Verschillende soorten room uitgelegd

Room is een veel gebruikt product in de keuken en zeker een in de keuken van een thuisbakker. Helaas is het vaak wel zo dat buitenlandse recepten vragen om room die wij in Nederland niet kennen. Wat dan? Welke room kun je dan het beste gebruiken als vervanger? En hoe zit het met het verschil tussen créme fraîche en sour cream? Want die twee lijken soms voor dezelfde dingen gebruikt te worden. Ik ging voor jou op onderzoek uit en heb hieronder mijn best gedaan om de verschillende soorten room uit te leggen. 

[feast_advanced_jump_to]

Heavy cream

Heavy cream is een Amerikaans product en is te vergelijken met wat wij kennen als slagroom – de variant die wij nog moeten opkloppen. Toch is het niet exact hetzelfde en het verschil zit ‘m in in de vetpercentages van de room. Hoe vetter een room, hoe beter je deze kunt stijfkloppen en hoe consistenter de room blijft. Heavy cream is een room met een vetpercentage van minsten 36% -vaak zit het tussen de 36% en 40%. Een Nederlandse slagroom heeft vaak een vetpercentage dat onder de 36% zit. Ik heb het even voor jullie gecheckt en ik kan je vertellen dat de slagroom bij de Albert Heijn een vetpercentage heeft van 35%, dat zit dus best wel in de buurt.

TIP wil je een opgeklopte room maken die de consistentie van een opgeklopte heavy cream heeft, dan heb ik daar een trucje voor. Voeg voor iedere 125 ml slagroom 40 gram mascarpone toe. Begin door de mascarpone luchtig te mixen, voeg dan de slagroom en je suiker toe en mix tot een stijve slagroom. Deze slagroom blijft dagen stijf en is dus ideaal om je taart mee af te werken, zoals ik hieronder met de Oreo cheesecake gedaan heb.

Vraagt een recept om heavy cream als ingrediënt van een baksel en dus niet om er slagroom van te maken, vervang dan de heavy cream met gewone slagroom.

IMG_4967
Hoe vetter de room, hoe steviger deze blijft.

Whipping cream

Whipping cream is dus wat wij kennen als slagroom en heeft vaak een vetpercentage tussen de 30% en 35%. Wanneer je dit in een recept ziet staan dan kun je daar gewoon Nederlandse slagroom voor nemen.

Double cream

Double cream is een Britse roomvariant en is ontzettend vet. Deze room heeft namelijk een vetpercentage van maar liefst 48%. Helaas hebben we niet echt een vervangend product hiervoor in Nederland. Maar ook hier geldt: wordt het in het recept gebruikt om een slagroom topping mee te maken? Gebruik dan de tip zoals hierboven beschreven.

Clotted cream

Clotted cream is een zeer dikke room van gemiddeld zo’n 64% vet, ook deze room is afkomstig uit Engeland. Je zult deze room niet snel tegenkomen in een recept als ingrediënt, maar wel als product om bij je scones te serveren. Sommige supermarkten in Nederland verkopen inmiddels clotted cream.

slagroomtaart 2.0

Slagroom

Als ik het heb over slagroom in een recept, dan bedoel ik altijd de ongeklopte variant. Lijkt enerzijds logisch, maar we noemen het allemaal slagroom. Zoals ik al benoemde heb, heeft de Nederlandse slagroom een vetpercentage van zo’n 35% en het komt daarmee goed in de richting van de Amerikaanse heavy cream. Toch blijft onze slagroom niet lang goed stijf, gelukkig moet de ‘mascarpone-tip’ hierboven een oplossing bieden. Klopfix is nergens voor nodig.

Maak de mooiste toefjes met deze spuitmondjes van Wilton!

Sour cream

Sour cream of zure room heeft het laagste vetpercentage van de in dit artikel beschreven soorten room. Zure room is heel stevig en lijkt daarmee heel vet te zijn, maar niets is minder waar. Deze room heeft een vetpercentage van 10% en is dus een echt lightproduct te noemen. Je kunt sour cream het beste gebruiken in koude bereidingen. Vandaar dat het vaak als een extra topping bij de enchiladas geserveerd wordt. Zou je sour cream in een hete soep of ander heet gerecht doen, dan zal deze gaan schiften. Je kunt het wel weer in een beslag verwerken, omdat het daarna pas verhit wordt. Sour cream is een goed verkrijgbaar product in Nederland en zou ik niet met iets anders doen vervangen. Tenzij je niet van de zurige smaak houdt, dan is créme fraîche een betere keus.

Créme fraîche

Créme fraîche heeft een vetpercentage van 30% en kun je prima gebruiken in warme bereidingen. In tegenstelling tot de sour cream zal de créme fraîche niet gaan schiften. Je kunt deze room echter ook koud eten en in koude bereidingen gebruiken. Het is in zo’n geval een kwestie van smaak of je voor créme fraîche of sour cream kiest.

Mascarpone

Eigenlijk geen room, maar toch even het benoemen waard. Mascarpone is een Italiaanse kaas die gemaakt is van room. Het lijkt qua consistentie op cream cheese, maar je kunt het dus prima gebruiken om een dikkere slagroom mee te maken. Ook lekker is mascarponeroom, lees hier hoe je die maakt.

Ik hoop dat het een en ander een beetje duidelijk is geworden over verschillende soorten room. Mis jij na het lezen van dit artikel nog een soort room, laat dit dan weten in een reactie hieronder.

Bedankt voor het lezen!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

37 Reacties

 • Hoi Lian,

  wat ik me afvroeg bij het lezen, is volgende. In Nederlandse recepten voeg je vaak een zakje klopfix toe aan de slagroom om hem steviger te maken. Is dat dan ook no nodig als je de heavy cream variant maakt?

  Reageer
  • Nee, als je mascarpone toevoegt aan slagroom heb je geen klopfix nodig. De mascarpone zorgt voor een stevigere slagroom die ook lang stevig blijft.. Heavy cream is slagroom dat je in de VS kunt kopen.

   Reageer
  • Hallo Lian,
   In een Amerikaans recept voor lemon coco pie gebruiken ze High and Half ( gemixt met kokosmelk).
   Weet je wat dat is?

   Bedankt vast!

   Reageer
   • Sorry, ik ben daar niet bekend mee. Dan zou ik moeten gaan Googlen, maar ik neem aan dat je dit zelf ook al hebt gedaan.

    Reageer
    • Hi Lian. Ik vroeg me af wat half and half is. Heb dit in Amerika gezien en het komt ook voor in recepten als ingrediënt. Ben benieuwd wat de nederlandse benaming is.

     Reageer
     • Het is een product dat je niet in Nederland vindt. Even kijken naar het vetpercentage van dit room en dan een vergelijkbaar product zoeken in de supermarkt.

 • Handig en duidelijk! Dank je wel. Maar hoe zit het nu met kookroom e.d. ?

  Reageer
  • Ik heb mij vooral gefocust op het bakken. Kookroom staat dus niet in mijn rijtje. Kijk eens wat het vetpercentage is van kookroom, dan kun je zelf oordelen waar die het meest op lijkt.

   Reageer
 • Ik maak een rasberry White chocolade cheesecake en daar moet double cream in maar wat.is het beste wat ik kan gebruiken ik hoor wel van je bedankt al vast

  Reageer
  • Zonder recept kan ik het moeilijk beoordelen waar je dit het beste mee kunt vervangen. Het enige waar je het mee kunt proberen is een ongeklopte ongezoete slagroom met een zo’n hoog mogelijk vetpercentage.

   Reageer
 • Wat handig artikel! Ik wil USA resep uitproberen maar ik wist het niet over thickened cream / heavy cream / whipping cream.
  Slagroom zijn ook zo veel verschillende, buis slagroom (weet ik wel voor wat) maar dit slagroom, dat slagroom. Soms weet ik niet welke slagroom moeten kiezen.

  Reageer
 • En hoe zit het met klop klop als toevoeging om slagroom stijf te laten blijven?

  Reageer
 • Helaas staat hier niets over Cream Cheese, waarnaar ik op zoek ben. Dan zou het lijstje compleet zijn.

  Reageer
 • Vandaag een literpak slagroom met 40% vet gekocht bij de Marko. Deze gebruik ik als heavy Cream.

  Reageer
 • In de boeken van Donna Hay wordt single cream wat kun je daar het best voor gebruiken

  Reageer
  • Single cream is een schenkroom van maar 18% vet en kan niet opgeklopt worden. Ik zou op zoek gaan naar een room met een vergelijkbaar vetpercentage. Denk bijvoorbeeld aan kookroom van zo’n 20% vet.

   Reageer
 • Ik bakte laatst taart na een Amerikaans recept waar sour cream in moest. nou ging het de eerste keer schiften, dus ik dacht de sour cream was misschien te koud. toen heb ik het recept nogmaals geprobeerd en heb ik de sour cream een halve dag uit de koelkast gelaten. nog steeds schifte het beslag. Wat kan dit zijn? Of ziet het beslag er altijd een beetje schifterig uit bij het gebruik van sour cream?

  Reageer
 • Ik heb natuurlijk geen idee wat je hebt gebakken en waar je het recept vandaan hebt.. Maar zure room wilt wat snel gaan schiften, je zou het dan eens met creme fraiche kunnen proberen.

  Reageer
 • Hi Lian!

  Voor een Alfredo saus recept wordt ‘heavy whipping cream’ gebruikt. Wat zou ik daar het beste voor kunnen gebruiken?

  Reageer
  • Zoals in het artikel staat omschreven komt gewone slagroom er het beste bij in de buurt. Je hoeft het niet op te kloppen dus dan doet het er minder toe dat een Nederlandse slagroom een lager vetpercentage heeft dan de Amerikaanse.

   Reageer
 • Hoi, ik heb een recept waar ik double cream in moet gebruiken en dat moet ook verwarmd worden waar kan ik dit het handigst door vervangen?

  Reageer
 • Wat is lekkerder kookroom of creme fraiche in de cheescake ? Groetjes Gerrie.

  Reageer
  • Zoals de naam al zegt is dit een ingedikte/verstevigde room zodat die, wanneer opgeklopt, mooi en stevig is. Dit kennen wij niet in Nederland, hiervoor kun je het trucje met de mascarpone of Klopfix voor gebruiken.

   Reageer
 • Dank u voor het allemaal uit te leggen!
  Wat zou ik in plaats van mascarpone kunnen gebruiken? Ik kan die niet in mijn woonplaats vinden.. ?

  Reageer
  • Hmm mascarpone is inmiddels wel een gangbaar product. Vraag het eens aan een medewerker in een supermarkt.

   Reageer
  • Ik zag net op youtube bij Il rifugio perfetto, dat ze van 500 ml slagroom 300ml mascarpone maakt in 10 minuten. Ik wwet niet hoeveel vet de slagroom in Italië heeft.

   Reageer
  • Half & Half is 10-12% vet, in de US letterlijk een mix van volle melk + light cream in gelijke verhoudingen- als je echt ongeklopte slagroom gebruikt zou je het dus maken met iets meer dan een kwart slagroom en driekwart volle melk om op dat vetpercentage te komen. Dit kan je niet opkloppen, Amerikanen gebruiken t vaak in de koffie

   Reageer
 • Very good explanation about creams. I was really wondering which cream to use for frosting cakes. I see a white stiff cream used by some bakers in YouTube.

  Reageer
 • Hoi! Weet je toevallig wat ze bedoelen met all purpose cream, en evaporated Milk? Of wat ik daarvoor dan kan gebruiken?:)

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *