ESTA, API en eTA nodig voor vliegen naar Noord-Amerika

vliegen naar noord-amerika esta en eTA aanvragen

Je wilt naar Amerika op vakantie en realiseert je al snel dat je zoiets als een ESTA dient aan te vragen. Het houdt daar echter niet op en voor je het weet slingeren de afkortingen je om de oren. Van VWP tot aan API?! Zelfs als je naar Canada wilt ontkom je er niet aan en zul je een eTA moeten krijgen. Hoe je het daarom ook went of keert, ga je naar Noord-Amerika dan zul je een visum aan moeten vragen. Gelukkig is het allemaal minder moeilijk dan het lijkt en zal ik wat zaken voor je op een rij zetten. 

Alles over de ESTA

De ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een geautomatiseerd systeem dat vaststelt of je naar de Verenigde Staten mag reizen onder het Visa Waiver Programma (VWP). In principe is de ESTA geen visum, aangezien het VWP staat voor visumvrij reizen tussen de 38 landen die hier onderdeel van uitmaken. Toch kom je zonder ESTA niet de Verenigde Staten binnen en kun je het om die reden zien als een vorm van visum.

Nederland is één van de landen die valt onder het VWP, waardoor je na het doorlopen van de ESTA gereed bent om naar Amerika te reizen. Let wel op dat de ESTA geen garantie is voor toegang tot de Verenigde Staten. Een medewerker van de U.S. Customs and Border Protection kan jou alsnog de toegang tot het land weigeren en je verplichten het eerste vliegtuig terug te nemen.

Wie komt niet in aanmerking voor een ESTA?

Er zijn enkele uitzonderingen waardoor je als Nederlander niet meer onder het VWP valt en je dus geen ESTA kunt aanvragen. Dit geldt wanneer je:

  • op of na 1 maart 2011 in bepaalde landen bent geweest (Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië en Jemen*);
  • in het bezit bent van een dubbele nationaliteit van een van de hierboven genoemde landen;
  • in het verleden een ESTA-aanvraag of toegang tot de Verenigde Staten is geweigerd;
  • langer dan 90 dagen (dus illegaal) in de Verenigde Staten bent gebleven bij een eerder bezoek.

* dit geldt niet als je naar een van deze landen bent geweest als militair in opdracht van de Nederlandse overheid.

In een van bovenstaande gevallen zul je een officiele visum moeten aanvragen om naar de Verenigde Staten te mogen reizen.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA is in principe twee jaar geldig. Als jouw paspoort waarmee je de ESTA hebt aangevraagd binnen die twee jaar verloopt, dan vervalt je ESTA ook en dien je (voor een volgend bezoek) een nieuwe ESTA aan te vragen met je nieuwe paspoort.

Hoeveel kost een ESTA?

Je betaalt altijd $4,00 administratiekosten voor het aanvragen van een ESTA. Mocht deze geweigerd worden, dan kost het je niet meer dan dat. In de meeste gevallen zul je een ESTA krijgen en betaal je hiervoor $10,00. In totaal kost een ESTA $14,00. Let op: voor de betaling heb je een credit card nodig.

Hoe vraag je een ESTA aan?

Via deze website vraag je een ESTA aan. In het scherm rechtsboven kun je de taal veranderen, zodat je een ESTA compleet in het Nederlands kunt aanvragen. Er zijn websites die een ESTA voor jou kunnen aanvragen, maar hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht. Het enige voordeel is dat je in de meeste gevallen kunt betalen met iDeal, maar wees je wel bewust dat dit geen officiële websites van de Amerikaanse overheid zijn. Je hebt te maken met een tussenpersoon die bovenop de kosten voor de aanvraag extra geld vraagt voor de handeling. Je bent dus altijd duurder uit. Daarnaast is mijn tip om altijd op de hoede te zijn als je een dergelijke tussenpartij gebruikt voor je visumaanvraag, aangezien niet alle websites zuiver zijn. Hier lees je er meer over.

Hoe ver van tevoren vraag je een ESTA aan?

Op de officiële website geven ze aan dat je niet later dan 72 uur voor vertrek een ESTA moet aanvragen. Heb je geen eerder goed gekeurde ESTA-aanvraag ingediend dan kun je op het vliegveld (in Amerika) geweigerd worden.

Omdat een ESTA twee jaar geldig is en je misschien vaker dan één keer binnen die termijn naar Amerika wilt, is het advies de ESTA niet te vroeg aan te vragen. Een maandje van tevoren geeft je meer dan voldoende tijd en zo heb je nog 23 maanden om vaker gebruik te maken van de ESTA, mits je paspoort ook nog zo lang geldig is.

Alles dat je wilt weten over de API

Tegenwoordig zijn vliegtuigmaatschappijen ook verplicht bepaalde persoonlijke gegevens te verzamelen als je naar de Verenigde Staten reist. Dit heet afgekort API, maar staat voor Advance Passenger Information. De informatie die ze verzamelen via de API is alle informatie die je vindt op jouw paspoort plus wat extra dingen over je nationaliteit en waar je woont. Daarnaast moet je een adres doorgeven waar je verblijft in de Verenigde Staten, dit is in de meeste gevallen het eerste hotel waar je zult slapen. Ook als je op de bonnefooi wilt gaan zul je een eerste accommodatie geboekt moeten hebben, aangezien dit een vereiste is voor het reizen naar de VS.

Meer lezen over de ESTA? In dit artikel van maart 2020 beantwoord ik veelgestelde vragen over het invullen van de ESTA.

Hoe regel je de API

Dit doe je via de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt en je tickets hebt geboekt. Heb je hier vragen over informeer dan bij hen.

Alles over de Canadese eTA

Naast de ESTA bestaat er zoiets als de eTA (electronic travel authorization). De eTA is nodig als je naar Canada wilt reizen per vliegtuig en geldt voor de landen die zijn vrijgesteld van een visum voor Canada. Het geeft opnieuw geen automatische garantie tot toegang tot het land. Een medewerker van de douane kan jou altijd nog weigeren. Belangrijk om te weten is dat je ook een eTA nodig hebt als je een overstap op een Canadese luchthaven hebt.

Begin je een roadtrip in de Verenigde Staten en reis je per auto door naar Canada, dan heb je als Nederlander geen eTA nodig. Handig om te weten als Canada onderdeel uitmaakt van jouw reis. Scheelt je toch weer een hele aanvraag.

Hoe lang is een eTA geldig?

De Canadezen zijn wat soepeler hierin dan de Amerikanen. Je bent daarom vijf jaar lang welkom op basis van je eTA, mits je paspoort waarmee de eTA is aangevraagd niet eerder verloopt. Bij een nieuw paspoort dien je dan ook opnieuw een eTA aan te vragen.

Hoeveel kost een eTA?

Een eTA kost $7,00 CAD.

Hoe vraag je een eTA aan?

Via deze website kun je controleren of je een eTA nodig hebt en vind je de link naar de aanvraagprocedure.

Ik hoop dat ik het een en ander duidelijk heb kunnen maken. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar de websites en procedures wijzen zichzelf en zijn overzichtelijk om te volgen. Laat enge afkortingen je dus niet weerhouden om een bezoek te brengen aan Noord-Amerika. Safe travels!

Liefs Lian

Dit artikel is geschreven in mei 2018 en voor het laatst ge-update in maart 2020. Er kunnen na deze datum wijzigingen omtrent het visumbeleid van beide landen hebben plaatsgevonden. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel. Check daarom altijd de officiële websites van de Amerikaanse en/of Canadese overheid voor een up-to-date beleid óf informeer bij je luchtvaartmaatschappij aan welke regels je moet voldoen.

Bron KLM, Canada en Amerika

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *