Witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem

IMG_4891

Alweer jaren geleden bakte mijn zus voor kerst een witte chocolade cheesecake als dessert en diezelfde cheesecake was de basis voor mijn witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem die ik ongeveer een jaar in 2010 plaatste op mijn allereerste blog. Het recept werd goed opgepakt en bleef mijn meest bekeken recept. Toen ik mijn blog verwijderde en jaren later weer opnieuw begon besloot ik de cheesecake opnieuw te maken. Vandaag, woensdag 16 april, presenteer ik jullie het recept van de oude, vertrouwde – maar stiekem vernieuwde – witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem.

Het recept heb ik iets aangepast zodat de hoeveelheden makkelijker te overzien zijn en je niet met een eetlepel roomkaas of crème fraîche blijft zitten. Voor de verandering heb ik de cheesecake een klein zuurtje gegeven, maar ik zal het originele recept hieronder delen met een tip voor variatie. Geloof mij de variatie is een echte aanrader. Wanneer ik bak met roomkaas of deze gebruik voor het maken van frosting gebruik ik altijd de roomkaas van Monchou, maar Philadephia werkt ook goed voor een cheesecake.

IMG_4876

Witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem

Ingrediënten

 • 260 gr Bastogne koeken
 • 100 gr ongezouten roomboter, gesmolten
 • 450 gr zachte roomkaas
 • 4 biologische eieren
 • merg van 1 vanilleboon
 • 250 gram witte chocolade
 • 250 gr crème fraîche

Bereiding

 1. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Tip: bekleed ook de zijkanten met bakpapier. Doe de Bastogne koeken in een keukenmachine en pulseer tot je fijne kruimels hebt. Doe in een kom.
 2. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer door totdat alle kruimels de boter hebben opgenomen. Bekleed met dit kruimelmengsel de bodem van je springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en zet weg in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius voor een standaard oven en 140 graden Celcius voor een hetelucht oven. Laat de witte chocolade ondertussen au bain marie smelten.
 4. Terwijl de witte chocolade staat te smelten doe je de roomkaas in een grote kom en mix je deze glad en romig. Voeg het merg van de vanilleboon toe en voeg vervolgens één voor één alle eieren toe terwijl je tussendoor steeds mixt. Schraap ook af en toe de zijkanten schoon.
 5. De witte chocolade is inmiddels gesmolten en mag van het vuur worden gehaald. Voeg de crème fraîche toe en roer tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix nog een keer door tot een glad mengsel.
 6. Haal de springvorm uit de koelkast en giet het beslag erin. Sla een paar keer met de springvorm op het keukenblad om eventuele luchtbellen eruit te slaan.
 7. Bak de cheesecake in 50 – 55 minuten gaar. De buitenkant moet stevig aanvoelen, de binnenkant daarentegen mag nog helemaal wiebelig zijn.
 8. Laat je cheesecake volledig afkoelen. Verwijder de springvorm en laat je cheesecake het liefst één nachtje – minimaal 2 uur – verder afkoelen en stevig worden in de koelkast alvorens je deze gaat aansnijden.
 9. Snijd de cheesecake aan en geniet ervan.

Variatie

Vervang de vanilleboon door het sap en de rasp van één limoen. Nadat de cheesecake is afgekoeld maak je met 125 gr zure room, 6 el poedersuiker en de sap van een kleine limoen een sausje. Giet dit over een afgekoelde cheesecake en serveer.

Andere opties zijn om er een tropische variant van te maken. Óf wat dacht je van een kerstvariatie met cranberries?

IMG_4879

Het recept voor deze witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem is niet heel moeilijk en je zet er een overheerlijke cheesecake mee op tafel. Het is niet voor niets het meest gebakken en populairste recept aller tijden.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

102 Reacties

 • Mmm, ziet er ontzettend lekker uit. Ik ga je volgen, wat een leuk en origineel blog heb je zeg! 🙂 xx

  Reageer
 • Hoi Lian,

  Deze taart ziet er echt heerlijk uit. Ik vier morgen mijn verjaardag nog een keer en ik zit te twijfelen of ik deze zal maken. Ik heb alleen 1 vraagje: kan die vanilleboon ook vervangen worden door iets soortgelijks? Vanille-aroma o.i.d.? Ik hoor het graag!

  Groetjes,

  Marjolijn

  Reageer
  • Hoi Marjolijn. Allereerst gefeliciteerd met jouw verjaardag!

   Je kunt de vanilleboon prima vervangen door een tl vanille aroma. Het zal qua smaak geen grote invloed hebben, de cheesecake blijft lekker.

   Liefs Lian

   Reageer
 • Ah top! Dank je voor je snelle reactie! Ik ga straks de ingrediënten halen en ik laat wel horen hoe het resultaat was. Ben erg benieuwd!

  Reageer
 • Ooh ik mis alleen nog 1 ding! Wat voor grootte bakvorm heb je gebruikt? 🙂

  Reageer
  • Haha, geen idee. Ik heb de meetlat erbij gepakt en mijn springvorm is 23 cm. Volgens mij is alles tussen de 20 en 25 cm standaard. Je cheesecake zal iets hoger of lager worden.

   Reageer
 • Hoi Lian,

  Je taart is gemaakt hoor! Ik heb een 24 cm springvorm gebruikt en na het bakken kwam de taart precies tot de rand! Ik had geen kleinere vorm moeten gebruiken dus. Wel kwam er tijdens het bakken van alles uit de springvorm lopen (wat van het ei denk ik) dus er een bakpapiertje onder leggen tijdens het bakken lijkt me wel een aanrader.
  De taart zelf is mooi licht gebleven en aan de randjes een beetje goudbruin. Het midden was inderdaad nog redelijk vloeibaar, maar na een nacht koelen is dat mooi stevig geworden.
  We hebben hem vanochtend alvast even getest en hij is echt heerlijk! Wel super machtig, maar het voordeel daarvan is dus dat je er met kleinere stukjes langer van kan genieten, hihi!

  Mijn advies voor iedereen die nog twijfelt of ze hem willen bakken is in ieder geval: DOEN!

  Dank je wel voor je heerlijke recept en dat je nog maar veel mag bakken/koken etc.!

  Groetjes Marjolijn

  Reageer
  • Goedzo! Ja de cheesecake komt wel omhoog, maar aangezien die weer zakt valt het wel mee. Volgens mij heeft de boter van de koekbodem dan gelekt 😉 aangezien die weer helemaal vloeibaar wordt in de oven. Ik klem meestal een bakpapier in mijn springvorm, maar voor de zekerheid iets onder de springvorm leggen (ook bij andere vloeibare baksels) is altijd een goed idee!

   Ik ben blij dat je hem geprobeerd hebt, de cheesecake is echt de moeite waard en bij vele al een favoriet.

   Reageer
 • Voeg je de witte chocolade na de creme fraiche toe. Ik ga hem morgen maken voor zondag

  Reageer
  • De creme fraiche voeg je aan de gesmolten witte chocolade toe en roer je tot een glad mengsel. Dit voeg je dan weer toe aan het cheesecake beslag.

   Veel plezier met bakken en laat het smaken!

   Reageer
 • ziet er goed uit! ik heb vandaag gemaakt, morgen lekker van genieten.
  maar heb je nog gesmolten chocola erover heen gedaan? op foto ziet er zo goed uit! of andere soort topping? ik dacht zelf misschien aan chocolade krullen?

  Reageer
 • Ziet er heerlijk uit! Zou je i.p.v. een springvorm ook een muffinblik kunnen gebruiken?

  Reageer
  • Daar zat ik laatst toevallig over na te denken om eens te proberen. Ik weet niet hoe je met hoeveelheden qua beslag uit komt, maar dan bedoel ik eerder teveel dan te weinig. Daarnaast zou ik papieren vormpjes gebruiken omdat je anders wellicht de mini cheesecakes er niet uit krijgt. Succes en laat wat horen als je het hebt geprobeerd!

   Reageer
 • Bedankt voor de tip! Ik ga het proberen. Ik laat je weten of het een succes was 🙂

  Reageer
 • Super lekkere cheesecake! Gemaakt voor tweede kerstdag en iedereen genoot ervan !Dankjewel!

  Reageer
 • hoi lian,
  dit weekend deze taart gebakken en ik moet zeggen: overheerlijk!
  ik heb de versie met limoen gemaakt.
  ik ga hier zeker een blogje over schrijven en jouw blog vermelden!
  een super taart die je voor veel gelegenheden kan bakken.

  liefs
  ohladybake

  Reageer
 • lijkt me leuk om dit idee als kleine 1 persoonsgebakjes in cupcakevormpjes te maken, heeft iemand een idee hoelang de baktijd dan zou zijn en op hoeveel graden?

  Reageer
  • Hoi Rianne! De temperatuur blijft gelijk, maar de baktijd wordt minder. Je kunt 20-25 minuutjes aanhouden. Succes met bakken en laat even weten of het gelukt is! Liefs Lian

   Reageer
 • Ziet er heerlijk uit! Ik was nooit zo van de cheesecake, maar als ik recepten als deze zie krijg ik er toch spontaan zin in. Ik ga het zeker eens proberen 🙂

  Reageer
  • Haha, nou ik hoop dat ik jou kan overtuigen dat cheesecake heel erg lekker kan zijn. Ik hoor graag wat je er van vindt als je deze geprobeerd hebt.

   Reageer
 • ik heb hem al een paar keer gemaakt en zocht hem nu op om nog een keer te maken als toetje met een etentje met vriendinnen… begin bij het maken van het boodschappenlijstje al te watertanden!

  Reageer
 • nou vergeet ik bijna te zeggen dat hij goddelijk smaakt!!! mijn hele familie doey bestellingen voor verjaardagen.. goh, kan je zo’n lekkere taart meenemen? dus bedankt voor dit heerlijke recept!

  Reageer
  • Ah! Dankjewel voor je lieve berichtjes. Ik ben heel erg blij dat deze cheesecake zo veel mensen gelukkig maakt. Ik zou eigenlijk een keer bij iedereen die deze cheesecake geregeld maakt op bezoek moeten komen om een hapje te proeven 😉

   Reageer
   • je bent welkom! maar of dat een goed plan is voor ‘de lijn’… ;-p ik maak hem alleen als ik weet dat ik hem moet delen.. anders gaat ie ook gewoon oppp

    Reageer
 • Deze cheesecake gemaakt voor een High Tea, in kleine puntjes gesneden en ze vlogen echt weg…. Was duidelijk het lekkerste hapje van wat iedereen had meegenomen. Ik heb trouwens nog citroensap door het beslag gemikt en na een nachtje koelkast een sausje gemaakt van gesmolten witte chocolade met crème fraîche erdoor. Dit over de taart gegoten en daarna afgemaakt met rode vruchtjes, verse framboosjes en besjes. HEERLIJK!!!!

  Reageer
  • Dat klinkt ontzettend lekker zeg! Ik had de laatste keer dus rasp van een limoen toegevoegd. Geeft net dat frisje. Ik kan mij goed voorstellen dat ze snel weg waren. Leuk dat je dit deelt!

   Reageer
 • Uitgeprobeerd en helemaal goedgekeurd! Ik heb alleen de ingrediënten verminderd (allemaal 3/4 genomen), zodat het beter in mijn 22cm vorm paste en dat bleek precies goed uit te komen. Dit recept ga ik zeker nog eens maken 😀

  Reageer
 • Ik ben echt verslaafd aan dit recept!
  leuk om te maken! Helaas altijd alweer heel snel op haha!

  Reageer
 • Ik heb hem gemaakt voor mijn verjaardagsfeest. Het was een groot succes en van iedereen kreeg ik complimenten. Ik had wel een enorme scheur in mijn cheesecake, maar die heb ik verstopt onder verse frambozen. Dat heeft niemand gezien, dus 😉

  Reageer
  • Nee dat is inderdaad de beste optie. Waarom denk je dat vele een bedekkende topping op een cheesecake hebben 😉 Is mij ook vaak genoeg gebeurd.

   Reageer
 • Gisteren deze cheescake gemaakt, volgens het gewone recept.,…. Vandaag tijdens ons verjaardagsfeest feestje gaan we hem serveren….
  Twijfel alleen of ik er nog wat boven op maak…. Tips??
  Of kan gewoon dat limoensausje er over, als je de vanille hebt gebruikt???

  Reageer
 • Hij ziet er heerlijk uit!! Ik wil zo de versie met limoen gaan maken. Ik kan alleen uit je opmerking onderaan niet helemaal opmaken of het nu de bedoeling is om zowel het sap als de rasp van een limoen door het beslag te doen. Wordt dat niet te nat? Of bedoel je de rasp erdoor en het sap gebruiken voor het ‘sausje’ voor erover?

  Reageer
  • Sap én rasp voor een intense smaak. Een limoen is klein van stuk dus het is niet veel sap en zal het beslag niet te veel beïnvloeden.

   Reageer
 • Het ziet er heerlijk uit!
  Hoelang blijft de taart ongeveer goed? Ik vier namelijk zaterdag mijn verjaardag, zou ik hem vandaag al kunnen maken?:)

  Reageer
  • Mijn tip om de taart sowieso een dag eerder te maken. Een nachtje in de koelkast is namelijk wel gewenst. De taart blijft afgesloten in de koelkast 3-5 dagen lekker.

   Reageer
 • Voor het eerst in mijn leven een cheesecake gemaakt, en daarbij dit recept gebruikt. Het was echt heerlijk, had ook wat stukjes voor mijn collega’s meegenomen; en ook zij vonden het erg lekker!

  Ga ik zeker vaker maken! En de variant met de limoensaus; yummy!

  Reageer
 • Ik heb deze taart al een paar keer gemaakt tot grote tevredenheid van mijn gasten. Wat een heerlijke taart! Ik gebruik zelf iets meer chocola, maar ik ben dan ook echt een zoetekauw.

  Ik heb vandaag een Sinterklaas variant bedacht: 200 gr. kruidnoten ipv bastogne koeken en 1,5 theelepel speculaaskruiden ipv het vanillestokje. Ik heb er iets minder witte chocola in gedaan (150 gram). En dan op de bovenkant losse kruidnoten ter garnering.

  Hoe hij is geworden weet ik nog niet, want hij staat nu in de oven ;-).

  Reageer
   • Beetje late reactie, haha, maar hij was errug lekker! Er kunnen de volgende keer nog wel wat meer speculaaskruiden in (zo’n 3 theelepels). Minder witte chocolade is eigenlijk niet nodig, 250 gram is wel prima.

    Op de bovenkant heb ik wat kaneel verstoven met een zeefje, dat ziet er wel leuk uit in combinatie met de pepernoten bovenop. Let wel op dat je de pepernoten er pas op doet vlak voor het serveren, anders worden ze zacht.

    Reageer
 • Ik ga deze taart vanmiddag voor het eerst maken! Samen met mango sorbetijs en chocoladebonbons het grand dessert van ons kerstdiner. Heb er nu al trek in.

  Reageer
 • Vandaag jouw cheesecake gemaakt. De tweede alweer van vandaag, alleen deze op 150 graden gebakken en ik moet zeggen hij ziet er beter uit dan de cheesecake die ik 90 min op 125graden heb gebakken.
  Dit keer geen scheuren, alleen wel een goudbruine kleur op de bovenkant.

  Morgen dus een sausje maken en dan chocolade raspen omdat er nog overheen te strooien.

  Ik zie vaak in recepten staan dat ze de cheesecakes op 180 graden bakken, maar is dit niet wat aan de hoge kant?

  Mocht je nog een andere lekkere variatie hebben, laat het mij weten. Ga ik meteen aan de slag.

  Gr Michiel

  Reageer
 • Pingback: Hooray! It's white chocolate cheesecake day - Like & Love (it!)
 • Mijn tweede witte chocolade cheesecake volgens dit recept zit alweer in de oven.. De vorige (ik had toen zelf een klein deel van het beslag met gepureerde frambozen gedaan, en wat hele frambozen bovenop. Zodat de cake uit twee kleuren bestond.) was zeer goed bevallen!
  Deze keer maak ik ‘m met een vanillesaus topping en wat (bruine) chocolade-krullen.. Ben benieuwd!

  Reageer
 • Hallo,

  ik ben dus aan de cheescake begonnen. Wat doe ik hier fout? Mijn beslag loopt uit de springvorm?

  Grtjs, sabine

  Reageer
  • Dat klinkt alsof de springvorm niet meer goed sluit. Een cheesecake beslag is vloeibaar, dus een springvorm die goed afsluit is belangrijk. Soms kan het helpen om op de bodem van de springvorm bakpapier te leggen en dan pas de rand erover dicht te knijpen.

   Reageer
 • Zit in buitenland en kan geen vastongekoeken krijgen hier. Met wat kan ik het vervangen

  Reageer
  • Een andere (droge) koek kan ook. Denk aan simpele biscuits. Je kunt zelf kaneel toevoegen naar wens.

   Reageer
 • Hoi, je cheesecake ziet er super lekker uit en aan de reacties te zien smaakt hij ook nog eens heerlijk, maar op hoeveel graden adviseer je om de cheesecake te bakken? Ik heb een heteluchtoven.

  Reageer
 • De cheesecake is echt heerlijk geworden. Wij hebben monchou kaas gebruikt en verkade witte chocolade!

  1 van de beste cheesecakes die we ooit hebben gegeten!

  Groetjes uit Rotterdam

  Reageer
 • Hai! Ik heb de cake zaterdag gebakken, mijn allereerste cheesecake verzoek. Manno, is die LEKKER! Heel hartelijk dank voor de motivatie en het recept, het is absoluut de moeite waard hem te bakken, en niet éénmalig; dit is een blijvertje 😉

  Reageer
  • PS: Heb limoen gebruikt in zowel de vulling als voor de icing, in plaats van vanille (witte chocolade is al zoet genoeg an sich 🙂 ) Voor de bodem heb ik geen Bastognekoeken gebruikt, maar een veel te droog gebakte chocoladecake, deed zijn werk ook goed hahaha

   Reageer
 • Hoi 🙂 ik heb de cheesecake afgelopen vrijdag gemaakt voor onze housewarming van zaterdag. Hij was heerlijk en viel erg goed in de smaak! 🙂 Ik las hierboven al dat meerdere mensen last hadden van boter dat was uitgelopen, dit had ik zelf ook. Daarnaast bleef de bastogne bodem nogal eens aan de springvorm kleven bij het aansnijden. Weet je hoe ik dit bij een volgende keer (want die gaat er sowieso komen!) kan voorkomen? Bedankt voor dit heerlijke recept! Groetjes, Patricia

  Reageer
  • Bakpapier op de bodem van de springvorm doen! Kun je heel gemakkelijk tussen de springvorm en de bodem klemmen en de taartbodem laat dan makkelijker los.

   En de boter loopt er inderdaad vaak uit ja, maar is denk ik niet zo veel aan te doen.. Goed de oven schrobben achteraf… Dat is in ieder geval mijn aanpak. Heb ik wel voor over voor zo’n lekkere taart, haha! Misschien dat het met het bakpapier ook minder uitloopt? Want ik vind het best meevallen hoe erg het uitloopt.

   Reageer
 • Mooie blog en lijkt me lekker recept. Staat nu in de oven. Is met de limoen niet zo zoet en door de combinatie van crème fraiche lekker romig en fris. Ben benieuwd hoe deze afgebakken smaakt, over een uur is deze klaar. Beslag smaakte goed. Ik was alleen bastognekoeken vergeten te halen en heb een zandtaartdeeg genaakt van 125 gr roomboter en 200 gram bloem met 5 eetlepel vanillesuiker. Gezeefd en licht gekneed, mag best hier en daar wat boter zitten. Kwartier op 200 graden gebakken. Daarna het beslag erin gedaan en verder volgens jouw recept. Ik vind bastognekoeken wel erg lekker, maar er gaat ontzettend veel suiker en extra boter in die bastogne bodem. Smaakt wel lekker, heb ik al eens eerder zo gedaan. Ben dus benieuwd naar jouw recept met een eigen bodem.

  Reageer
 • Beste Lian, eergisteren je variatie met limoen gemaakt en na een nachtje koelkast gister gegeten met vrienden. Wat een top recept is dat! Ik had per ongeluk de 2e limoen ook geraspt, maar dat als effect voor over de saus gebruikt, dat geeft echt een super leuk effect. Bedankt voor je recept!

  Reageer
 • Hoi Lian,
  Bij stap 5 moet ook de witte chocolade bij het beslag? Of ben ik zo koppig dat ik er overheen lees. Bedankt voor het recept, de cheesecake staat nu in de oven.
  Groet Marleen

  Reageer
 • Goedemorgen,

  Ik zou graag een grotere versie maken.
  Welke diameter bakvorm zou er nodig zijn wanneer je de ingrediënten verdubbeld?

  Reageer
  • Bedoel je groter als in hoger of welke maat springvorm zou je graag willen gebruiken. Dan raad ik eerder aan om twee cheesecakes te bakken 😉

   Reageer
 • hoi! een vraagje..voor het sausje bovenop de taart, maak je het sausje in een pannetje en verwarm je het, of hoeft dat niet?

  Reageer
  • Nee dit sausje verwarm je niet, anders stond het er wel bij. Ieder fruitsausje, karamel of chocolade ganache is er erg lekker bij!

   Reageer
 • Ik heb de cheesecake zojuist gemaakt en in de oven was hij super mooi gerezen. Helaas tijdens het afkoelen met de overdeur op een kiertje is de taart weer helemaal ingezakt naar z’n beginvorm. Wat kan ik de volgende keer anders doen? 🙂

  Reageer
  • Een cheesecake rijst meestal als een bolletje en zakt bij afkoelen meestal weer in. Als je dat minder wilt dan moet je me langer bakken, maar daar wordt de cheesecake zelf niet lekkerder van.

   Reageer
 • Een vraagje over deze heerlijke cheesecake. Inmiddels is het recept al vele malen gedeeld en heb ik deze Zef ook al zeker een keer of 10 gemaakt. Nu vroeg ik mij af of het ook mogelijk is om er aardbeien in te verwerken. Een aantal er door heen meebakken en een paar verse aardbeien er op. Of wordt de vulling dan te waterig?

  Reageer
  • Verse aardbeien moet zeker lukken! Het beslag is al vochtig en mogelijk moet je 5 minuutjes langer bakken, maar je kunt eigenlijk allerlei fruit er door doen als vulling.

   Reageer
 • Dit is het beste wat ik al gezien en gemaakt heb.
  Ben 74 jaar en mijn vrouw is geen zoetbek maar hier kan ik ze mee verleiden.
  De koekjes Chocolate chip zijn verrukkelijk maar de cheese cakes ga ik ook zeker maken.
  Met veel dank Lian

  Reageer
 • Hoe voorkom je dat de helft van de cheese cake aan je mes blijft plakken tijdens het snijden?

  Reageer
  • Snijden met een heet (nat) mes. Dus even het mes onder de hete kraan houden of dippen in een hoog glas met kokend water en tussen iedere snijbeurt even het mes weer schoon maken.

   Reageer
 • Heehoi, wat een overheerlijke cheesecake blijft dit, al vele malen als dessert gemaakt 😍 nu wil ik hem graag maken in kleine porties, in cupcake vormpjes, om een paar in te vriezen en niet een hele taart te hoeven op eten met z’n tweetjes.. 🙃 hoeveel graden en hoe lang moeten ze in cupcake vormpjes ongeveer in de oven? Groetjes Jannemiek!

  Reageer
  • Hoi Jannemiek, heel kort maar. Zo’n 20 minuutjes zou voldoende moeten zijn.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *