Wandelen in Yosemite: Four mile trail

Wat doe je als er een aantal wegen in Yosemite niet toegankelijk zijn voor auto’s vanwege de sneeuw? Juist dan ga je wandelen. Wij kozen voor de four mile trail. In het voorjaar van 2016 vlogen wij naar de Verenigde Staten voor een vakantie van twee weken. Voor de tweede keer maakten we een roadtrip door het noord-westen van het land en bezochten we onder andere Yosemite. Het werd voor ons de derde keer dat we dit park bezochten. De meeste bekende wandelingen hadden we al gemaakt en aangezien de Tioga Pass dicht was konden we niet aan die kant van het nationale park komen. Daarnaast was Mariposa Grove gesloten voor herstelwerkzaamheden en was ook Glacier Road nog dicht. Dit alles had als gevolg dat we alleen maar wandelingen vanuit The Valley konden doen. Voor ons geen probleem, omdat we die andere gebieden al twee keer eerder hadden bezocht. Toch wilden wij graag naar Glacier Point, een uitzichtpunt waar je normaal gesproken met de auto kunt komen en altijd vol staat met toeristen. 

De four mile trail wandeling is geen rondwandeling. Het is een enkele weg van 7,5 km lang en daardoor is de wandeling heen en terug 15 km in totaal. Je zult via dezelfde weg dat je bent gekomen terug moeten wandelen. Ga je echter in de zomer, dan is het mogelijk een bus heen of terug te pakken vanuit Glacier Point, de wandeling is dan uiteraard een stuk korter. Zorg er wel voor dat je van tevoren tickets voor de bus hebt gekocht en een plaats hebt geregeld. Anders kun je alsnog naar beneden wandelen. Bij ons reden er geen bussen, omdat de weg gesloten was. Wij moesten hoe dan ook heen en terug via hetzelfde wandelpad. Daarnaast betekende het voor ons ook dat we ons eigen eten mee moesten nemen, alle voorzieningen (inclusief de toiletten) waren nog gesloten bij Glacier Point. Ik gok dat wij er zo’n 5 uur over hadden gedaan inclusief pauze. De daling ging een stuk sneller dan de klim.

Zoals je op de plattegrond kunt zien is het wandelpad alleen in de zomer begaanbaar. Wij waren er in het voorjaar – eind april – en het was prima te doen. Op het einde kwamen we wel redelijk veel sneeuw tegen, maar was er wel al een pad vrij gemaakt. Als dit niet zo is, is dit wandelpad inderdaad niet begaanbaar. In de zomer is het zeker weten open, maar vraag altijd naar de huidige omstandigheden bij een bezoekerscentrum of een ranger.

De waarschuwingen en bewegwijzering aan het begin van het pad.
Ik wordt altijd zo zenuwachtig van dit soort borden. Als ik dan geritsel hoor ben ik altijd bang dat er een beer naast me staat 😉
Waarom je de four mile trail moet doen

De wandeling is vrij simpel. Je loopt de hele weg omhoog en er is maar een pad om te volgen. Het is wel stijl op sommige punten en je loopt veel langs de afgrond af. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Maar wat deze wandeling nou zo bijzonder maakt is het uitzicht op twee iconische natuurverschijnselen in Yosemite. De hele route zie je links van je Yosemite Falls in al zijn glorie. Deze waterval is aan het einde van de zomer haast opgedroogd, dus kom op tijd in het seizoen om deze nog te zien. Je hebt ook een wandelpad bij Yosemite Falls zelf, maar je ziet de waterval dan niet de hele tijd tijdens je wandeling. Veel beter is dus om de four mile trail te doen, zodat je de Yosemite waterval volledig kunt bewonderen.

Hier zie je de upper en lower Yosemite falls

Het tweede uitzicht waarvoor je deze wandeling wilt doen is het mooie zicht op Half Dome. Ook deze zie je bijna de gehele wandeling liggen en vanaf Glacier Point kijk je er ook weer op uit. De foto’s van deze wandeling bestonden dan ook bijna alleen maar uit foto’s van Half Dome en Yosemite Falls 🙂

Nog een klein beetje sneeuw op Half Dome

Je maakt een enorme klim en kijkt vervolgens over de hele vallei uit en bergen uit. Prachtige uitzichten.

Half Dome ligt trouwens steeds recht voor je, je kijkt er letterlijk de gehele wandeling tegen aan. Bijna dan, want soms maak je bochten 😉 Toen wij er waren lag er nog sneeuw. De reden dat de wegen ook nog gesloten waren. Op sommige punten, niet gefotografeerd, een beetje pittig, maar over het algemeen prima te doen.

Glacier point

Dit is het uitzicht vanaf Glacier Point. Ben je geen wandelaar? In de zomer kun je hier met de bus of auto komen. Topdrukte? Neem dan de bus en besluit boven of je terug wilt lopen.

Bij ons eindpunt was het heel erg koud en ontzettend verlaten. Je zit op de top van de berg en de wind heeft dan vrij spel. Gelukkig scheen de zon en hadden we een kraai die ons wel gezelschap hield.

Even een selfie maken met de zelfontspanner. Door de omstandigheden was de four mile trail een van de mooiste wandelingen die wij tot nu toe hebben gemaakt. Die rust en stilte op zo’n ontzettend touristische plek: geweldig.

Maar ook in de zomer raad ik deze wandeling aan. Het zal een stuk drukker zijn, maar je hebt op ieder punt wel een mooi uitzicht op Yosemite Falls en Half Dome dat het de wandeling meer dan waard is. In de zomer zijn bij Glacier Point een snackbar en toiletten aanwezig en kun je eventueel met een bus heen of terug. Ik zeg doen, ook al heb je maar één dag in het park. Met deze wandeling zie je de mooiste plekken in één keer.

Laat hieronder even weten als je deze wandeling ook ooit hebt gedaan of van plan bent om te maken.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

 • Wij hebben van de zomer ook de four-mile trail gewandeld, maar in plaats van dezelfde trail terug te lopen of met de bus terug te gaan, hebben wij vanaf Glacier Point onze wandeling vervolgd met de panoroma trail en de mist trail, echt waanzinnig mooi, maar ook pittig!

  Reageer
  • Oh heftig! Maar lijkt mij super mooi om te doen. Nu wil ik ook, alhoewel dat met Zoë erbij er de komende jaren niet in zal zitten. Daarnaast zou ik ook niet vrijwillig de Mist trail omlaag willen doen, hahaha. Die hebben wij ook al twee keer gedaan, maar dan omhoog en via de John Muir trail omlaag.

   Reageer
 • Ik ben via Youtube op jouw site terecht gekomen. Compliment voor je duidelijke blogs!! Wij willen volgend jaar dan eindelijk onze rondreis doen (in 2020 geannuleerd vanwege corona helaas) door West Amerika. Heb echt al ontzettend veel info uit je blogs gehaald, heel fijn!!

  Mijn vraag over deze trail is eigenlijk of je dit ook met 2 kids kan lopen, zijn dan 13 en 11 jaar. Zijn wel gewend om flink te wandelen. Wij zijn 1 hele dag in Yosemite en wil dan ook graag 1 of 2 wandeltochten doen.

  Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *