Vliegen met een baby: de voorbereiding

 

Het is bijna zover. Wij gaan vliegen met een baby van 6 maanden oud. Geen korte vlucht, maar een lange vlucht naar de Verenigde Staten. Er zullen vast mensen zijn die ons voor gek verklaren en dat is prima. Gelukkig is het vliegen met een baby tegenwoordig heel gewoon en wordt het veel gedaan. Omdat er nogal wat voorbereiding nodig is voor een dergelijke vlucht, heb ik besloten deze voorbereiding met jullie te delen. Hiermee hoop ik andere ouders die vergelijkbare plannen hebben op weg te helpen en ze in ieder geval te laten zien hoe wij dat hebben gedaan. Omdat we nog niet hebben gevlogen en we vast tegen dingen aan zullen lopen, zal ik na onze vakantie nog een paar vervolgartikelen over dit onderwerp met jullie delen.

Niet de beste foto, maar je snapt ‘m

Wij hebben altijd gezegd dat wij onze liefde voor Amerika niet opzij wilden schuiven als er een kleintje zou komen. Natuurlijk zullen de reizen inhoudelijk anders zijn en daar zijn we ons ook van bewust. Zo is Nicky zich al vanaf de zwangerschap aan het inlezen over reizen met een baby en ben ik in mijn hoofd alweer een volgende reis aan het plannen.

Ik ben echter heel eerlijk als ik zeg dat de paniek wel toe sloeg toen wij onze aankomende reis waren aan het plannen. Om die reden besloten we de desbetreffende avond de vlucht toch niet te boeken en eerst een paar dingen goed uit te zoeken. Ik had het gevoel alsof we in het duister waren aan het tasten en dat benauwde mij. Ik was er mentaal nog niet klaar voor. Na heel wat dingen uitgezocht te hebben was ik een stuk zelfverzekerder en inmiddels ben ik er zelfs helemaal relaxed onder.

Hoe je je het beste kunt voorbereiden en hoe wij dat gedaan hebben vertel ik hieronder.

Voordat je boekt

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het beleid is van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt.

 • Hebben ze een babybedje en tot welk gewicht, lengte of leeftijd mag de baby er gebruik van maken?
 • Vliegt de baby gratis of komen er extra kosten bij?
 • Moet ik een stoel boeken voor mijn baby?
 • Wat mag je voor de baby meenemen als handbagage en/of incheckbagage?
 • Mag ik mijn kinderwagen of buggy meenemen tot de gate?
 • Zijn er voorkeursplaatsen voor gezinnen met baby en hoe krijg ik die?
Paraplubuggy aanschaffen

Omdat onze kinderwagen niet mee zou mogen tot de gate hebben we een buggy aangeschaft waarvan de zitting helemaal plat kan. Wij hebben gekozen voor de McLaren Techno XT, maar er zijn ook goedkopere buggy’s die plat kunnen. Je kunt de kinderwagen ook laten inchecken. Maar horrorverhalen over kapotte kinderwagens deden ons doen besluiten een paraplubuggy aan te schaffen die ook mee mag tot de gate.

Comfortabel slapen

Daarnaast zit Zoë net boven de maximale lengte van een babybedje bij de maatschappij waar wij mee vliegen. Toch hebben we wel een bedje aangevraagd, want hoe vaak ligt Zoë nou met uitgestrekte benen. Voor het geval ze er niet in zou passen of er niet in zou willen liggen hebben we een babyluchtbedje gekocht, zodat ze op onze schoot kan slapen. Hier vind je het luchtbedje dat wij kochten.

Draagzak

UPDATE: Als je deze nog niet hebt, dan is het wel slim om een draagzak aan te schaffen voordat je gaat vliegen. Als er iets is dat ik zowel op het vliegveld, in het vliegtuig en op reis ontzettend veel gebruik, dan is het wel mijn draagzak. Wijzelf hebben na Zoë’s geboorte de Ergobaby 360 aangeschaft en hier zijn we tot nu toe super tevreden mee.

Omdat wij een babybedje hebben aangevraagd wordt je bij beschikbaarheid vooraan tegen de wand geplaatst. Bij sommige vliegtuigmaatschapijen is dit eenvoudig te regelen en bij anderen kost dit wat meer moeite en vaak is het ook gewoon niet mogelijk.

Tijdens de vlucht

De volgende voorbereidingen betreffen het daadwerkelijk vliegen met een baby. Zoals hierboven genoemd hebben wij iets aangeschaft waar Zoë op/in kan slapen als het babybedje voor haar te klein is. UPDATE: Tijdens onze reis naar Florida hebben we het matrasje nog niet hoeven gebruiken, maar zodra deze gebruikt en getest is zal er een review over online komen.

Voeding

Verder is het verstandig om na te denken wat je als voeding allemaal voor de baby nodig hebt. Zoë is met vaste voeding begonnen en zou ook al een beetje water mogen drinken. Dat laatste is vooral prettig omdat men aanraadt de baby te laten drinken bij opstijgen en landen. Als zij op of rond dat tijdstip geen fles hoeft zou ik haar water kunnen laten drinken. UPDATE: wij mochten heet water in de thermosfles mee nemen voor Zoë’s flesvoeding. Ben je er wel van bewust dat er altijd een mogelijk bestaat dat je deze moet legen bij de controle. Houd dus rekening met verschillende scenario’s en zorg voor een plan B (water na de douane kopen en opwarmen in magnetron of bij een van de horecazaken).

Zoutoplossing

Daarnaast adviseert men de baby een zoutoplossing toe te dienen, zodat alles goed openstaat en ze minder last zullen krijgen van hun oortjes. Bij het consultatiebureau heb ik dit nagevraagd en het kan geen kwaad. Met andere woorden: baadt het niet, dan schaadt het niet. UPDATE: dit hebben wij uiteindelijk niet gedaan en is bij ons ook niet nodig geweest.

Luiertas en luieretuis

Wat ik ook heb gedaan is het aanschaffen van een makkelijkere luiertas. Eentje die ook prima dienst kan doen als handtas en dus minder log is dan degene die wij al hadden. Je bent uiteindelijk toch beperkt in de spullen die je mee kunt nemen en we wilden een tas die makkelijk aan de buggy bevestigd kon worden. Daarom kwam ik telkens terug bij een luiertas. De uiteindelijke tas waarvoor ik heb gekozen vind je hier. Kleine etuis of een luieretui in een gewone handtas was de andere optie geweest. UPDATE: review over de luiertas volgt nog.

Speelgoed en extra’s

Als laatste neem je natuurlijk de dingen mee die vertrouwd en prettig aanvoelen voor je baby zoals knuffels, speelgoed, een tutje, slaapzak en/of een pyjama. En zorg je er gewoon voor dat je alles voor de baby, en een schoon shirt voor jezelf, bij je hebt. Een uitgebreide en downloadbare gratis paklijst voor als je gaat vliegen met je baby vind je hier.

Op bestemming

Omdat het soort reis dat je maakt invloed kan hebben op de bagage die mee moet is het verstandig om daar rekening mee te houden in de voorbereiding op de vlucht, oftewel de reis.

Wij zelf gaan een rondreis maken met een huurauto. Net zoals in Europa gelden er regels voor het vervoeren van een baby in Amerika. Deze regels verschillen per staat. Het is dus belangrijk dit voor je reis uit te zoeken.

Autostoeltje

Je kunt vaak een autostoeltje huren bij het autoverhuurbedrijf, maar voor baby’s die nog achterwaarts vervoerd moeten worden hebben ze vaak maar een beperkte voorraad stoeltjes. Ze raden daarom aan voor een eigen autostoel te zorgen. Aangezien de kosten van een autostoel kopen niet hoger zullen zijn dan de kosten van er een huren hebben wij besloten er ter plekke een te kopen.

Maar waarom nemen wij onze eigen Maxi Cosi niet mee? Als je voor de baby een eigen stoel hebt geboekt kun je vaak je eigen autostoeltje meenemen als handbagage. Controleer dit wel altijd bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Aangezien Zoë geen eigen stoel heeft zou een autostoel het ruim in moeten. Het risico dat er iets mee gebeurt wil ik niet nemen. Daarom kopen we er een in Amerika. Gelukkig zijn ze daar helemaal niet zo duur.

Campingbedje

Omdat wij een rondreis maken slapen we ook op verschillende plekken. Aangezien we niet willen riskeren zonder ledikant te zitten voor Zoë hebben we als cadeau van mijn ouders een Deryan campingbedje gekregen. Dit is een reiswieg die volledig opvouwbaar is en maar 2,5 kg weegt. Het is eigenlijk een soort van tentje en past door zijn compactheid makkelijk in een koffer. Dit maakt het campingbedje erg geschikt voor een vliegreis.

Zoals je kunt lezen hebben wij best wel wat dingen aangeschaft vanwege deze reis. Omdat deze reis niet onze laatste zal zijn vinden wij dat niet erg. Daarnaast heb je waarschijnlijk niet alles per se nodig. Wij zijn echter zo goed mogelijk voorbereid en hebben daar dan wel wat voor over. Op het luchtbedje na, zouden we al die extra’s toch wel aangeschaft hebben. Misschien niet nu al, maar zeker wel in de toekomst.

Wij hebben onze voorbereidingen gebaseerd op tips die we veelal op fora zijn tegengekomen of van bekenden hebben gekregen. Natuurlijk zal ik na onze vakantie terugblikken hierop en komt er een vervolg.

Mocht jij nou ook gaan vliegen met een baby, dan hoop ik dat onze (extreme) voorbereiding jou wat ideeën geeft over waar je allemaal rekening mee dient te houden. Persoonlijk hebben wij altijd gemerkt dat een goede voorbereiding heel wat reiszorgen wegneemt.

Mocht je nu nog vragen hebben of juist extra tips. Stel of geef ze dan hieronder in de reacties. Ik ben benieuwd.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

3 Reacties

 • Ik heb nog een aanvullende tip voor je. Tijdens de start en landing twee plastic bekertjes over de oren zetten van je kind. Dan hebben ze niet of in elk geval niet zo veel last van het drukverschil.

  Reageer
 • Welkom terug! Ik zou willen toevoegen aan jullie tips: een ergonomische drager, en een rietjesbeker voor tijdens het stijgen en dalen (tenzij je je kind natuurlijk gewoon kunt aanleggen dan want een slokje mamamelk willen ze altijd wel 😉 ) . Voor bagagevervoer kan n buggy handig zijn, een driewieler kinderwagen en bugaboo e.d. mag mee tot aan het vliegtuig zelf. Op t vliegveld, voor slaapjes en sowieso tijdens de reis is een kind idealiter bij papa of mama natuurlijk, en dan mét mogelijkheid om het gezicht te zien zodat alle indrukken te zien zijn en je liefje weey of iets eng of leuk of ok is. In het beste geval.heb je dus ook een buggy of wagen die naar jou toegedraaid is :-). Dat maskt het autorijden ook interessant! Zo die je je mama of papa iig tijdebs de rit :-). Of allebei als de mc vooringezet kan worden natuurlijk! Do n vreemde omgeving is vooral fijn als je je rotsen in de branding vertrouwd dicht bij je hebt 😉

  Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *