Traditionele krentjebrij cheesecake

Wie had ooit gedacht dat ik aan de slag zou gaan met een van origine Noord-Nederlands product, namelijk de Bessola krentjebrij. Krentjebrij bestaat uit sap van rode bessen, gort, krenten, rozijnen en kaneel en is door de ambachtelijke bereidingswijze een heerlijk oud Nederlandse brij. Misschien was je er al mee bekend. Na een tijdje verdwenen te zijn uit de supermarkt is het weer mogelijk om krentjebrij te kopen. Ik combineerde deze frisse brij met een cheesecake, waardoor de moderne Amerikaanse cheesecake ineens perfect past in het rijtje van griesmeelpudding en hopjesvla. Ook als je niet staat te springen om oer-Hollandse krentjebrij kan ik je toch garanderen dat je dit eens moet proeven. Ik beloof je een lekker Hollands genietmomentje met cheesecake. 

Bessola krentjebrij wordt omschreven als een echte lekkernij die je zowel warm als koud kunt eten. Ik koos voor een warme bereiding gecombineerd met extra fruit, maar puur uit het pak kan het ook gegeten worden. Als je al een krentjebrij liefhebber bent, dan weet ik zeker dat je deze cheesecake variatie ook erg lekker zult vinden. Ben je er niet mee bekend, dan nodig ik je uit om je te laten verrassen.

Traditionele krentjebrij cheesecake

Voor 12 personen

Ingrediënten
 • 200 gram biscuit koekjes
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 600 gram stevige roomkaas
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 1 el vanille extract (zelfgemaakt)
 • 4 eieren, losgeklopt
 • 125 gr sour cream
 • snufje zout
Voor de krentjebrij saus
BEREIDING
 1. Verwarm de oven op 140 °C hetelucht en leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm van 22 cm. Vet de randen in met boter.
 2. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter in een pannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruimels toe, roer goed door totdat alle kruimels vermengd zijn met de gesmolten boter. Kiep de kruimelmix in de springvorm en verdeel met de achterkant van een lepel over de bodem. Duw de kruimelmix eventueel omhoog tegen de zijkanten en duw goed aan. Zet de bodem weg in de koelkast.
 3. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa; ongeveer 3 minuten.
 4. Voeg langzaam de losgeklopte eieren toe.
 5. Doe de sour cream in een kommetje en voeg de vanille toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen en voeg samen met het zout toe aan de roomkaas en mix nog een keer.
 6. Ga ook een keer met een spatel langs de zijkanten van de kom, zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt.
 7. Wanneer het een glad beslag is geworden, verdeel je het gelijkmatig over de springvorm. en plaats de cheesecake in de voorverwarmde oven.
 8. Bak voor 60 minuten stevig met een goud randje. Daarna zet je de oven uit, maar laat je de cheesecake in de oven afkoelen. Voor het beste resultaat laat je de cheesecake, nadat deze op kamertemperatuur is gekomen, een nachtje in de koelkast staan.
 9. Maak de krentjebrij saus door het fruit met de Bessola krentjebrij in een pan aan de kook te brengen. Vermeng het water met de maïzena en voeg toe aan de pruttelende saus. Roer goed door en laat doorkoken tot de saus indikt.
 10. Laat de saus even afkoelen alvorens je deze over de cheesecake schenkt.

Als je jezelf nu nog afvraagt wat Bessola krentjebrij precies is, dan raad ik je aan om naar hun website te gaan voor meer informatie. Voor andere receptideeën kun je een kijkje nemen op Bessola’s Instagram of Facebookpagina. Ik hoor graag van je als je al bekend was met krentjebrij, maar natuurlijk ook wanneer je deze cheesecake hebt gemaakt.

Liefs Lian

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bessola. Ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik zelf achter sta. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *