Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Worteltaart

IMG_9959

Toen op een regenachtige zondagmiddag deze worteltaart in de oven stond en ik geduldig oranje vlaggetjes was aan het vouwen van washi tape stond ik er niet bij stil hoe zeer deze cake zou passen bij Koningsdag. Gelukkig kwam die realisatie er snel en mag ik jullie vandaag gaan overtuigen waarom je deze worteltaart moet maken.

Ik hoop trouwens dat de foto’s jou al genoeg overtuigen, want stiekem ben ik er wel een beetje trots op. De cake was perfect en de frosting lekker fluffy en hopelijk komt dat ook over. Zelfs als je niets met Koningsdag hebt is deze worteltaart zeker het proberen waard.

IMG_9934

Deze worteltaart zou trouwens niets zijn zonder dit heerlijke recept voor cream cheese frosting. Wortelcake en cream cheese frosting is a match made in heaven. Ikzelf heb mijn cake verder gedecoreerd met verkruimelde meringue, maar dat is natuurlijk geen vereiste voor een lekkere worteltaart. De meringue had ik nog liggen na Pasen en het leek mij wel een lekkere combinatie. Gelukkig was het dat ook.

IMG_9953

Worteltaart

Ingrediënten

  • 1 cup + 4 el bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 cup fijne kristalsuiker
  • 1/2 + 1/8 cup zonnebloemolie
  • 2 biologische eieren
  • 2 middelgrote penen
  • cream cheese frosting

IMG_9917

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C graden en bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter en bestuif met een beetje bloem.
  2. Meng met een garde de bloem, baksoda, zout, kaneel en nootmuskaat doorelkaar en zet aan de kant.
  3. Snijd de uiteinden van de penen af en rasp deze fijn.
  4. In een grotere kom mix je de suiker, olie en de eieren in enkele minuten tot een schuimig mengsel, dit kan ook prima met de garde.
  5. Voeg het bloemmengsel toe en vouw het met een spatel of houten lepel tot een glad beslag. Als laatste roer je de geraspte wortel er rustig doorheen.
  6. Vul de springvorm met het beslag en bak in 40-45 minuten gaar.
  7. Laat enkele minuten afkoelen in de bakplaat, alvorens de springvorm te verwijderen.
  8. Laat de wortelcake goed afkoelen voordat je deze in twee helften gaat snijden. Leg een hand op de bovenkant van de cake en pak er een scherp broodmes bij. Zorg dat je met je gezicht op cake-hoogte zit en steek het mes er horizontaal in. Houdt het mes recht en snijd de cake met een zagende beweging in twee gelijke delen.
  9. De onderste laag smeer je in met een lekker laagje frosting tot net aan de rand.
  10. Leg de bovenste helft van de wortelcake er weer op en smeer de bovenkant van de cake in met de frosting en werk zo naar de zijkanten toe, totdat er geen cake meer zichtbaar is. Dit werkt het beste met een paletmes en koude cream cheese frosting.

De worteltaart is nu af, maar je bent vrij om deze zelf verder te decoreren. Dat kan zoals ik heb gedaan met verkruimelde meringue of kies voor kleurrijke sprinkles. Maak je deze worteltaart voor Koningsdag dan zijn de oranje vlaggetjes natuurlijk een leuk idee en maken de taart helemaal af.

Komende week zal ik nog wat verdere koningsdag inspiratie delen voor de Oranjge-gestemde of heb jij dat niet nodig en ga jij deze worteltaart maken.

LIefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

16 Reacties

  • Wauw wat een toffe taart!
    Die ga ik zeker eens maken 🙂
    Groetjes, Rensina

    Reageer
  • hoi lian, vorige week in gent op een geweldig leuk adresje heerlijke worteltaart geteten.
    dus zeer fijn om hier van jouw een recept te krijgen.
    ga ze zeker uitproberen
    lliefs

    Reageer
  • Hoi Lian,

    Welke maat springvorm heb je gebruikt?

    Groetjes Moniek

    Reageer
  • Gelukt! Me een beetje vergist in de maat van de springvorm, maar dat mag de smulpret niet drukken..

    Reageer
  • Hallo ,ik ben Radha
    wat ik niet begrijp is hoeveel gram is 1Cup????

    Reageer
  • Recept ga ik onthouden, citroentaart:áltijd goed.
    Wat een mooie en handige taartschaal, waar heb je die vandaan?

    Reageer
    • Hoi José. Ik heb de taartschaal in een plaatselijke bakwinkel gekocht. Op de onderkant staat ENO by Paola Navone. Hopelijk heb je er iets aan.

      Reageer
  • Ik heb vandaag je recept uitgeprobeerd en de taart én de frosting waren verrassend overheerlijk!
    Bedankt!

    Reageer
  • Baking soda heeft toch altijd iets zuurs nodig om een taart te doen rijzen? Ik vind dit in het recept niet terug. Toen ik laatst deze taart bakte kwam deze in de oven ook helemaal niet omhoog en ik vroeg me dus af of dat door het gebrek aan een zuur ingrediënt kan komen?

    Reageer
    • Dat klopt. In dit geval zit het zuur in de geraspte wortels en het sap wat daarbij vrijkomt. Citroen heeft een zeer hoge zuurfactor, maar wortels bevatten een iets mindere maar nog steeds hogere zuurgraad. Net zoals vele andere groenten trouwens. Daarnaast moeten ook de eieren goed schuimig gemixt worden, want ook die zorgen in dit recept voor de luchtigheid. Mijn cake bevatte meer dan voldoende luchtigheid, dat kun je ook zien op de foto’s. Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!