Witte vanille cupcakes

Voor een privé verzoek stond ik laatst 40 cupcakes te bakken. In principe geen probleem, want ik heb al jaren een heel fijn recept waar ik de mooiste en lekkerste cupcakes mee bak. Ik vind het zelf mooi als de cakejes niet echt goudbruin zijn, daarom gebruik ik een recept voor witte vanille cupcakes. De cupcakes houden een lichtere kleur doordat er nauwelijks eigeel in het beslag zit. Ik gebruikte dit recept op de blog voor het eerst voor mijn sneeuwman cupcakes zo’n twee jaar geleden. Het recept zelf staat echter nog niet op de blog en daar wilde ik verandering in brengen.

Ondanks dat de populariteit van cupcakes in Nederland lijkt te zijn afgenomen is het toch een klein en handzaam cakeje perfect voor feestjes. Ze zijn makkelijk om te decoreren en vullen is ook geen probleem. Hoe je cupcakes eenvoudig zelf vult vertel ik in dit artikel. Met andere woorden tijd voor de terugkeer van de cupcake. Laten we beginnen met de basis.

Witte vanille cupcakes

Voor 12 cupcakes

Ingrediënten
 • 175 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr bloem
 • 125 gr ongezouten roomboter
 • 225 gr fijne kristalsuiker
 • 3 eiwitten
 • 1 ei
 • 125 ml melk
 • 1 1/2 tl vanille extract (zo maak je het zelf)
 • snufje zout
Bereiding
 1. Verwarm een heteluchtoven voor op 160 °C (of 175 °C onder- en bovenwarmte) en plaats cupcakepapiertjes in een muffin bakblik.
 2. Mix in een grote kom de boter met de suiker romig en luchtig. Voeg een voor een de eiwitten en het ei toe. Mix tussen ieder ei door en voeg pas de volgende toe tot al het ei is opgenomen.
 3. Voeg nu ook het zout en het vanille extract toe. Roer met een garde het bloem en het bakmeel in een andere kom samen.
 4. Voeg de helft van het meel toe en mix rustig door tot het deels is opgenomen. Voeg nu de melk toe en mix nogmaals kort.
 5. Als laatste voeg je het resterende meel toe. Mix rustig tot al het meel volledig is opgenomen en je een glad beslag hebt.
 6. Vul de cupcakevormpjes voor 2/3 met het beslag en bak gaar in 25 minuten. De cakejes zullen er bleek uitzien dus test met een satéprikker of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen.
 7. Laat de witte vanille cupcakes volledig afkoelen alvorens je ze vult en decoreert.

Mocht je nou nog op zoek zijn naar een lekkere frosting? Mijn favoriet is deze cream cheese frosting.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *