Vlierbloesemcakes voor een bloemig gevoel

IMG_6035

Al een paar weken, of zijn het inmiddels maanden, staat er een fles biologische vlierbloesemsiroop te wachten op mij. Gekocht met het idee dat ik er een vlierbloesemcake mee wilde maken. Ik had nog niet eerder vlierbloesemsiroop geproefd, maar ik werd verrast door de zoete, bloemige smaak en ik wist dat dit perfect zou smaken in een cake. Behalve de vlierbloesemsiroop, wilde ik ook graag mijn mini cake bakblikjes uitproberen en zo onstonden deze zeer smakelijke vlierbloesemcakes.

Ik vond het zo leuk om met mijn mini cakeblikjes te werken. Een grote cake vind ik altijd zo lastig om “mooi” vast te leggen, maar deze kleine cakejes waren zo leuk om te fotograferen. Hieronder zie je de cakejes na een avondje “trekken”. Als je heel goed kijkt zie je de gaatjes in de bovenkant van de voorste cake. De vlierbloesemsiroop giet je echt in de cake. Heerlijk!

IMG_6015

De vlierbloesemcakes hadden ook echt een goede structuur. Door de toevoeging van de siroop niet te droog, maar ook zeker niet te nat of klef waar ik een klein beetje bang voor was. Één dag later vond ik de cake nog lekkerder smaken, dat gebeurt mij niet vaak. Het leek net alsof de siroop nog meer in de cake was getrokken. Ik zeg het nog een keer: Heerlijk!

IMG_6039

Het glazuur heb ik een beetje verpest, maar omdat ik geen poedersuiker en tijd meer had, moest ik een oplossing bedenken. Het probleem: ik had glazuur met boter gemaakt en toen ik nog steeds niet de juiste dikte had bereid en het glazuur alleen maar zoeter werd door de siroop dacht ik slim te zijn met het toevoegen van water. Not! Plots ging de hele boel schiften. Het is mij niet meer gelukt om de schift er helemaal uit te krijgen, maar het is gelukkig wel een stuk minder geworden.

De smaak was er trouwens niet minder om. Ja, je raadt het al die was … heerlijk!

IMG_6023

Ik heb het recept voor het glazuur trouwens zo aangepast dat jij geen druppel water hoeft toe te voegen 😉

Mini vlierbloesemcakes (12-16 personen)

Ingrediënten:

  • 250 gr ongezouten, roomboter
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 150 gr amandelmeel
  • 100 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout
  • 6 el vlierbloesemsiroop

Voor het glazuur

  • 30 gr ongezouten roomboter, gesmolten
  • 185-200 gr poedersuiker
  • 4-5 el vlierbloesemsiroop

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet vier mini cakeblikjes in. Doe er ook een stukje bakpapier in om de cake(jes) er makkelijker uit te tillen na het bakken.
  2. Mix de boter in een grote kom luchtig en voeg de suiker toe. Mix de twee ingrediënten samen tot een romig geheel.
  3. Voeg nu één voor één de eieren toe terwijl je tussendoor mixt. Het mengsel kan gaan schiften – hee, daar is ie weer – maar dat komt helemaal goed.
  4. Doe het amandelmeel, bloem, zout en bakpoeder in een kom en roer door elkaar.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en roer met een deegschraper voorzichtig tot een stevig en glad beslag.
  6. Verdeel het beslag over de vier cakeblikken en bak goudbruin in 20-25 minuten. Een prikker moet er schoon uit komen.
  7. Plaats de cakejes direct uit de oven op een rooster en prik met een prikker een flink aantal gaatjes in iedere cake. Schenk nu de cakes nog lekker warm zijn de vlierbloesemsiroop over de cakejes, ongeveer 1,5 el per cake. Laat volledig afkoelen.
  8. Om het glazuur te maken voeg je 185 gr van de poedersuiker toe aan de gesmolten boter en meng je het geheel totdat je een kruimelig mengsel krijgt.
  9. Voeg nu 4 el vlierbloesemsiroop toe. Kijk of je de gewenste dikte hebt bereikt. Zo niet, voeg dan bij een te vloeibaar glazuur meer poedersuiker toe en bij een te dik glazuur extra vlierbloesemsiroop.
  10. Schenk het glazuur over de afgekoelde cakes en decoreer eventueel met wat sprinkles.

IMG_6034

Had ik al gezegd dat deze vlierbloesemcakes heerlijk smaakten? Ik kan dus alleen maar zeggen dat je het snel zelf moet uitproberen. Het recept is ook voldoende voor één grote cake en waarschijnlijk haal je er ook wel twaaf – misschien zelfs meer – cupcakes uit.

Laat je het weten als je deze vlierbloesemcake(s) ook gaat maken en hoe je ‘m vond? Ik hoor het graag!

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

    • Voor deze cake kun je het amandelmeel niet vervangen, aangezien dit ingrediënt de cake maakt. Als je geen amandelmeel hebt, zou ik een gewone cake bakken en dan de rest van het recept volgen vanaf het moment dat de cake uit de oven komt.

      Reageer
  • Deze cake gisteren gemaakt. In een woord: verrukkelijk! Alleen heb ik de baktijd verdubbeld omdat ik het in een originele cakebakvorm gemaakt heb. Voor het glazuur heb ik 1 klontje boter, 100 gr poedersuiker en 5 el siroop gebruikt. Ga ik beslist nog eens maken. Dankjewel voor het recept.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *