Zanddeeg

IMG_2781

Zanddeeg kennen we allemaal eigenlijk wel. Ik weet nog dat ik vroeger altijd koekjes maakte van zanddeeg. Toen ik dus weer zanddeeg ging maken werd ik herinnerd aan vroeger en ik realiseerde mij ook hoe makkelijk het is om dit deeg te maken. Zoals gezegd maakte ik er vroeger koekjes van – voor kerstmis, maar je kunt zanddeeg ook heel goed gebruiken als taartbodem voor kleine tartelettes, citroen meringue taartjes en fruitgebakjes. Tartelettes was precies wat ik er mee maakte, maar vandaag deel ik alleen het basisrecept voor zanddeeg met jullie.

Net zoals het recept voor crème pâtissière (naar recept) komt ook dit basisrecept uit het boek Tarte Tatin. Een heerlijk naslagwerk met daarin zo’n beetje alle recepten van de Franse patissier. Ik vond het recept erg makkelijk en het koekje smaakvol en lekker bros. Ik was er erg blij mee en bedacht mij dat het dus ook een prima recept is om op de blog te hebben staan.

IMG_2771

Zanddeeg
Ingrediënten
 • 125 gr fijne kristalsuiker
 • 1 biologisch ei
 • 2 tl vanille extract of pasta
 • snufje zout
 • 250 gr bloem
 • 125 gr koude boter
 • extra bloem om te bestuiven
Extra benodigdheden
 • vershoudfolie
 • deegroller
IMG_2777
Bereiding
 1. Doe het suiker, ei, vanille en zout in een kom van een staande mixer en mix tot een lichtgeel mengsel.
 2. Voeg het bloem toe en mix op lage stand tot een kruimelig mengel met een fijne korrelige structuur.
 3. Snijd de boter in blokjes en mix door het kruimelmengsel tot er een samenhangend deeg ontstaat.
 4. Bestuif je werkblad of aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog even door tot het soepel aanvoelt. Maak een bal van het deeg.
 5. Neem een stuk vershoudfolie en pak de deegbal in en leg voor minstens een uur weg in de koelkast.
 6. Laat het deeg kort op kamertemperatuur komen en bestuif ondertussen het werkblad opnieuw met een beetje bloem.
 7. Bestuif ook je deegroller met wat bloem en rol je deeg uit tot ongeveer 0,5 cm. Voor een grote vorm is het fijner om met iets dikker deeg te werken (tussen 0,5 en 0,8 cm) en voor kleinere vormpjes is een dunner deeg wenselijker (tussen de 0,3 en 0,5 cm).
 8. Wanneer je het deeg gebruikt als taartbodem dien je de bodem blind te bakken. Kleine taartjes bak je blind voor 10-15 minuten op 180 °C (hetelucht). Ook een grote taartbodem bak je 10-15 blind op 180 °C, maar bak je nogmaals 10 minuten nadat je de blinde bakvulling verwijderd hebt.
 9. Koekjes bak je in ongeveer 10-15 minuten goudbruin op 180 °C (hetelucht).

Wat ik met dit zanddeeg en de overige basisrecepten zoals banketbakkersroom en salted dulce de leche heb gemaakt deel ik binnenkort hier op de blog.

Liefs Lian

Bron recept // Tarte Tatin

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

7 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *