Als je denkt aan opvoeden dan denk je misschien als eerste aan regels stellen en wat wel en niet mag. Dat opvoeden pas begint vanaf het moment dat je “nee” moet zeggen, maar om heel eerlijk te zijn begint opvoeden al veel eerder dan dat. Het opvoeden of een opvoeding is een vorm van een levensstijl. Je kiest iets dat bij je past en/of aansluit bij je eigen opvattingen en ideeën over wat goed is en wat niet. Om die reden begint opvoeden al vanaf het moment dat de baby ter wereld is gekomen en soms zelfs al ver daarvoor. Ik wil het daarom hebben over de opvoedingskeuzes die wij in het eerste jaar ten aanzien van Zoë hebben gemaakt. Daarnaast zal ik ook bespreken in hoeverre ze hebben stand gehouden.
Foto gemaakt door Marieke Yspelder
Flesvoeding
Tja, de allereerste bewuste keuze die we hebben gemaakt. Nog voor Zoë geboren was hebben wij al besloten flesvoeding aan te bieden. Dit is niet voor iedereen een standaard keuze en er zijn genoeg mama’s die gedwongen over moeten op flesvoeding en daar van balen. Waarom ik hiervoor heb gekozen vind ik zelf niet zo boeiend om uit te leggen, omdat het ook niet uit moet maken. Wel wil ik graag vertellen dat wij direct voor biologische voeding hebben gekozen, omdat wij ons hier het beste bij voelden.
Slapen in eigen bedje
Wij hebben nooit een co-sleeper of wiegje op onze slaapkamer gehad. Zoë heeft een ledikant op haar eigen kamer waar ze vanaf dag een in heeft geslapen. Als er iets was of Zoë had behoefte aan ons, dan sliep ze bij ons in bed. In het begin in een babynestje en tegenwoordig gewoon tussen ons in. Ook heeft ze als pasgeborene vaak op onze buik of borst geslapen. Slapen in de box vonden wij niet oké en hebben dus altijd het slapen in een bedje proberen te stimuleren. Hier lees je er meer over.
Zo gezond mogelijke vaste voeding
Vanaf het moment dat Zoë vaste voeding zou krijgen hebben wij er voor gekozen het zo gezond mogelijk aan te bieden. Ik heb veel zelf bereid en als ze potjes kreeg grepen we het meest naar Ella’s Kitchen producten (100% biologisch). Wij kozen voor suikervrij, alleen natuurlijke suikers van fruit, en zoutloos. Daarnaast is Zoë bijna volledig vegetarisch opgevoed in het eerste jaar en was ons uitgangspunt bij het avondeten minstens 2/3 groente. Dit laatste houden we nog steeds aan, maar inmiddels krijgt ze 2-3 keer per week kleine stukjes vlees of vis bij haar maaltijd.
Inmiddels krijgt Zoë wel eens een hapje van iets zoets, zoals een koekje, toetje of ijsje. Maar in haar dagelijkse standaard eetschema zit nog steeds geen suiker verwerkt. Als ze iets krijgt is het dus extra en omdat wij haar dat willen geven. Toetjes geven wij ook niet na het eten, maar soms bieden we het wel eens aan als verrassing. Oh, en Zoë drinkt alleen water, thee en melk.
Meenemen naar verre bestemmingen
Vanaf het moment dat we zwanger waren wisten we al dat we ook met Zoë weer wilden reizen naar Amerika. Alleen hadden we nooit gedacht dit al in het eerste jaar te doen. Toen alles zo lekker ging met Zoë, besloten we dit spontaan wel gewoon te doen en zijn we naar Florida geweest. Ik wil laten zien dat je prima naar verre bestemmingen kunt met een baby en op dit moment een dreumes.
Speelgoed zonder batterijen
Ik ben altijd voorstander geweest van speelgoed zonder batterijen. In het begin een voornamelijk egoïstische keuze, omdat ik ronduit gek word van die geluiden. Maar gaandeweg ben ik het ook belangrijk gaan vinden voor Zoë’s ontwikkeling. Ik wil dat ze leert dat je dingen zelf moet aanpakken en zelf fantasie moet hebben.
Inmiddels heeft ze welgeteld drie stukken speelgoed met batterijen. Een pianootje waar muziek en liedjes uitkomen, een autosleutel met geluidjes en een Vtech vrolijk vriendje. Van de drie stuks hebben we alleen de piano gekocht. De rest is gekregen. Op dit moment speelt ze voornamelijk met haar houten speelgoed en haar boekjes. De autosleutel hebben we al verplaatst voor in de auto, zodat ze dan haar “eigen” sleutelbos heeft.
Geen schermtijd
Zoë krijgt geen schermtijd van ons. Als we tv kijken met haar erbij dan is dat omdat Nicky wielrennen wilt zien. Zoë gaat dan bij de tv staan om de wielrenners aan te moedigen, maar ze heeft verder geen besef van kinderseries en weet ik veel wat. Ik dus ook niet, zoals je merkt 😉
Uit voorzorg gaan wij wel wat filmpjes op onze iPad zetten, mocht dat tijdens de lange vlucht in september nodig zijn. Zoë zal dan 16 maanden zijn, maar het is nog maar zien of we het schermpje nodig gaan hebben. Het is puur mee als laatste redmiddel in geval van nood.
Geen kinderopvang
Het was voor ons niet nodig, aangezien ik mijn baan had opgezegd en de opvang die we wel nodig hadden ondervangen kon worden door onze ouders. Twee dagen in de week is Zoë overdag bij een van haar oma’s en dit is al vanaf dat ze 12 weken oud is. Een vriendin heeft mij altijd op het hart gedrukt, aangezien ik die keuze kon maken, pas voor opvang te kiezen als het kind er zelf ook echt iets aan heeft. Daarom zal Zoë pas na onze vakantie naar de opvang gaan, omdat wij nu denken dat het spelen met andere kindjes bij kan dragen aan haar ontwikkeling.
Dit zijn zo’n beetje de belangrijkste opvoedingskeuzes die wij in het eerste jaar hebben gemaakt. Ik wil op geen enkele manier andere ouders die andere keuzes hebben gemaakt veroordelen, want iedereen moet doen wat zij het beste vinden. Ik wilde gewoon graag mijn keuzes delen. Keuzes die passen bij onze visie op het leven en onze eigen levensstijl. Misschien past het ook bij die van jou en kun je er je eigen ideeën uit halen.
Liefs Lian