Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Boerenkooltaart

Een beetje vreemd kun je het wel noemen zo’n warme winter, toch hoor je mij op een gemiddelde werkdag niet klagen. Lekker geen sneeuw waar ik doorheen hoef te ploeteren. Desalniettemin is de behoefte aan typische winterkost niet minder, om die reden besloot ik het Allerhande recept voor boerenkooltaart uit te proberen.

Wist je trouwens dat boerenkool een superfood is? Zo bevat boerenkool veel meer ijzer dan rundvlees en bevat het een hoge hoeveelheid vitamine C. Boerenkool, samen met een aantal andere makkelijk te kopen groente, is dus heel erg goed voor je gezondheid. Binnenkort zal ik jullie meer vertellen over dit soort groenten.

Voordat je gaat denken dat ik verkondig dat deze boerenkooltaart ontzettend gezond is, zal ik even duidelijk maken dat dat niet zo is. Deze taart, of quiche, is gewoon een lekkere manier om boerenkool te eten. Vooral voor kinderen die niet graag groenten eten zal deze taart het een stuk makkelijker maken om ze het aan te leren. Je zou eventueel de hoeveelheid boerenkool met 100 gram kunnen verhogen en voor een vegatarische rookworst kunnen kiezen om de taart gezonder te maken. Ik vind het in ieder geval ideaal zaterdagavond eten, lekker met een kop soep of juist een frisse salade.

Boerenkooltaart 

(8 stuks)

Ingrediënten
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 150 gram biologische boerenkool*
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 250 gram Gelderse rookworst
  • 4 biologische eieren
  • 100 ml kookroom
  • peper en zout

* 250 gr boerenkool als je meer boerenkool(smaak) wilt toevoegen aan de taart.

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en vet een quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnede in.
  2. Verhit een klontje boter in een hapjespan en fruit de ui, ongeveer 2 minuten, totdat deze zacht en glazig is.
  3. Voeg de boerenkool en tijm toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
  4. Bekleed de quichevorm met het deeg voor hartige taart. Druk de randen aan en snijd het overtollig deeg langs de rand weg.
  5. Klop de eieren los met de kookroom en wat peper en snijd de rookworst in plakjes.
  6. Verdeel de boerenkool over de taartbodem en schenk het eiermengsel er overheen. Verdeel de plakjes rookworst over de vulling.
  7. Bak de boerenkoolquiche in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. De taart zal een beetje bol staan, maar zakt weer in tijdens het afkoelen.

De taart kun je het beste afgedekt met folie bewaren in de koelkast, warm deze weer op in een oven van 150 graden Celcius voor 30 minuten. De boerenkooltaart kan echter ook op kamertemperatuur gegeten worden. Serveer de taart met een lekkere tomatensalade.

Geniet ervan!

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

2 Reacties

    • Ja, klopt. Was ook weinig, vandaar dat ik hierboven vertel dat je er best 100 gr extra aan kunt toevoegen. Waarschijnlijk zelfs verdubbelen. Dit was een Allerhande recept dat ik toen gemaakt, gegeten en daarna gedeeld heb. Vandaar dat je er het beste een salade bij kunt eten om er een gezonde maaltijd van te maken. Maar lekker is ‘ie in ieder geval wel!

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!