de woongroep gaan lunchen.
    Met Vriendelijke Groet,Femke.

    Reageer
    • Hoi Femke,

      Leuk dat Bagels wilt gaat bakken. Broodmeel heeft een hoger glutengehalte dan bloem, waardoor het beter geschikt is voor brood. Je kunt ook met tarwebloem werken. Je moet denken aan zo’n 400 gram, zie dit artikel voor het omrekenen van maateenheden: http://www.cakejevaneigendeeg.nl/maateenheden-omrekenen-doe-je-zo/

      Ik denk dat je 3 uur bereidingstijd (inclusief het wachten op het rijzen) kunt rekenen. Veel succes en plezier met het bakken van de bagels!

      Liefs Lian

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *