Wandelen in Mount Rainier: Rampart Ridge en Wonderland trail

Veel van de wandelingen die ik al heb verslagen hier op het blog bevonden zich in de meer bekende nationale parken, maar vandaag ga ik met je wandelen in Mount Rainier. Mount Rainier National Park ligt in de staat Washington tussen Portland en Seattle in. De staat Washington is de meest noorderlijke staat van de westkust en grenst om die reden aan Canada. Het park is daardoor veel groener als je deze vergelijkt met een Grand Canyon, Zion en Bryce Canyon. Wij waren er in het voorjaar van 2016 toen de laatste sneeuw was aan het smelten. Desondanks was de temperatuur prettig en liepen we er zonnig bij. De wandeling die we in Mount Rainier deden, bevatte ook een stukje van de bekende Wonderland trail die om het hele park heenloopt en 150 km lang is. Voor de gehele Wonderland trail heb je minstens 10 dagen en een vergunning nodig, aangezien dit een back country wandeling is. Ter vergelijking, de wandeling die wij deden was prima in een middagje te doen 😉 

Het was voor ons de tweede keer dat we in Mount Rainier waren en wilden nu ook een uitgebreidere wandeling doen. We gingen bij het Museum Wilderness Information Center naar binnen en vroegen de aanwezige ranger welke wandeling hij adviseerde om die middag nog te maken. Hij wees ons op de Rampart Ridge trail, maar gaf aan dat we beter via dezelfde weg terug konden. Het Wonderland gedeelte zou nog bedekt zijn met sneeuwen en omgevallen bomen, mogelijk zou onze doorgang belemmerd zijn. Als we een mooi rondje wilden lopen zou dit op eigen risico zijn en afhankelijk van hoe onze eigen conditie was moesten we zelf die afweging maken. Wij vonden onszelf tot een bepaalde mate ervaren en besloten het risico te nemen. De wandeling die wij hebben gedaan zie je op het kaartje hierboven.

De wandeling was in totaal 7,5 km lang. Door de flinke hoogteverschillen hebben we er zo’n 2-3 uur over gedaan. Zoals ik al, prima te doen in een middag.

Rampart Ridge Trail

De Rampart Ridge trail is het moeilijkste en meest vermoeiende deel van deze wandeling. Je stijgt in korte tijd flink in hoogte, wat betekent dat je via steile switchbacks omhoog wandelt. De gehele wandeling kun je vergelijken met een boswandeling, dus je bent redelijk beschut gedurende de tocht. Zodra je de grootste klim achter de rug hebt zitten kun je gaan genieten van prachtige vergezichten over Mount Rainier National Park.

Bovenop loop je langs de ridge richting het uitzichtpunt waar je deze wandeling voor bent begonnen. Het fijne is dat dit rechte stuk redelijk vlak is en je zelfs af en toe weer afdaalt. Je kunt het ook op het platttegrondje hierboven zien.

Blij dat de zware klim achter de rug is!

Via Rampart Ridge loop je naar een open stukje waar je prachtig zicht hebt op Mount Rainier zelf. Helaas zat er bij ons een vervelende wolk voor waardoor we de top helaas niet hebben kunnen fotograferen.

De ridge is inmiddels wel zo begroeid dat je vanaf het uitzichtpunt dat aangegeven staat met bordjes niets meer ziet door de bomen, maar als je door loop komt de berg uiteindelijk mooi in zicht. Aangezien wij toch verder zouden gaan, was dat voor ons geen probleem. Het was alleen verwarrend.

Mount Rainier, helaas met wolk voor de top.

Als je niet verder wilt, kun je nu via dezelfde weg terug. In totaal heb je dan 6 km gelopen. Tot aan het uitzichtpunt is het namelijk 3 km lopen en via de Wonderland trail is het nog 4,5 km terug. Wij kozen voor het laatste.

Wonderland Trail

Vanaf het uitzichtpunt is het zo’n 2 km lopen tot aan het punt waar je op de Wonderland trail komt. Hier zie je dan ook dit bordje. Je volgt hier de route naar Longmire, alhoewel je daar dus niet helemaal heen hoeft. Het resterende deel is bergafwaarts en nog maar 2,5 km lang.

Ik weet niet waarom, maar we hebben geen foto’s van de sneeuw gemaakt. Het was ook maar een dun laagje, maar op sommige punten wel glad en nat. Waar we dan weer wel foto’s van hebben gemaakt waren de vele omgevallen bomen op ons pad.

Je ziet mij ook echt afvragen hoe we dit gaan doen. Alhoewel deze boomstam nog redelijk smal was. Ik heb bij een van onze klauterkunsten mijn stuitje flink hard gestoten, dus het ziet er echt makkelijker uit dan het was. Dit pad maken ze voor het hoogseizoen weer goed begaanbaar, waarschijnlijk ergens in de maand mei. We zagen dan ook veel gezaagde boomstammen die ook ooit het pad hebben geblokkeerd.

Verder liep je vooral in een bosrijk gebied met veel waterstroompjes vanwege de smeltende sneeuw.

Hier lagen dus ook heel wat omgevallen bomen van eerdere jaren.

We bleven dalen en kwamen uiteindelijk weer uit bij het beginpunt waar onze auto stond geparkeerd. Dit was een wandeling die ook ergens in Europa zou kunnen liggen, behalve de enorme hoge bomen. Ik vind ze in Europa nog nooit zo hoog en groot gezien als in de Verenigde Staten. Hoe dan ook, een mooie wandeling die we op ons lijstje hebben kunnen zetten en we zeker aanraden als je ook wilt gaan wandelen in Mount Rainier.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *