Wafels zoals oma ze maakte

img_7262

Wanneer iedereen oliebollen gaat bakken, sta ik normaal gesproken in de keuken om een nieuw wafelrecept uit te proberen. Wafels eten en bakken rondom deze tijd van het jaar vind ik helemaal geweldig. Mijn oma maakte ze altijd – helaas, is ze overleden – en mijn schoonmoeder maakt ze nog steeds. Deze wafels doen mij altijd aan die tijd denken dat mijn oma ze maakte en de wafels van mijn schoonmoeder lijken eigenlijk als twee druppels water op die van mijn oma. Vandaar dat ik vandaag het recept van mijn schoonmoeder deel, zodat ik vanaf volgend jaar ook deze wafels ieder jaar kan gaan maken. Vanwege de referentie naar mijn oma, noem ik deze wafels: oma’s wafels. Oh, en natuurlijk wordt mijn schoonmoeder nu ook oma, dus dan mag ik het ook zo noemen.

De wafels op de foto zijn ook door m’n schoonmoeder gebakken, want ieder jaar mag ik een stapeltje mee naar huis nemen. Laat ik daar dit jaar eens gebruik van maken, dacht ik. Ook even het bewijs dat het recept nog echt ooit met de hand is opgeschreven. We aten deze wafels dit jaar trouwens ook als toetje op eerste kerstdag. Lekker met een bolletje ijs, toef slagroom en hete kersen. Mijn Duitse lievelingskostje en ook wel bekend onder de naam Heisse Liebe – hete liefde.

img_7258x

Maar goed, je komt voor een recept, dus scroll maar naar beneden voor het digitale recept van oma’s wafels.

img_7265

Oma’s wafels

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 250 gr witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker / 1 el vanille extract
 • scheutje cognac
 • 300 gr zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout
 • 250 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur

Bereiding

 1. Mix de eieren en de suiker en de vanille in een grote mengkom tot een licht en romig beslag, zo’n 10 minuten.
 2. Voeg een scheutje cognac toe en mix er kort doorheen.
 3. Zeef nu het zelfrijzend bakmeel en het zout boven het beslag en mix er doorheen totdat het bakmeel is opgenomen in het beslag en niet meer zichtbaar is.
 4. Voeg als laatste een zacht geworden pakje boter toe, deze kun je eventueel eerst even los kloppen in een aparte kom.
 5. Mix de boter er doorheen tot je een egaal beslag hebt en zet het beslag even aan de kant op een koele plek – dus niet naast de verwarming.
 6. Verwarm ondertussen het wafelijzer op en vet in met een beetje boter of bakspray.
 7. Bak iedere wafel goudbruin en gaar. Laat de wafels afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel of zak.

Dit is het simpele recept voor oma’s wafels. Wat voor zoets staat er bij jou met Oud en Nieuw op tafel?

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

28 Reacties

 • Bij ons staan de zelfgebakken nieuwjaarsrolletjes en spekkedik’n op tafel. Het recept voor de wafels gaan we zeker ook eens proberen.

  Reageer
 • Oké, ik heb ze net gemaakt. Hemels!!! Zo lekker en heel makkelijk te maken. Perfect recept, dankjewel!!

  Reageer
 • Zijn het zachte wafels? En hoeveel stuks haal je er ongeveer uit? Wij gaan ze ook op korte termijn bakken ?

  Reageer
  • Het zijn inderdaad zachte wafels. Je haalt er genoeg uit, weet zo niet exact meer hoeveel. Maar m’n schoonmoeder heeft altijd een flinke voorraad.

   Reageer
 • Zelfgemaakte kersen- en appelflappen van roomboterbladerdeeg, en voor degene die wilt slagroom erbij.

  Reageer
 • Klopt het dat het deeg wat dikker blijft na het mixen.

  Dit maakte het wat lastiger om goed te verdelen in het wafelijzer.
  Zou ik er de volgende keer wat melk doorheen kunnen mixen om het wat vloeibaarder te maken?

  Reageer
  • Meestal schep ik het erin en doe ik het wafelijzer dicht, waarna het beslag zichzelf verdeeld.

   Reageer
  • Hallo, eigenlijk moet je je aan de hoeveelheden van het recept houden,maar bij uitzondering mag je er een scheutje volle melk bij doen.
   En als je gaat bakken doe je kokend water in een bakje hierin doop je jouw lepel voor het beslag zo valt het beslag makkelijk van de lepel op het wafelijzer.
   Wat ook lekker is een scheutje whisky voor de smaak en dan op een rooster laten afkoelen.

   Succes groeten Sjef uit het Bourgondische Limburg.

   Reageer
 • Duidelijk en simpel recept, daar houden we van!!!
  Kan ik de tarwebloem van het zelfrijzend bakmeel vervangen door spelt?

  Reageer
 • Simone bij alles wat je bakt moet jij je altijd exact aan de hoeveelheden houden. Als het beslag iets dik is doop je de lepel even in heet water en het beslag valt dan gemakkelijk van de schep/lepel op het wafelijzer. Succes.

  Reageer
 • Ze zijn heerlijk, had eerst alles gehalveerd om te proberen of lekker waren . Heb de eerste geproefd…mmmmmm meteen de rest nog snel gemaakt en door gegaan met bakken. Dank je voor dit makkelijk en lekker recept van oma.

  Reageer
  • Heel slim! Je weet het immers nooit 😉 Blij dat ze goed zijn bevallen.

   Reageer
 • is zeker een aanrader om deze te maken ze zijn zo lekker dat je er niet kan aan weerstaan o van te snullen en ze blijven lekker ruiken

  Reageer
 • Wat voor wafelijzer heb jij? Ik heb een dure maar krijg er van die grote Luikse wafels uit. Die van jou zien er wat lichter uit…

  Reageer
  • Een vrij simpele standaard wafelijzer inderdaad. Geen luikse dikte hier 😉

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *