Yosemite National Park: Waar overnachten en wat te doen?

Overnachten in Yosemite park en wat te doen

Je wilt Yosemite national park bezoeken en daar ook overnachten. Nu vraag je je natuurlijk af waar je dan het beste kunt overnachten en wat je daar allemaal gaat doen. Ten eerste, wat supergaaf dat je naar Yosemite gaat! Het is echt een van mijn favoriete nationale parken in de Verenigde Staten en ik ben er dan ook al te vaak geweest. Alhoewel vaak nog steeds niet vaak genoeg is. In dit artikel ga ik je niet vertellen waarom Yosemite zo mooi, prachtig en speciaal is. Dat kun je overal wel lezen of gewoon zien door naar foto’s te kijken. In dit artikel deel ik mijn tips voor overnachten in of rondom het park en vertel ik je natuurlijk wat je in drie tot vier dagen tijd allemaal kunt doen.

[feast_advanced_jump_to]

Waar overnachten in Yosemite National Park

Wie naar Yosemite National Park gaat met een pakketreis heeft geluk als je twee overnachtingen oftewel één volle dag in Yosemite krijgt. Boek je zelf dan is het advies om minstens drie nachten te boeken, zodat je twee volle dagen in en rondom Yosemite Valley hebt en de vertrek- of aankomstdag gebruikt om de Tioga Road (Highway 120) te verkennen. Denk eraan dat de Tioga Road alleen open is vanaf eind mei tot en met oktober, maar door hevige sneeuwval kan de weg ook pas in juni open gaan. Check daarom altijd via de officiele website van het Nationale Park of de route die jij in gedachte hebt mogelijk is.

Wie mijn eerdere artikelen heeft gelezen weet dat ik altijd adviseer in het park zelf te overnachten. Zo schreef ik al eerder over overnachten in nationale parken. Yosemite is echter een ontzettend populaire bestemming en daarom niet heel makkelijk om een overnachting in het park te vinden.

Kamperen in Yosemite National Park

Yosemite kent 13 campings, waarvan er 10 toegankelijk zijn met een camper. Weer een kleiner aantal kun je van tevoren reserveren. Reserveren is ten zeerste aan te raden als je in het park wilt overnachten. Wees er snel bij, minstens 6 maanden van tevoren om je te oriënteren en 5 maanden van tevoren om te boeken. Alle reserveringen voor het hoogseizoen zijn meestal binnen minuten weg nadat deze zijn vrijgegeven. Dit gebeurt steeds op de 15e voor 5 maanden daarop. Meer informatie over kamperen in Yosemite lees je op de website van Yosemite NP zelf.

Het is zeker ook mogelijk om buiten Yosemite te kamperen, houdt er dan wel rekening mee dat je iedere dag veel tijd kwijt gaat zijn met het rijden naar je bestemming in Yosemite en weer terug. Helaas is dit soms niet anders, als het je niet gelukt is een reservering te pakken te krijgen.

Overnachten in een accommodatie in Yosemite National Park

Wijzelf hebben er nog altijd voor gekozen om met een auto door Amerika rond te reizen. Als je naar Yosemite National Park gaat heb je de mogelijkheid om in het park te overnachten in een hotel, lodge of canvas tent. Via deze link vind je het volledige aanbod van accomodaties in het nationale park zelf.

Wijzelf verbleven in 2018 voor het eerst in het park zelf, in Yosemite Valley Lodge om precies te zijn. Een ontzettend fijne locatie om Yosemite verder te ontdekken. Je kunt de auto geparkeerd laten staan en gebruik maken van de shuttle bus service naar verschillende punten in de Valley. Tegelijkertijd kun je ervoor kiezen om wel in de auto te stappen en bijvoorbeeld Mariposa Grove, Glacier Point en/of Tunnel View te gaan ontdekken. Het is in onze ogen een prima uitvalsbasis voor het park. Wil je ook meerdere dagen hebben om het gebied aan/rondom de Tioga Road te ontdekken? Overweeg dan een aparte accommodatie aan de Tioga Road te boeken zoals Tuolomne Meadows Lodge (canvas tenten).

Overnachten buiten Yosemite National park

Het is ook mogelijk om buiten Yosemite te verblijven. Voor een locatie meest dichtbij het park kun je het beste in El Portal verblijven. Dit is zo’n half uur rijden tot je in Yosemite Valley bent als het verkeer meezit. Een andere optie is overnachten in Groveland, zo’n uur rijden tot je in Yosemite Valley bent. Nog een optie is Oakhurst waar je vrijwel altijd met een pakketreis komt te zitten. Dit ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Yosemite Valley. Dat betekent minstens 3 uur op één dag dat je kwijt bent aan rijden van en naar het nationale park. Houdt er daarnaast rekening mee dat de weg naar Yosemite geen recht toe recht aan snelweg is en je vaak langer bezig bent dan de hierboven genoemde tijden.

Slapen in een B&B in Yosemite

Zoals je al las verbleven wij vorig jaar voor het eerst in Yosemite zelf, maar was het zeker niet de eerste keer dat we er waren. De allereerste keer was in 2010. Wij reisden toen aan de hand van een zelf samengestelde rondreis die wij hadden geboekt via een reisbureau. Een soort van pakketreis en zoals je verwacht verbleven wij toen in een hotel in Oakhurst. Wat een zonder van onze tijd en we namen dan ook voor: “Dat doen we nooit meer!”

De keren daarna hebben we gekozen voor een overnachting in de Blue Butterfly Inn in El Portal. Een B&B verstopt tussen de grote hotelgebouwen waar je met veel liefde en warmte ontvangen wordt door een ouder Amerikaans echtpaar met meer dan genoeg kennis en ervaring over Yosemite. Denk aan: iedere middag of avond homemade chocolate chip cookies en thee! In deze B&B zijn kinderen niet welkom en is om die reden alleen geschikt als je met z’n tweetjes reist en is hun doelgroep de wat oudere koppels met een ruim bestedingsbudget.

Uiteindelijk is mijn belangrijkste advies: scoor een plekje in het nationale park!

Wat te doen in Yosemite?

Er is genoeg te beleven in Yosemite National Park, maar de meest voor de hand liggende activiteit is wandelen. Naast het bezoeken en foto’s maken van alle bekende sights, raad ik je dan ook aan om ten minste één langere wandeling te maken.

Wandelen in Yosemite National Park

De wandelingen die ik allemaal in Yosemite heb gemaakt zijn al bijna niet meer op twee handen te tellen, maar er is nog steeds te veel om te ontdekken. Als je drie dagen in Yosemite bent en het is je eerste keer kan ik je nu al vertellen dat je niet alles kunt gaan zien. Wil je graag een langere wandeling maken zodat je de grote massa achter je kunt laten, dan kun je er vanuit gaan dat je hier minstens één dag mee kwijt bent. Hieronder beschrijf ik kort een paar mooie en bezienswaardige wandelingen waaruit je bijvoorbeeld kunt kiezen.

De mooiste wandelingen in Yosemite
  • Mist Trail: een wandeling die je naar de top van Vernal falls en Nevada falls brengt. Hoe hoger je komt hoe meer mensen je achter je zult laten. Wandel terug via de John Muir Trail en je hebt een prachtige dagwandeling te pakken. Mocht Nevada falls iets te veel van het goede zijn dan is wandelen tot aan Vernal Falls en dan via Clark Point en de John Muir Trail terug een prima verkorte versie.
  • Four Mile Trail: Deze wandeling brengt je van Yosemite Valley naar Glacier Point. Vooral aan te raden als Yosemite Falls actief is en niet droogstaat, zodat je de mooiste uitzichten hebt op de bekende Yosemite waterval. Alles over deze wandeling schreef ik hier.
  • Sentinal Dome en Taft Point: Deze wandeling ligt aan de Glacier Point Road en heeft zeer beperkte parkeermogelijkheden. Het voordeel is dat je de massa achter je laat tijdens deze wandeling en je niet zoals bij de andere wandelingen veel hoogtemeters hoeft te maken. Wij hebben deze wandeling zelfs gecombineerd met een bezoek aan Glacier Point zelf, zodat we de auto konden laten staan.
  • Wawona Point: Voor deze wandeling moet je naar Mariposa Grove, oftewel je gaat wandelen tussen de grote sequoia bomen. Wawona Point is het verste punt dat je in Mariposa Grove kunt bereiken. Ook bij deze wandeling laat je op een gegeven moment de massa achter je. Er zijn verschillende routes om bij Wawona Point te komen. Je maakt je eigen route.
  • Cathedral Lakes: Een wandeling aan de Tioga Road moet natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Je vertrekt vanuit de Tuolomne Meadows Visitor Center en je kunt kiezen zowel de lower als upper Cathedral Lake te doen, of alleen de lower. De wandelpaden in dit deel van het park zijn sowieso minder druk en grote kans dat je wandelaars die meerdaagse backpack-tochten doen tegenkomt.
zelf je rondreis naar Amerika regelen Yosemite

Reisbeschrijving drie tot vier dagen Yosemite

Wil je samen met je partner zoveel mogelijk van de bekende bezienswaardigheden zien én ook een onvergetelijke wandeling maken tijdens je bezoek aan Yosemite van drie nachten? Dan is deze planning misschien wel wat voor jou:

  1. Op de eerste dag wil je zo vroeg mogelijk in Yosemite zijn. Zorg dus dat je vorige locatie niet te ver rijden is van het park. Bijvoorbeeld een overnachting in San Francisco, Sacramento, Fresno, Lee Vining of Mammoth Lakes voordat je naar het park rijdt. Probeer die “eerste” dag zoveel mogelijk van de bekende bezienswaardigheden in Yosemite (Valley) te zien en ga met een voldaan gevoel naar bed.
  2. De eerste volle dag Yosemite, oftewel de tweede dag, ga je een dagwandeling maken. Aanrader om de hierboven beschreven Mist Trail te doen als het je eerste keer Yosemite is. Mocht je op tijd klaar zijn combineer je dit met nog een aantal bezienswaardigheden als dit op de dag van aankomst niet is gelukt.
  3. De tweede volle dag Yosemite ga je weer een wandeling maken, maar probeer de wandeling te combineren met een bezoekje aan Glacier Point. Een niet te missen uitzichtpunt in het park. Kies voor de Four Mile Trail zodat je jouw bezoek aan Glacier Point kunt combineren met een prachtig uitzicht op Yosemite Falls (mits die niet droogstaat) of wandel naar Sentinal Dome als je rustig aan wilt doen. Je kunt er ook voor kiezen om in de auto te stappen en Glacier Point met Mariposa Grove te combineren, zo heb je de twee meest bekende “grote” highlights van het park in één dag te pakken.
  4. Na drie nachten zit je verblijf in Yosemite erop. Je rijdt weg via de Tioga Road en stopt onderweg bij de bekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Olmsted Point.

Verblijf je maar twee nachten in het park? De meeste kiezen er dan voor om de wandeling eruit te halen, maar probeer een grote wandeling te doen om meer van het echte Yosemite, weg van de mensenmassa’s, te ontdekken. En plan ook maar alvast een nieuwe rondreis door de Verenigde Staten. Ik help je er graag bij!

Wil je meer reisadvies over rondreizen door Amerika of persoonlijke hulp bij het plannen van jouw eigen droomreis? Neem dan contact met mij op of plan een gratis gesprek.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Overnachten in Yosemite park
Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *