Vijf tips voor het geven van flesvoeding

Tips voor flesvoeding

Voor veel mensen lijkt het een taboe en moet je je vooral verontschuldigen of redenen aandragen waarom je flesvoeding geeft en geen borstvoeding. Noem mij een slechte moeder of een ontheemde vrouw, maar ik geef flesvoeding en daar voel ik mij heel erg prettig bij. Omdat er ook vele anderen zijn die zich daar prettiger bij voelen heb ik een lijst samengesteld van vijf tips voor het geven van flesvoeding. Het vertelt je vooral hoe dat dan gaat in die eerste weken en hoe je je op het geven van flesvoeding kunt voorbereiden. Ik lees namelijk zoveel over borstvoeding, dat je soms vergeet dat er ook bij flesvoeding onzekerheid en onwetendheid hoort.

Welke fles koop je?

Toen mijn verloskundige ergens tussen week 14 en 17 vroeg of ik al had nagedacht over borst- of flesvoeding schrok ik een beetje. Het eerste wat in mij opkwam was: “Oh, daar zul je het krijgen” en “Jeetje, wat stelt ze die vraag vroeg in de zwangerschap”. Toch wist ik het antwoord al en ook waarom. Ik legde dit netjes uit aan de verloskundige en bereidde me voor op een preek. Die kwam gelukkig niet en in plaats daarvan adviseerde ze mij over welke fles ik het beste kon kopen omdat daar de beste ervaringen mee waren.

Ik heb zelf inmiddels de fles ook ervaren en ik kan zeggen dat ik het een fijne fles vind. Ik gebruik de flessen van Dr. Brown en ben zeer tevreden. Maar dat is niet eens zozeer de echte tip, alhoewel ik die dus kreeg van mijn verloskundige.

De echte tip is om maar één flesje te kopen en te beginnen met een kleintje, zoals deze. Je geeft de eerste weken toch nog geen grote voedingen en zo kun je voor minder geld een fles kopen en uitproberen. Mocht de door jouw gekozen fles niet fijn zijn of de kraamhulp of het consultatiebureau adviseert vanwege reflux of krampjes een andere fles, dan heb je tenminste niet een hele voorraad aan ongebruikte flessen in de kast staan. Je weet namelijk niet waar jouw kindje het het beste op gaat doen en in deze moderne tijd heb je een extra fles zo gekocht of via het internet besteld. Een flesje om mee te starten is dus meer dan voldoende en uitkoken dat doet de kraamhulp wel.

tips voor flesvoeding geven

Welke flesvoeding geef je?

Oké de fles heb je, maar welke flesvoeding kies je en hoe zit het met de flesvoeding in het ziekenhuis? Net zoals bij de fles is de grote tip om maar één bus flesvoeding (of kunstvoeding) in huis te hebben als je flesvoeding gaat geven. Je weet van tevoren niet wat het beste is voor je baby en je wilt niet met dure flesvoeding blijven zitten. Een baby krijgen kost al genoeg geld.

Wij kozen zelf voor biologisch, omdat wij dat zelf ook zo veel mogelijk proberen te eten. Alles wat je in de Nederlandse supermarkten kunt krijgen voldoet aan de eisen. Wij kochten daarom de zuigelingenmelk van Hipp.

Als je in het ziekenhuis bevalt zul je hoogstwaarschijnlijk ook in het ziekenhuis het eerste flesje geven, dit zal naar alle waarschijnlijkheid Nutrilon zijn. Dat betekent echt niet dat je ook Nutrilon thuis moet gebruiken daarna. Mocht je voor langere tijd in het ziekenhuis flesvoeding moeten geven en wil je geen Nutrilon thuis geven, dan is het advies om je eigen voeding en flesje mee te nemen in je ziekenhuis tas. Zoë heeft 1,5 dag Nutrilon flesvoeding in het ziekenhuis gehad en daarna thuis de biologische melk.

Ook jij krijgt te maken met stuwing

Nu komt het leuke onderdeel. Als je namelijk alles in huis hebt is het wachten op de baby. Als je al weet dat je geen borstvoeding wilt geven kun je blijkbaar medicijnen krijgen om de stuwing tegen te gaan, maar zoals mij verteld is wegen de bijwerkingen van die medicijnen niet op tegen de bijwerkingen van de stuwing. Ik heb nooit overwogen om medicijnen te nemen, maar dit werd mij gewoon telkens gezegd.

Die stuwing die gaat dus wel komen en omdat je geen borstvoeding geeft moet je die borsten zo min mogelijk stimuleren. Stuwing begint meestal enkele dagen na je bevalling, meestal zo op dag 3 of 4. Je borsten zwellen op maatje á la Pamela Anderson, worden ontzettend hard en je voelt waarschijnlijk wat druk op je borstkas. Dit kan in het begin duizeligheid, kortademigheid en misselijkheid veroorzaken. Gewoon lekker op bed blijven liggen en er is niet zoveel aan de hand.

De tip is om een paar stevige en mega strak zittende sportbeha’s in huis te halen voor je bevalling. Zodra je bent bevallen trek je die zo strak mogelijk zittende sportbeha aan en trek je die de komende dagen niet meer uit of verwissel je deze heel snel voor een schoon exemplaar. Je doucht met de beha aan en zorgt dat de douchestraal niet op je borsten komt. Zoals ik zei is het zaak om je borsten zo min mogelijk te stimuleren, verboden terrein voor je baby betekent ook verboden terrein voor iedereen.

Ook met het geven van flesvoeding kun je binden met je baby

De grootste angst van ouders is dat je met flesvoeding niet dezelfde verbinding maakt met je baby als met borstvoeding. Ik kan dat natuurlijk niet ontkrachten of beamen, want ik geef alleen flesvoeding en heb geen vergelijkingsmateriaal. Echter, heb je het maken van die binding helemaal zelf in de hand. Omdat je flesvoeding geeft betekent dit niet dat iedereen jouw baby dan maar kan voeden. Hoe verwarrend voor zo’n klein baby’tje dat het de hele tijd door iemand anders gevoed wordt.

Nee, dat wil je niet hebben in die prille fase. Mijn tip is om de personen die de flesvoeding geven te beperken tot jouzelf en je partner. Ook al zullen anderen het wel willen doen en er om vragen, zou ik voet bij stuk houden en de fles zelf geven. Als je borstvoeding geeft is er ook maar één iemand die de voedingen doet en dat hoeft met flesvoeding niet heel anders te zijn. Zoë is pas na 1 maand voor het eerste door iemand anders gevoed en daarna eigenlijk ook alleen als het niet anders kon.

Net zoals bij borstvoeding kun je ook je baby in het begin met je bovenlichaam ontbloot (op die sportbeha na) de voeding geven, zodat je veel huid-op-huid contact hebt als je dit graag wilt. Praat zachtjes met je baby, laat jouw kleine jouw vingers vastpakken en geniet vooral van het moment. Laat de televisie en mobiele telefoon voor wat het is en verdrink in die blauwe ogen van je kleintje.

Geef flesvoeding op verzoek

Over die voedingen gesproken, kan ik vertellen dat dit ook gelijk het meest moeilijke en onzeker makende onderdeel is. Hoeveel geef je en hoe vaak? In het begin helpt de kraamhulp en geef je de kleine iedere 3 uur voeding, ook ‘s nachts dus. Zodra die kraamhulp echter weg is begint de twijfel toe te slaan. Wij hebben zelf heel veel aan deze informatie gehad en geef ik daarom als tip.

Onze Zoë sloeg al snel, ongeveer 1 maand, de nachtvoeding over, waardoor wij  vrij snel op 6 flesjes zaten. Nu Zoë 3 maanden is krijgt ze nog maar 5 flessen. Ze bleef steeds langer slapen in de ochtend en wij kwamen met 6 flessen gewoon niet meer uit. Ondank dat allerlei schema’s ons zeiden dat we 6 flessen moesten geven. Kijken naar wat voor Zoë het beste werkt geeft zoveel meer rust.

Inmiddels zitten we tussen 07.00 en 08.00 uur met de eerste fles en rond 21.30 uur met de laatste fles. Deze laatste fles noemen wij ook wel het zakelijke flesje. Wij kijken naar Zoë om te beoordelen hoeveel en hoe vaak zij moet drinken. Maar proberen wel een beetje te sturen op regelmaat zodat ook de oppas-oma’s weten waar ze aan toe zijn. Het blijft voor ons het onderdeel dat ons het meest onzeker maakt en ik heb helaas geen tip om dat te voorkomen.

Vind hier het dagschema van Zoë van 0 – 6 maanden

Alle bovengenoemde tips voor flesvoeding zijn ook geschikt als je nog twijfelt of je flesvoeding wilt geven. Maar ook als je vrij snel na het geven van borstvoeding overstapt op flesvoeding. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die hieronder stellen en zal ik proberen daar zo goed mogelijk antwoord op te geven vanuit mijn eigen ervaring.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

 • Vreselijk dat veel nieuwe moeders zich zo onzeker voelen over hun keuze voor voeding en het gevoel hebben zich te moeten verdedigen. Hetzelfde ervaar ik namelijk bij het geven van borstvoeding, zeker nu ik al wat langer voedt… Bijvoorbeeld blikken van afschuw als je bij een openbare groep gelegenheid voedt (hoewel er dan echt niks te zien is wat niet kan). Tja mensen eten toch zelf ook hun lunch op een terrasje, waarom zou een baby niet mogen eten 😉

  Weet je, het moederschap is al wennen genoeg en al zo veel dingen om ons onzeker over te maken… Het zou eens tijd worden dat de keuze die eenieder maakt voor voeding gewoon zondermeer geaccepteerd wordt! Fijn dat je dat in iedergeval wel hebt ervaren bij de kraamzorg en verloskundige, dat is soms wel eens anders!

  En die stuwing… Haha jaaaaa herkenbaar! Oef, nu paste mijn cupmaat tijdens de zwangerschap sowieso nog maar net binnen het alfabet, maar tijdens die dagen van stuwing was t helemaal feest! En tijdens de regeldagen van de kleine kwam dat gewoon af en toe nog eens voorbij. Ode aan de zoogcompressen die de lekkages keurig opgevangen hebben! ?

  Reageer
  • Dat vind ik ook heel jammer. Het is inderdaad ook nog zo dat er verwacht wordt dat je borstvoeding geeft, maar zeker niet te lang nee. Ook weer zoiets raars! Bij mij roepen ze met voeden in het openbaar “oh wat schattig” en bij jou kijken ze dan liever weg. Te vreemd voor woorden gewoon.

   Reageer
 • Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de reden waarom je hebt gekozen voor flesvoeding? Al maak ik op uit je artikel dat je dat misschien liever niet deelt. Overigens geen oordeel he, ik heb zelf gekozen voor flesvoeding en deel je mening dan ook helemaal. Het is puur uit interesse maar ook heel begrijpelijk als je het liever niet deelt 🙂 vind dat borstvoeding behoorlijk geromantiseerd wordt. Het wordt inderdaad gezien als vanzelfsprekend maar niemand vertelt je dat het ook heel zwaar kan zijn. Daar mag van mij veel meer voorlichting over zijn!

  Reageer
 • Zelf ben ik bij alle drie de kinderen gestart met borstvoeding en bij allemaal overgestapt op flesvoeding. Bij de een wat sneller dan bij de ander, maar heb altijd de instelling gehad; ik probeer borstvoeding, lukt dat niet dan is er een super goed alternatief. Ieder hierin zijn eigen keuze en welke keuze je ook maakt, het is goed!
  Maar goed, dat wilde ik eigenlijk helemaal niet schrijven.
  Ik wilde als tip nog geven dat ze bij de HEMA superfijne kleine thermosflesjes hebben waar ik gekookt water in meenam (of naast mijn bed zette voor de nachtvoeding). Daarnaast een fles koud water mee en een flesje is zo gemaakt. Die fles koud water is ook handig als mama dorst heeft 🙂

  Reageer
 • Ik ben al je leuke baby gerelateerde artikelen aan het (terug)lezen, leuk! En ben ook erg blij met dit artikel. Hoewel ik wel wat weet over flesjes (aangezien ik in de kinderopvang werk) is het fijn nog even wat extra tips te krijgen om met de flesvoeding te starten. Lees dat ik een hoop tips van hierboven al heb gedaan 🙂

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *