Veelgebruikte baktermen uitgelegd

IMG_2822text

Allereerst mijn excuses voor de lange stilte hier op de blog. Slechte planning en er niet rekening mee hebben gehouden dat ik ziek zou worden waren de oorzaak. Om toch even te laten zien dat ik nog leef deel ik vandaag weer eens een informatief artikeltje. Waarschijnlijk zul je de meeste termen die ik vandaag kort en krachtig met jullie ga bespreken wel kennen, maar vaak zijn het toch van die dingen die je nog even opzoekt of nakijkt wat er ook alweer precies mee bedoeld wordt wanneer het in een recept vermeld staat. Vooral de laatste term is bij velen onder ons  niet helemaal bekend, terwijl het een goede manier is om bijvoorbeeld een perfecte cheesecake mee te bakken. Bij Heel Holland Bakt werden er met twee termen gegooid die ik niet helemaal vond kloppen en voor verwarring zouden kunnen zorgen, dus ik hoop vandaag wat van die onduidelijkheid uit de weg te ruimen. Lees je weer mee?

blind bakken

Laten we beginnen met blind bakken. Blind bakken komt er op neer dat je een taartbodem gaat voorbakken zonder vulling. Om te voorkomen dat de bodem gaat rijzen bak je deze blind. Daarvoor kun je speciale blindbakbonen voor kopen, zoals deze. Dit soort bakbonen zijn keramisch en vaak ook aan de prijzige kant. Als alternatief zou je ook een pak goedkope witte rijst kunnen kopen, zoals ik heb gedaan. De rijst is na gebruik niet meer eetbaar, maar wel keer op keer te gebruiken als blindbakvulling. Bewaar deze rijst of je blindbakbonen in een mooi potje en zorg dat het duidelijk is dat ze niet eetbaar zijn 😉

Als je jouw taartbodem blind gaat bakken beleg je deze eerst met een beetje bakpapier of aluminiumfolie en vul de bodem daarna tot de rand met je blindbakvulling.

au bain marie

Au bain marie wordt vaak gebruikt om chocolade langzaam te laten smelten of andere vloeistoffen rustig te verhitten waarbij je wilt voorkomen dat de onderkant verbrandt. Je hebt speciale au bain marie pannen, maar je kunt ook zelf een constructie maken. Ik zelf vul altijd een pannetje met een bodem kokend water en zet dit op laag vuur zodat het water suddert. Dan zet ik een glazen kom op mijn pan waarbij je moet opletten dat de pan niet in het water hangt. De hete damp van het water verwarmt de kom waardoor je ingrediënt(en) in de kom langzaam verhit worden.

Bij au bain marie is het belangrijk dat het water net tegen de kook aan zit en dus niet hard kookt. Vervolgens moet je er op letten dat de kom niet in het hete water hangt. Pak de glazen kom wel vast met ovenwanten, deze wordt namelijk heet.

IMG_2671
mixen, mengen en vouwen

Nee, ik denk niet dat jullie dom zijn, maar voor een beginnende thuisbakker kunnen deze termen toch behoorlijk verwarrend zijn. Daarom zet ik ze toch even voor jullie op een rijtje. Mixen betekent dat je ingrediënten op hoge snelheid moeten worden vermengd. Om dit te bereiken heb je een garde en een stevige polsbeweging nodig of de oude vertrouwde mixer. Ik kiez persoonlijk voor het laatste. Mengen kan eenvoudig zonder mixer en kan in de meeste gevallen met een pollepel of spatel worden gedaan. Mengen kan ook met een garde, maar je hebt er dan gewoon geen krachtige polsbeweging voor nodig 😉

Bij het vouwen van een beslag gebruik je GEEN garde of mixer. Bij vouwen is het juist belangrijk dat je voorzichtig bent en dat je de lucht in het beslag zoveel mogelijk behoudt. Dit bereik je door met een spatel het beslag om te vouwen. Je haalt steeds de spatel over de bodem van de kom en vouwt het onderste van de kom over de bovenkant van het beslag.

waterbad methode

De waterbad methode moet, ondanks de naam, niet verward worden met au bain marie. Alhoewel au bain marie en waterbad eigenlijk hetzelfde betekent. Toch staat een waterbad methode tijdens het bakken, dus niet in de bereiding, voor een iets andere constructie. De waterbad methode wordt vaak gebruikt voor crème brûlée en cheesecakes. Het bakken van een pudding of cheesecake in een waterbad zorgt voor een gelijkmatiger bakproces. Je neemt een vrij grote en diepe bakvorm waar je de gevulde bakvorm(pjes) inplaatst. Vul deze vervolgens met kokend water tot de rand van de vorm(pjes) die erin staat/staan. Het is vaak praktischer het water toe te voegen wanneer alles al in de oven staat, zo voorkom je dat je kokend water over jezelf en de hele keuken giet.

Als je een cheesecake in een waterbad bakt moet je de bakvorm van de cheesecake wel goed afdichten met aluminiumfolie om te voorkomen dat het water in de vorm sijpelt.

Ik hoop dat het weer duidelijk is waar bovengenoemde veelgebruikte baktermen voor staan en dat het jou net dat beetje extra zelfvertrouwen geeft tijdens het bakken van een heerlijke cake, taart, pudding of cheesecake.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

 • Ik ben stiekem opgelucht dat ik ze al allemaal kende 😛 wel een handig artikel dit, ik ben er zeker van dat mijn vriend bij het horen van deze termen uit de lucht zou vallen 😛

  Reageer
 • Hoe doen jullie dat, goed afdekken dat er geen water in sijpelt. Bij mij gebeurd dat steeds in een waterbad.

  Reageer
  • Het is ook erg lastig hoor. Als het je niet lukt, zou je eens een ovenbestendig bakje gevuld met water naast je baksel kunnen zetten ipv je baksel in het water. Maar de truc is om de springvorm goed in te pakken in aluminiumfolie, eventueel met meerdere lagen.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *