‘Upside-down’ ananascake

Upside-down ananascake

Een upside-down ananascake is een klassiek gerecht dat je het vaakst tegenkomt in de vorm van een grote ronde cake. Deze variant op de Amerikaanse klassieker is kleiner van formaat en daarom perfect als toetje. Serveer de upside-down ananascake met een beetje room om de boel extra smeuïg te maken. De ananas maakt dit het perfecte toetje voor in de zomermaanden. Het is geen moeilijk dessert, dus wie weet geniet jij dit weekend ook wel van dit heerlijke toetje.

Achteraf ben ik wel heel stom geweest, want ik heb geen foto’s van de binnenkant van de cake gemaakt. Zo jammer, want wat waren dit mooie cakejes. Zo’n cake met zo’n fijne kruimelstructuur en door de toevoeging van het merg van een vanillestokje lachten de zwarte spikkeltjes je bij iedere hap toe. Ik kan door zo blij van worden.

De ananassmaak was subtiel en niet overheersend. Door de toevoeging van de caramel is het natuurlijk een zoet cakeje, maar daar houd ik als zoetliefhebster natuurlijk wel van. Al met al is het een machtig toetje, maar wel zo eentje waar je na afloop van zegt dat je het niet had willen missen. Een klassieke ‘upside-down’ ananascake geserveerd als typisch Amerikaans toetje!

Upside-down ananascake

Om dit recept te volgen heb je vier grote ramekins of souffléschaaltjes nodig. Ik heb mijn ovenschaaltjes bij de Hema gekocht en waren perfect voor dit recept.

‘Upside-down’ ananascake

4 personen

Ingrediënten
 • 50 gr ongezouten roomboter
 • 1/2 cup kristalsuiker
Voor het beslag
 • blikje ananasschijven (4 stuks)
 • 75 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 1/2 cup kristalsuiker
 • 2 biologische eieren
 • merg van een vanillestokje
 • 1 cup zelfrijzend bakmeel
Bereiding
 1. Vet de souffléschaaltjes in en plaats op een bakplaat.
 2. Doe de boter in een pan en laat smelten op een matig vuur. Voeg de suiker toe en laat voor 2-3 minuten al roerende koken, totdat alle suiker is opgelost en je een karamelsaus hebt.
 3. Verdeel de karamelsaus over de schaaltjes en plaats in ieder schaaltje een ananasschijf. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C.
 4. Mix de boter en suiker samen tot een romig geheel. Voeg de eieren en de vanille toe en mix totdat alles gemengd is.
 5. Zeef het meel boven de kom en spatel het voorzichtig door het beslag.
 6. Verdeel het beslag over de schaaltjes en bak de cakejes gaar in 25-30 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.
 7. Laat de upside-down ananascakejes kort afkoelen en zet vervolgens omgekeerd op een bord en laat minstens 2 minuten met schaaltje zo staan. Op deze manier kan de zwaartekracht zijn werk doen en zoveel mogelijk karamel in de cake druipen.
 8. Serveer met room of extra zelfgemaakte karamelsaus.

Ik vond dit echt een heerlijk toetje dat ik zeker nog een keer zal maken. Wat een heerlijk recept om de week te breken. Tot vrijdag!

Liefs Lian

Bron recept// The American Cookbook

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *