
Je wilt gaan wandelen met je baby, dreumes of peuter, maar realiseert je al snel dat je kleine uk nog geen lange afstanden af kan leggen of uberhaupt kan lopen. Een draagzak, of draagdoek, is dan ook voor de meeste ouders onmisbaar. Zeker als je van wandelen en reizen houdt, zorgt de draagzak dat je flexibel blijft en niet gebonden bent aan verharde paden. Er zijn echter bepaalde situaties waarbij een framedrager veel praktischer kan zijn dan een draagzak. In dit artikel vertel ik je wat het verschil is tussen een draagzak en een framedrager. Bovendien ga ik dieper in op de voor- en nadelen van beide dragers.
De draagzak
Laten we eerst even beginnen bij het begin. De draagzak is echt de oplossing voor alles geweest op reis met Zoë. Het is makkelijk, snel en je blijft flexibel om van alles en nog wat te doen. Een uitkomst op het vliegveld, in het vliegtuig, maar ook zeker als we gingen wandelen in de natuur of een pittoresk Europees dorpje bezochten. Geen gedoe met de wandelwagen en Zoë kan lekker slapen wanneer ze moe is. Vooral als ze klein zijn is het zo ontzettend praktisch. Alle voordelen op een rijtje:
De voordelen
- Direct te gebruiken na de geboorte
- Baby zit veilig en dicht tegen je aan
- In allerlei situaties en omstandigheden te gebruiken
- Makkelijk op te bergen en mee te nemen
- Lichtgewicht en klein
- Baby kan in de meeste gevallen voor en achter gedragen worden

Het grootste nadeel aan een draagzak is de warmte. Je kindje zit lekker dicht tegen je aan, maar in de zomer kan dit voor enorm grote zweetpartijen zorgen. Zelfs ademende stoffen bieden geen oplossing voor de intense warmte van lichaam op lichaam. Alle nadelen zijn:
De nadelen
- Erg warm voor zowel ouder als kind/baby
- Geen extra opbergmogelijkheden
- In de meeste gevallen geen extra bescherming tegen weersinvloeden
- Niet praktisch voor kindjes die om zich heen willen kijken
- Meestal maar t/m 2 jaar te gebruiken (hierna moet je er een speciaal voor een peuter kopen)
Een draagzak is ontzettend praktisch, dat zal ik nooit ontkennen. In tegendeel zelfs, tot je kind zelfstandig kan zitten zou ik altijd een draagzak boven een framedrager adviseren. Maar wat is nou een framedrager en wanneer gebruik je die?
De framedrager
De framedrager is bedoeld voor lange wandelingen. Wandelingen die je niet kunt doen met een wandelwagen. Wandelingen die te lang zijn voor je dreumes of peuter om zelf te kunnen afleggen. Het is een item voor de ouders die graag de natuur induiken. Op zoek naar het avontuur als gezin. Wij kochten de framedrager daarom voor onze reis door het zuidwesten van de Verenigde Staten waarbij wij verschillende nationale parken zouden aandoen en gegarandeerd lange wandelingen gingen doen.
Wat is een framedrager?
Een framedrager wordt soms ook wel een kinddrager genoemd. Het lijkt het meest op een backpack rugzak, maar dan zit er een ijzeren frame in en is het bovenste deel van de rugzak vervangen door een zitje. Onder dit zitje vind je vaak een compartiment om spullen in mee te nemen zoals je gewend bent van een rugzak. Doordat je kindje een apart zitje heeft is er voldoende luchtcirculatie tussen drager en kind. Framedragers kun je kopen met een zonnescherm en regenhoes waardoor je kindje tegen alle weersinvloeden beschermd is. Hieronder alle voordelen van een framedrager op een rij:
De voordelen
- Perfect voor lange wandelingen (hiking of backpacken met baby/kind)
- Je kindje zit van je lichaam af waardoor hij/zij het niet te warm krijgt
- Kindje zit rechtop en kan rondkijken, eten en drinken zoals in een buggy/wandelwagen
- Er is ruimte om dingen mee te nemen en functioneert gelijktijdig als rugzak
- Goede bescherming van kindje indien zonnescherm en regenhoes aanwezig is
- Kan meestal t/m 4 jaar gebruikt worden

Het grote nadeel van de framedrager is het gewicht en de grootte van de drager. Ik ben zelf vrij iel en vind het té zwaar om Zoë voor langere tijd te moeten dragen in een framedrager. Ik zou dus ook bezwijken onder een grote backpack 😛 Mijn man, Nicky, heeft er echter weinig tot geen moeite mee. Het blijft echter wel het grootste nadeel. Hieronder nog enkele zaken die je als nadelig kunt beschouwen:
De nadelen
- Zonder voetensteunen minder goede ergonomische houding voor baby/kindje*
- Minder steun voor nek baby/kindje als het in slaap valt
- Groot en zwaar (vergelijkbaar met volgeladen backpack)
- Niet makkelijk op te bergen of mee te nemen als bagage (maar het kan wel)
* Net zoals een draagzak is het bij een framedrager ook na te gaan welke variant jouw kindje de beste steun geeft en het meest ergonomisch verantwoord is. Er bestaan goede en slechte draagzakken en goede en slechte framedragers.
Een framedrager gebruik je daarom ook niet voor je dagelijkse ommetje, maar is juist bedoeld voor compleet andere situaties. Het is niet voor niets dat we ‘m pas hebben aangeschaft toen Zoë ouder was dan 12 maanden en wij niet beperkt wilde worden in onze vrijheid om lange wandelingen in de natuur te maken.

Draagzak of framedrager: welke kiezen wij?
Als bovenstaande informatie nog niet genoeg uitleg geeft, vertel ik graag nog een keer in het kort waarom wij de framedrager hebben aangeschaft. Vanwege de hitte in zuidwest Amerika zag ik een draagzak voor langer dan 1 uur dragen niet zitten. Een framedrager gaf ons daarnaast de mogelijkheid om meer te dragen dan alleen Zoë. Het gaf ons de vrijheid om dagwandelingen (day hikes) te doen waarbij Zoë niet beperkt zou worden in haar ruimte en om haar heen kon kijken. Wil je zien welke wandelingen we onder andere gedaan hebben? Check dan vooral deze video’s.
Ook dit jaar gaan wij een reis maken waarbij een framedrager meer dan handig is en ik kijk al uit naar alle nieuwe avonturen die wij als outdoor gezin gaan beleven. Wil je meer lezen over het reizen door Amerika met een baby? Lees dan dit artikel.
Liefs Lian
Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

8 Reacties
Hoi!
Je schrijft dat de framedrager mee kan op reis, maar hoe deden jullie dat in het vliegtuig?
Die verpakten wij in een grote eastpak-tas (zo eentje met wieltjes) die we vervolgens vulden met alle spulletjes van onze dochter. Het zat dus in haar “koffer” en ging mee in de ruimbagage.
Dank je, supertip!
welk merk drager hebben jullie ?
Wij hebben de Deuter Kid Comfort Plus, van Decathlon. Bevalt goed!
Wij hebben de Osprey Poco AG. Stevig en comfortabel.
Dag Lian,
Met veel aandacht jouw blog gelezen. Wij willen naar Zwitserland deze zomer, samen met onze jongens van 3 en 4 jaar. De jongste kan niet echt lange afstanden lopen maar weegt al 17 kg. Omdat we niet beide kinderen willen dragen zullen we onze wandelingen beperken tot max 1,5 tot 2 uur. Zou je in ons geval (geen fanatieke wandelaars) een draagzak of een framedrager adviseren? Dank je wel!
Wij hadden vroeger (32 jaar geleden) 1 van de eerste frame dragers met daaraan ook wielen. Zodat we onze dochter in steden en ander vlakke ondergrond ook konden rijden. Nu kan ik dit nergens meer vinden. Zijn die er niet meer?