Het Nederlands Bakboek

In 2013 deelde ik voor het eerst een kookboek met jullie namelijk Wat Katie Eet, een kookboek dat eerder dat jaar uitgebracht was in Nederland. Deze week deel ik opnieuw een mooi kookboek met jullie.

Eigenlijk is het geen kookboek, maar een bakboek. Het Nederlands Bakboek is geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra en bevat naast vele typisch Nederlandse bakproducten ook leuke verhalen die de lezer inzicht geeft in de historie van bepaalde baksels en tradities. Ontzettend leuk en ook niet zo vreemd dat dit boek het kookboek van 2012 was. Het stond dan ook op mijn eigen verlanglijst voor kerst en ik bofte, want het boek lag onder de kerstboom.

Op Bol.com vind je de volgende beschrijving en ik kan het niet beter zeggen:

“Nederland een land zonder culinaire cultuur? Onzin! Als het gaat om bakken heeft Nederland juist een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei feestdagen, zoals de oliebol of Duivekater, en streekgebonden baksels, zoals de bekende bolus en de misschien minder bekende Amsterdamse korstjes. Vaak zitten er achter het ontstaan van deze baksels de mooiste verhalen. In dit historische receptenboek lees je die verhalen én vind je alle recepten.”

Het boek begint met een paar baktips. Voor mij (gelukkig) niets nieuws, maar zeker wel zo handig voor de wat minder ervaren thuisbakker. Vooral de eerste tip vind ik geweldig, want stiekem lezen we nooit zo goed en beginnen we veel te snel aan iets. Dit zie ik als docent ook veel terug in mijn werk, zowel bij docenten als leerlingen!

Ik vind dit kookboek ook echt een ‘bewaarboek’, het is niet gebaseerd op een trend, maar op de geschiedenis van Nederland en ik vind geschiedenis persoonlijk heel erg interessant.

Bovenstaande Brabantse worstenbroodjes wil ik zo snel mogelijk gaan maken, ik kan ze al bijna proeven. Heerlijk!

Een heel hoofdstuk over kruidkoek. Ik vind het design van het boek basic en simpel en dat past wel bij de functie van het boek. Er staan een paar mooie receptfoto’s in en daarnaast ook veel oude foto’s en verhalen. Zoals ik al zeg een echt boek dat iedere Nederlandse thuisbakker in huis moet hebben en dat je wilt bewaren!

Sinterklaas en al het lekkers dat daar bij hoort staat natuurlijk ook in het boek. Boven het recept een stukje geschiedenis en ernaast een oude foto.

Nog even één van de mooie receptfoto’s. Dit brood komt bijna uit het boek. Ben je op zoek naar een boek dat bij ieder recept een foto heeft dan zal dit boek je teleurstellen, maar je krijgt daar wel die extra historische dimensie voor terug. Ik vind het alleen maar boeiend en leuk om meer te lezen over die klassieke Nederlandse baksels.

Titel: Het Nederlands Bakboek
Auteur: Gaitri Pagrach-Chandra
Uitvoering: Hardcover, 256 pagina's
Prijs: € 29,99
Bestellen: Bol.com

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *