Wat is duurzaam speelgoed?

Kindje omringd met voornamelijk houten speelgoed

Dan ben je moeder geworden en kom je ineens in de wereld van duurzaam speelgoed terecht. Behalve dat het allemaal behoorlijk duur is, vraag jij je af wat nou echt duurzaam speelgoed is. Moet het lang meegaan? Want in jouw ogen kan plastic speelgoed ook superlang meegaan. Kijk naar Duplo en Lego, dat gaat echt wel jaren mee. Bedenk maar eens hoeveel Nederlandse zolders vol staat met Lego. Of is alleen houten speelgoed “duurzaam”? Ook ik was op zoek naar een antwoord op die vraag en na een aantal jaren ouderschap durf ik er nu een stukje over te schrijven. Ontdek hieronder wat duurzaam speelgoed nou precies betekent en hoe jouw eigen keuzes ook de duurzaamheid van speelgoed kunnen bepalen.

Wat is duurzaam speelgoed?

Laten we beginnen met een antwoord op de vraag: wat is nou duurzaam?

Duurzaam betekende letterlijk ‘geschikt om te duren’, oftewel ‘weinig vergankelijk’, ‘lang meegaand’, ‘lang aanhoudend’

De betekenis van het woord duurzaam is met name sinds het begin van de eenentwintigste eeuw behoorlijk opgerekt. Duurzaam betekent inmiddels in ruime zin ‘rekening houdend met het feit dat energiebronnen, voedsel, grondstoffen e.d. niet oneindig voorhanden zijn’

(bron: Onze Taal).

Om die reden wordt duurzaam speelgoed vaak gelinkt aan houten speelgoed. Houten speelgoed is an sich niet per se duurzaam geproduceerd, net zoals dat plastic speelgoed niet per se slecht is voor het milieu. Denk maar eens aan speelgoed gemaakt van gerecycled plastic. Het is vooral belangrijk dat het zo eerlijk mogelijk is geproduceerd waarbij rekening is gehouden met het milieu, maar bijvoorbeeld ook de arbeidsomstandigheden van de mensen die het maken.

Het voordeel van hout is wel dat het lang meegaat (meestal dan). En dat is wat je wilt, dat het lang meegaat zodat je niet veel speelgoed nodig hebt of vaak nieuw speelgoed hoeft te kopen. Wat je dan vooral wilt is dat leuk is om mee te spelen ver na de dreumesjaren Aangezien onze oudste inmiddels aan het einde van haar kleutertijd zit, heb ik een behoorlijk goed oog voor speelgoed dat lang meegaat. Meegaan in de zin van dat er jaar in en jaar uit mee gespeeld wordt. Dat het speelgoed geschikt is voor allerlei leeftijdsfases en ook nog eens tegen een stootje kan. En wat dat betreft zit je met houten speelgoed met dat laatste puntje meestal wel veilig.

Open-Ended Speelgoed

Wat verder helpt is dat het speelgoed open endedplay in de hand speelt. Dat is dus speelgoed zonder duidelijk doel of eindresultaat. Het idee is dat met open-ended play kinderen zo lang met het speelgoed kunnen spelen als ze zelf willen omdat de mogelijkheden oneindig zijn. Ze kunnen hun eigen fantasie erop loslaten en iedere keer terugkomen bij het speelgoed om er weer iets totaal anders van te maken of spel mee te spelen. Dit maakt dergelijk speelgoed natuurlijk ontzettend duurzaam, want er wordt vaker en veel meer mee gespeeld. Bovendien kan het meegroeien met de ontwikkeling van je kind, want het bedenkt in iedere fase steeds weer nieuwe spelmogelijkheden. Het heeft een lange houdbaarheid en dat maakt zeker duurzamer.

Betekent dit dan dat closed-ended speelgoed niet duurzaam kan zijn? Nee hoor, denk maar aan een simpele houten puzzel. Een puzzel heeft een duidelijk doel en er is ook een duidelijk resultaat dat behaald kan worden. Dit is closed-ended. Het voordeel van een houten puzzel is dat het lang meegaat, goed schoongemaakt kan worden en om die reden makkelijk doorgegeven kan worden aan andere kindjes als je er bij jou thuis klaar mee bent. Want eerlijkheidshalve is die legpuzzel na een jaar wel “klaar”.

Met of zonder batterij?

Tja…plastic speelgoed met een batterij is gewoonweg niet zo duurzaam. Het begint al bij de batterij. Alhoewel batterijen echt niet zo slecht zijn als we denken. Ik vind zelf dit artikel wel nieuwe en goede inzichten geven: klik hier. Ondanks dat is speelgoed zonder batterij toch echt duurzamer dan mét batterij. Daarnaast gaat dit soort speelgoed (in mijn ervaring) snel kapot. Het is meestal gemaakt van plastic en kan minder goed tegen een stootje dan bijvoorbeeld het houten speelgoed.

Een ander voordeel van die batterij achterwege laten: meer rust in huis. Maar goed, dat is weer iets voor een ander artikel 😉

Nieuw of tweedehands?

Betekent het dan dat speelgoed waar een batterij in moet niet duurzaam kan zijn? Uhm, nee. Want er is genoeg speelgoed waar een batterij in moet dat lang mee kan gaan. En waar jij (of hoe) jij het speelgoed koopt kan ook invloed hebben op hoe “duurzaam” jouw speelgoed is. Zodra jij namelijk kiest voor tweedehands in plaats van gloednieuw, maak jij al bij voorbaat een duurzame keuze en is jouw tweede- of derdehands Fisher Price speelgoed misschien nog wel duurzamer dan een gloednieuw duurzaam stuk speelgoed. Gewoonweg geen nieuwe spullen kopen is het meest duurzame dat je kunt doen. Daarom is tweedehands kopen een duurzame keuze en wordt tweedehands speelgoed automatisch duurzaam.

Is lego duurzaam speelgoed?

Voordat je dus op zoek gaat naar nieuw speelgoed, kun je bij vrienden, familie, Marktplaats of een tweedehandswinkel kijken wat of er speelgoed is waar jouw kind blij van wordt. Ook veel duurzaam houten speelgoed wordt ruimschoots tweedehands aangeboden online. Dat is al helemaal geweldig, want het scheelt je vaak ook in de portemonnee. Bovendien was het stuk speelgoed al duurzamer vanaf het begin.

Wil je toch liever iets gloednieuw kopen, ga dan uitzoeken van welk materiaal het is gemaakt, hoe het speelgoed geproduceerd is en/of het open-ended spel bevordert. Rest eigenlijk nog maar een vraag dat je beantwoord wilt hebben: is Lego duurzaam.? Nu je alles gelezen hebt, denk ik dat jij het antwoord hierop wel weet. Wat denk jij?

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *