Wandelen in de Grand Canyon: Bright Angel wandeling naar Indian Garden

Fris en fruitig aan het beginpunt van de wandeling. Iedere 2,5 kilometer zullen we een rustpunt met wc’s en waterfaciliteiten (in de zomer) tegenkomen.

Indian Garden via Bright Angel Trail is een route die door velen wordt gedaan wanneer je ervoor kiest om de Grand Canyon in te wandelen. Niet zo vreemd, want iedere 2,5 kilometer is er een rustpunt en aangezien je dezelfde weg terug omhoog wandelt geldt dit ook voor de terugweg. Toch is de wandeling naar Indian Garden veel pittiger dan men doet vermoeden. De meeste mensen bezoeken de Grand Canyon immers in de zomer en dan kunnen de temperaturen in de canyon, daar waar je naartoe wandelt, oplopen tot 50 °C. Wij deden deze wandeling in juli 2013. Hieronder vind je een verslag ervan en tips hoe deze wandeling te overleven in de hitte.

Hierboven zie je de plattegrond. Zoals je kunt zien loop je deels dezelfde route als deze wandeling, maar bewandel je maar 1/4 van de route. In totaal leg je zo’n 15 km tot 16 km af wat in afstand bijna 2/3 van de wandeling is die ik hierboven heb gelinkt, terwijl je eigenlijk maar een klein deel van de canyon bewandelt. Dit komt omdat deze Bright Angel wandeling geen loop is, maar je via dezelfde weg weer terug omhoog moet. Mocht je een langere wandeling voor ogen hebben, dan is de rim to river en weer omhoog een mooiere wandeling. Deze is echter niet te adviseren in de zomer.

Naar beneden

Wij vertrokken deze dag om 8 uur ’s ochtends en zoals je kunt zien wordt het uitzicht al snel magisch mooi. De weg naar Indian Garden is gemoedelijk en vanwege de daling gaat het lekker snel.

Als je besluit de rusten op een van de rotsen langs het wandelpad, controleer dan eerst of er geen slangen of schorpioenen zitten. Ik hoef niet te vertellen dat ze bijten, toch?

Hierboven zie je het wandelpad in de canyon liggen. Het groene gedeelte is Indian Garden en daar wandelen we vandaag naartoe. Het zonnetje schijnt al goed.

Achter ons de rim van de Grand Canyon en zoals je kunt zien zijn we in de groene strook beland die je op de foto hierboven al zag liggen. Het geluid van krekels is hier oorverdovend hard, zo ontzettend surrealistisch om tussen te lopen. Aangezien het nog vroeg is, is het ook lekker rustig. Ondanks dat je het niet merkt, heeft de warmte en de wandeling naar beneden al flink wat energie gekost. Stel je doet 3 uur over de wandeling naar beneden dan moet je 5-6 uur rekenen voor de wandeling terug omhoog, zeggen ze.

Indian Garden

Rond 11 uur komen wij inclusief genomen pauzes aan bij Indian Garden. Wij zijn van plan ongeveer een uur te pauzeren en, ja, op het heetst van de dag terug naar boven te lopen. We verwachten rond 5 tot 6 uur ’s middags weer boven te zijn als we de verhalen van het verdubbelen van je wandeltijd moeten geloven.

Het is al 35 °C in Indian Garden om half 12. Ik geloof dus best dat het hier in het heetst van de zomer 50 °C kan worden.
Weer omhoog

Om 12 uur besluiten we weer omhoog te wandelen en ik kan je zeggen dat het een complete hel was. Ten eerste was de temperatuur tegen de 40 °C aan het oplopen en je hebt terug omhoog tot het eerste rustpunt geen schaduw. Je denkt misschien dat 2,5 kilometer niets is, maar in de hitte en bergopwaarts is het afzien. We zagen Franse tienermeisjes, van een gezin dat de wandeling ook was aan het doen, zwakjes tegen stenen aan kruipen om schaduw te pakken. Dit is echt het moment om voldoende water te drinken, genoeg zoutjes te eten en het heeeeeeel erg rustig aan te doen.

Een geluk bij een ongeluk voor ons, want het weer slaat na het tweede rustpunt ineens om waardoor ook de temperatuur daalt. Donkere wolken trekken de canyon in en een donderbui ontstaat. Het advies is om te schuilen bij onweer.

Dus dat hebben we gelijk gedaan. Een hutje iets van de 1.5 mile resthouse af biedt ons een schuilplaats. Het goede nieuws is dat de temperatuur is gedaald en het ineens een stuk aangenamer is om te wandelen. Alle oververhitting en vermoeidheid lijken weggespoeld te zijn met de regen. Zodra het alleen nog maar regent en niet meer dondert, besluiten we om verder te wandelen. We hoeven nog maar de laatste 2,5 kilometer af te leggen en we willen gewoon door.

Met de te grote one size fits all poncho’s aan wandelen we verder.

Onderweg zien we nog een regenboog. Spot jij ‘m ook?

We hebben het overleefd

Eenmaal boven ben ik helemaal kapot, maar wel vet trots dat ik dit gedaan heb. Dit was destijds het meest intensieve dat ik ooit in m’n leven gedaan had. Uiteindelijk waren wij weer om half 5 ’s middags boven en hebben we er, inclusief pauzes, 8,5 uur over gedaan. Een volledige dagwandeling. Denk eraan dat ik destijds geen geoefende wandelaarster was en dat het tempo ook grotendeels bepaalde.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen alleen maar tot de 1.5 mile resthouse of 3 mile resthouse te lopen. De wandeling hoeft dan maar zo’n 5 of 10 kilometer lang te zijn. Buiten de hete zomermaanden en/of als je een geoefende wandelaar bent is het ook mogelijk om door te lopen tot Plateau Point voor een spectaculair uitzicht op de Colorado rivier.

Wat betreft het Franse gezin kan ik melden dat ze ook allemaal veilig boven zijn aangekomen. Mocht je deze wandeling overwegen, lees dan eerst mijn 10 tips als je gaat wandelen in de Verenigde Staten.

Ik hoor graag of je deze wandeling ook van plan bent om te maken en laat het hieronder weten als je nog vragen hebt.

Liefs Lian

PS. de volgende dag werd ik met mega spierpijn wakker. Ik kon tijdelijk niet op mijn benen staan of ze fatsoenlijk buigen. Oeps!

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

8 Reacties

 • Prachtig !!!
  Wat een indrukwekkend uitzicht overal !
  Ik heb ervan genoten .

  Dank je wel?

  Fijne dag, groetjes,
  Rolanda

  Reageer
  • Het is ook heel indrukwekkend en voor die mooie uitzichten hoef je geeneens heel diep de canyon in. En natuurlijk graag gedaan 🙂

   Reageer
 • Wij zijn naar Skeleton Point gelopen, ook een aanrader. Alleen hebben wij het eind juli gelopen, met 50 graden en moesten we van Cedar Ridge in anderhalf uur naar boven (waar gemiddeld 3 uur voor staat) ivm met noodweer. Dus een spierpijn hadden wij zeker!

  Reageer
  • De South Kaibab Trail hebben wij een jaar later ook gedaan en dan naar de rivier en via Bright Angel weer terug. Super knap dat je de South Kaibab weer terug omhoog bent gelopen, want dat wordt zwaar afgeraden vanwege de steilheid van het pad. Tevens zijn er geen faciliteiten zoals wc of water langs deze route. Ik kan me indenken dat je goed spierpijn had. Auw!

   Reageer
 • Leuk bericht!

  Ik heb echt genoten van de wandeling al zijn we niet zo ver gegaan. Blij dat wij geen onweer hadden! 🙂

  Reageer
  • Ja, onweer is niet heel fijn (of zonder gevaren) tijdens zo’n wandeling.

   Reageer
   • Haha nee! Waar hebben jullie geschuild? Onder rotsen of strak langs de kant van de berg?

    Reageer
    • Wij waren toen de zware regenval begon enkele meters verwijderd van het 1.5 mile resthouse en hebben daar kunnen schuilen gelukkig!

     Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *