Ultieme chocoladetaart

IMG_4404

Oh yeah, ik heb het gedaan hoor. Ik ben tegen alle natuurwetten van het nieuwe jaar ingegaan en breng jullie de ultieme chocoladetaart. Zelf ben ik niet zo van de ‘gezonde’ voornemens in het nieuwe jaar. Ik blijf gewoon lekker doen zoals normaal: genieten van lekkers, maar altijd met mate. De chocoladetaart is ultiem, maar niet te zoet. Wacht maar tot je de binnenkant ziet. Ik heb wel een dubbel gevoel bij deze taart, want het heeft mij eigenlijk veel te veel tijd gekost om te maken. Ik wilde echter al zo lang een chocoladecake maken dat opgeven niet meer mogelijk was. Het begon allemaal afgelopen zaterdag, toen ik mijzelf wilde helpen door een bakmix te kopen bij de Jumbo. Een mooie Amerikaanse, want die zijn lekker fudgy. Ik ben de laatste tijd niet helemaal mijzelf qua gezondheid, dus even ‘cheaten’ zag ik wel zitten. Maar toen ging het mis … 

En toen ging het mis…

Ik maakte de chocoladecakes, maar er klopte iets niet. De cakes waren niet echt gerezen en nadat ze waren afgekoeld vielen ze bij de minste aanraking al uit elkaar. Het deed mij herinneren aan een van mijn eierloze avonturen en toen wist ik het: ik was vergeten de eieren toe te voegen. Oeps! En zo maakte ik een dag later alsnog twee chocolade cakes ‘from scratch’. Verspilde tijd en geld, maar het was wel weer een wijze les.

De chocoladetaart is uiteindelijk geweldig goed gelukt. De laagjes zijn haast perfect en de overdaad aan chocolade maakt ‘m ultiem. Alle vullingen en toppingen zijn van ganache gemaakt – slagroom en chocolade dus. Neem van deze taart een klein stukje en deel ‘m met lekker veel mensen. Ik haalde minstens 20 dunne puntjes uit deze taart. En kijk nou hoe mooi de laagjes eruit zien. As je van chocolade houdt, dan maak je deze taart ook. Mijn volgende doel is een fudgy chocoladetaart. Ik denk een mix van deze ultieme taart en deze chocolade tulband cake, maar eerst het recept voor deze taart.

IMG_4413

Ultieme chocoladetaart

(18-24 stukjes)

Ingrediënten

  • 12 el gezeefde cacao
  • 250 ml kokend water
  • 4 tl vanilla extract
  • 275 gram bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 300 ml olijfolie
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 6 biologische eieren

Voor de vulling

  • 200 gr witte chocolade, druppels of in stukken gebroken
  • 250 gr pure chocolade, druppels of in stukken gebroken
  • 375 ml slagroom
  • 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • extra poedersuiker

Voor de topping

  • 50 ml melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 175 gr melkchocolade, druppels of in stukken gebroken

Bereiding

  1. Bak twee chocoladecakes in een cakepan of springvorm van 20 cm doorsnede. Volg daarvoor dit recept, de ingrediënten daarvoor heb ik hierboven verdubbeld. Je kunt de cakes ook glutenvrij maken als je dat wilt, zie het orginele recept.
  2. Laat de cakes afkoelen. Je kunt de cakes eventueel een dag van tevoren bereiden. Dat heb ik ook gedaan.
  3. Bereid ondertussen de witte chocolade ganache door 125 ml slagroom aan de kook te brengen. Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de witte chocolade en blijf met een garde roeren totdat alle chocolade gesmolten is. De witte chocolade ganache zal gelig worden van kleur. Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
  4. Bereid ook de gewone ganache door 250 ml slagroom in een pan aan de kook te brengen. Doe ondertussen de pure chocolade in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat 1 minuut staan. Roer nu met een spatel of garde tot een glanzende chocoladesaus. Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
  5. Snijd de afgekoelde cakes horizontaal doormidden, zodat je vier lagen cake krijgt. Doe de witte chocolade in een mengkom en mix luchtig. De witte chocolade ganache zal ook weer mooi wit worden. Smeer direct na het mixen op twee plakken van de cake, zodat je in het eindresultaat ook twee witte laagjes ziet.
  6. Plaats een cake met de witte chocolade ganache op een taartkarton. Leg hier een kale laag cake op.
  7. Mix nu de ganache van pure chocolade luchtig en verdeel de helft daarvan op de kale laag cake. Plaats hierop de tweede cakelaag met witte chocolade ganache.
  8. Plaats nu de laatste kale cakelaag op de andere lagen cake.
  9. Mix de roomboter luchtig en voeg daar de andere helft van de pure chocolade ganache aan toe. Mix samen tot een luchtige botercrème. Optioneel kun je nu wat poedersuiker toevoegen voor een zoeter resultaat als je daar van houdt. Verdeel deze crème over de cake en werk daarmee ook de zijkanten af. Smeer met een spatel of taartschraper de zijkanten strak af.
  10. Maak nu als laatste de topping. Doe de melk, roomboter en een klein beetje zout in een pan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet wanneer de boter helemaal is gesmolten het melk en botermengsel over de chocolade. Net zoals de ganache roer je het geheel tot een glad mengsel. Laat de topping afkoelen totdat deze licht stevig is en niet meer helemaal uitvloeit, maar wel nog een beetje.
  11. Giet over de chocoladetaart. Werk de taart af met gehakte chocolade chocoladedruppels, hagelslag, of sprinkles en klaar is je taart.

Het is even een werkje, maar het is het helemaal waard. Laat je het mij weten als je deze cake ook gaat proberen te maken? Trek er wel even een weekendje voor uit 😉

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

71 Reacties

        • Bewaren doe je op een donkere en koele plek, liefst onder een staartstolp. In de koelkast afgedekt kan ook, maar haal op tijd weer uit de koelkast voor serveren.

          Reageer
          • Liever niet met de créme er al overheen. Dat wordt nooit zo’n succes. De cakes afzonderlijk, zou ik doen.

    • Je kunt het ook met gewone plantaardige olie maken als je bang bent volr de smaak. De cacao is sterker dan de olijfolie, maar smaak is vrij persoonlijk.

      Reageer
  • Mmm, deze taart ziet er echt heerlijk uit! Zo’n taart op zijn Amerikaans ziet er altijd lekker feestelijk uit 😀

    Reageer
  • Heel herkenbaar zo’n proces ha ha ha. Maar het was de moeite wel waard want hij ziet er prachtig (en lekker) uit.

    Reageer
  • Wauw, die ziet er geweldig uit! Ik sla het recept op voor wanneer ik eens een weekend de tijd heb en zin heb in véél chocolade ;).

    Reageer
  • Wauw ziet er heerlijk uit! Mijn zoontje en ik zijn volgende maand jarig, dus dat is een mooie reden om hem uit te proberen!!!

    Reageer
  • Ziet er super uit! Ik wil ‘m graag maken voor een groot gezelschap, dus ietsjes groter nog dan dit. Heb je tips hoe ik dit het best kan doen? Heb een springvorm van 26cm en die wilde ik dan eigenlijk gebruiken. Ik dacht zelf aan 1,5x het recept en dan de baktijd iets verlengen (weet alleen nog niet hoe veel)? Komt dit denk je een beetje in de buurt?

    Reageer
    • Hmm, goede vraag. Misschien een idee om hier eens te kijken, daar wordt uitgelegd hoe je een recept moet omrekenen naar een kleinere en grotere vorm. Het is even rekenen, maar dan weet je het wel zeker wat je het beste kunt aanhouden. Qua tijd zou ik eerst proberen met 5 minuten en dan testen met een prikker. Is de cake nog niet gaar? Dan steeds met 5 minuten verlengen totdat de cake gaar is. Veel succes. Een nog grotere chocoladetaart klinkt waanzinnig 😀

      Reageer
  • Hallo,
    Ik zie dat je alles verdubbeld hebt van het recept op de bloem na, heeft dat een reder?

    Reageer
  • Heerlijke taart. Alleen hij is erg groot en valt daardoor bijna om. Maar heerlijk

    Reageer
  • Prachtige foto die ik tegen kwam op Google. Opzoek naar een recept voor een ultieme chocolade cake.
    M’n vriend is morgen jarig en ik wil hem hiermee blij maken ? De cake is af, morgen verder met de vulling en topping. Ben benieuwd hoe t zal smaken.

    Reageer
    • Bij mij lukt de ganache niet, bij de ingrediëntenlijst staat dat voor de vulling roomboter nodig is… alleen lees ik niet innde tekst wanneer deze toegevoegd moet worden bij de witte chocolade…

      Reageer
      • Deze voeg je niet toe aan de witte chocolade, vandaar dat het er niet staat in het recept. Deze is nodig om de chocolade botercréme te maken om de taart af te smeren. Hoe je die maakt staat beschreven in het recept.

        Reageer
  • Recept was super! Iedereen wilde ook graag nog een stukje mee naar huis nemen. Je bent er een dagje mee bezig, maar dat is het echt waard. Bedankt voor het recept.

    Reageer
  • Ik ga deze zeker proberen! maar kan je de cakes goed doormidden snijden? Aangezien het in het recept in het midden nog zacht mag zijn?

    Reageer
    • Zacht als in veert nog terug. niet vochtig of ongaar 😉 Je kunt de cakes dus prima doormidden snijden. Goede vraag!

      Reageer
  • Wauw wat een taart! Ik zou deze graag willen maken voor een bijzondere gelegenheid, maar als je de gehele taart op bijvoorbeeld maandag maakt, is hij dan op dinsdag ook nog lekker? Of moet je hem echt op de dag zelf eten?

    Reageer
    • Hij is dinsdag dan ook nog heel erg lekker. Sorry, voor mijn late reactie wegens onze vakantie.

      Reageer
  • Hallo,
    Wat een mooie taart! Ik heb alleen even een vraagje: ik heb alle ingrediënten omgerekend, omdat ik geen cups heb. Nu staat er alleen dat ik dan 280 g bloem nodig heb en 320 ml olijfolie en 240 ml water. Klopt dat wel? Ik begin aan mezelf te twijfelen…. alvast bedankt!

    Reageer
    • Dat klopt. Het zal tussen de 280 en 320 zitten, dus voor de zekerheid kun je 300 gram bloem nemen. Maar de cake mag lekker smeuïg zijn, dus 280 is niet verkeerd. Bedankt dat je mij eraan herinnert dat de ingrediëntenlijst van deze lekkere cake nog in cups is, dat zal ik dit jaar eens gaan veranderen.

      Reageer
  • Bedankt voor het snelle antwoord! Ik heb alleen nog een vraagje: ik wil de taart voor zondag maken, en dan wil ik eigenlijk morgen (vrijdag) de cakes maken en dan zaterdag vullen/opbouwen. Kan ik dan morgen ook al de witte chocoladecreme, pure chocoladecreme en de chocoladebotercreme maken? Ik bewaar ze dan in de koelkast en dan hoef ik zaterdag alleen nog maar op te bouwen. Of gaat dat niet goed met de crèmes en moet je ze direct smeren?

    Reageer
    • Die kun je ook vooraf maken, maar haal op tijd uit de koelkast en mix eventueel nog even door voor gebruik. De topping wel pas later maken. Veel succes en laat het smaken.

      Reageer
  • Ik heb hem ook gemaakt vandaag! Zeker de moeite waar om te maken. Alleen een vraag, hoe bewaar je deze taart het beste?

    Reageer
    • Het best onder een taartstolp. Deze taart hoeft in ieder geval niet in de koelkast tenzij het binnen te warm wordt/is door de hitte/zomer. Dus afgedekt en dan op een koele en droge plek.

      Reageer
  • Wauw! Ik heb m vandaag gemaakt alles bij elkaar ongeveer in 5 uurtjes, dus goed te doen ? hij is niet zo mooi als de jouwe maar morgen zullen we m aansnijden en proeven. Ik ben hartstikke benieuwd!

    Reageer
    • Het is even een werkje, maar wat goed dat je er mee aan de slag bent gegaan. Hoe vaker je dit soort taarten maakt, hoe strakker ze worden 😉

      Reageer
  • Ik heb hem zojuist ook gemaakt voor morgen mijn verjaardag! Ik begin zometeen aan het hazelnoot schuimgebak? tot nu toe gaat het super met jou beschrijvingen en tips!

    Reageer
  • Hij staat hier in de koelkast klaar voor morgen. Zondag gemaakt, te warm voor chocola dus de vullingen zijn niet geweldig maar hij ziet er super uit! De cake is mooi sappig en smaakte ook super! Mag hem dit weekend nog een keer maken voor een verjaardag. Heb al wat ideeën over dingen die ik anders wil doen zodat de vullingen er mooier tussen blijven.

    Reageer
  • Hoi Lian, de taart kijkt mij super lekker en wil hem zeker uitproberen! Ik lees terug in de reCties dat je de hoeveelheden nog wilde omrekenen in gram! Staat dat al ergens vermeld? Ik kan het namelijk niet vinden!

    Over de olijfolie. Ik bak heel veel maar nog nooit een cake met olijfolie. Proef je smaak terug of helemaal niet? Mijn dank is groot.

    Reageer
    • Hoi Noor. Ik heb direct de aantallen voor je omgerekend en zal zelf z.s.m. de cake nog een keer bakken om het te testen, maar in principe moet dit prima lukken zo. Test altijd even met een houten prikker of de cakes goed gebakken zijn. Verder houd ik enorm van bakken met olijfolie. Het heeft natuurlijk invloed op de smaak, maar niet dermate dat het storend of vies is. Je kunt altijd voor een neutrale plantaardige olie kiezen als je dat zelf lekkerder lijkt. Succes met bakken!

      Reageer
  • Super! Mijn zoon wees het aan. Die wil ik voor mijn verjaardag! Dus.. Morgen het feest en dus vandaag aan de bak gegaan! De taart rees niet echt in de oven en de chocola had ik niet genoeg laten afkoelen waardoor erg dun. Morgen nog de laatste laag! Benieuwd naar de smaak! Bedankt voor je recept!

    Reageer
      • Gisteren aan de slag gegaan met de eerste laag, hij rees goed alleen toen de 45 minuten voorbij waren was hij ingezakt en na het verwijderen van de springvorm vind ik hem best wel slap (ook een beetje vochtig zie ik aan de onderkant). Ben de eieren niet vergeten 😉 straks verder met de tweede laag. Hoop dat het goed lukt want het lijkt me een geweldige taart Lian!

        Reageer
        • Dat klinkt alsof de cakelaag nog iets langer in de oven moest staan bij jou!

          Reageer
  • Wat een geweldige taart! Ik wil hem komend weekend maken voor mijn dochter haar 4e verjaardag. Kan ik de vulling net als de cake ook al een dag van tevoren maken?

    Reageer
    • Dankjewel, het is een taart waar ik zelf ook erg tevreden mee was 😉

      Reageer
      • Super taart ik ben bijna klaar met het bakken?
        Ik had een beetje moeite met het feit dat je twee verschillende recepten hebt maar ook dat is goed gegaan
        Alleen als ik het beslag proef proef ik ook de olijfolie is dat ook nog nadat de cake uit de oven komt

        Reageer
        • Als je dat storend vind kun je dit vervangen door zonnebloemolie.

          Reageer
  • Zou het ook lukken om hier kleine versies van te maken (taartje per persoon) door bv ringen uit de cake te steken en dan daarmee op te bouwen?

    Reageer
    • Lijkt me zeker een mogelijkheid. Misschien een idee om de cake dan juist te bakken in een plaatvorm. Dan heb je meer oppervlakte om uit te steken. De baktijd zal bij een ‘dunnere” laag wel lager liggen.

      Reageer
  • Hallo Lian,

    Ik wil graag aankomend weekende jouw ultieme chocoladetaart gaan maken. Ziet er namelijk onwijs lekker uit.
    Nu twijfel ik over de ingrediënten. De onder CAKE vermelde ingrediënten zijn die voor twee afzonderlijke cakes en moet is de hoeveelheden delen door twee om de twee cakes? Of moet is de ingrediënten vermenigvuldigen met twee om twee cakes te maken????
    Zou jij mij uitsluitsel kunnen geven? Bedankt.

    Reageer
    • Een beslag maken van de ingrediënten en verdelen over twee aparte bakvormen.

      Reageer
  • Gister avond de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn vriend. We zijn er ongeveer 3 uurtjes mee bezig geweest. Wij hadden besloten om de taart in een blik van 18 cm te doen. Hierdoor is te taart ietsjes hoger. Ook moest hij daarom langer in de oven hij heeft ongeveer 60 min in een oven van 165° gestaan.

    We hebben de olijfolie vervangen door zonnebloem olie. Omdat we bang waren dat de olijf olie overheerste.

    De instructies zijn duidelijk. Misschien een idee om bij de ingrediënten lijst nog ‘topping naar keuzen’ toe te voegen.

    Bij de ganach staat klop het luchtig. Naar mijn mening is het eerder stijf kloppen. Doordat er luchtig stond hadden wij een foutje gemaakt met de witte chocolade ganach en deze te kort geklopt en was hij nog vloeibaar. (Maar wel luchtig). Dit hebben we daarna gelijk opgelost.

    Het is een erg leuke taart om te maken. Alle losse elementen zijn heerlijk. Ben benieuwd naar de smaak van alles samen! 🙂

    Reageer
  • Oh ik ben zo blij!!! Heb deze taart al 2x gemaakt, maar kon het recept niet meer vinden, maar nu wel gelukkig weer!! Dit is echt mijn favoriete chocoladetaart….zo lekker!!!! Heb al veel positieve reacties gehad op deze taart en kan er zelf echt weer naar uitkijken om weer een keer een lekker stuk te gaan eten!!😋

    Reageer
  • Heyyy ziet er lekker uit! Zou je de olijfolie ook kunnen vervangen voor boter?

    Reageer
  • Ziet er heerlijk uit.ik wou eens vragen welke cacaopoeder hiervoor gebruikt moet worden. Dat is geen nesquik poeder veronderstel ik.
    mvg

    Reageer
  • Heerlijke taart. Alleen was mijn ganache en dan vooral de witte heel dun. Hoe kan dat? Moet ik lang mixen?

    Reageer
  • Ik wil deze taart al zo lang maken. Kan ik ook al een aantal dagen vooraf de cake bakken en lucht dicht invriezen? Zodat ik niet alles op 1 dag hoef te maken?

    Reageer
  • Als je de eieren klopt in de kitchen aid gebruik je dan de klopper of die haak met rubber zijkant? Of wissel je ze als de eieren klaar zijn? En de oven op onder en bovenwarmte of hetelucht? Veel vragen maar wil hem morgen maken. Alvast bedankt voor je reactie.

    Reageer
  • Mijn dochter wil voor haar verjaardag een chocolade eenhoorn taart. Dus ik zou de laagjes willen omdraaien, zodat ik een witte buitenkant heb. Dan hoef ik alleen nog oogjes te maken en de caketopper erop te zetten. En nog wat haar maken. Kan ik voor de vulling de boel gewoon omdraaien wat betreft de witte en pure chocolade?

    Reageer
  • Hoi Lian,

    Ik ben nu de chocotaart aan het maken😋! Hoe lang kan ik deze bewaren als ik hem gekoeld wegzet? Kan ik hem over drie dagen ook nog eten?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *