Suikerkoekjes

IMG_8706

Het recept staat eigenlijk al best lang online, maar nu wijd ik er dan toch even een eigen artikel aan. Mijn go-to suikerkoekjes recept. Suikerkoekjes, van de Engelse sugar cookies, zijn de meest ideale koekjes om mee te decoreren. De koekjes lopen niet tot nauwelijks uit en het deeg is eenvoudig om te maken. Met een paar kleine aanpassingen maak je er chocoladekoekjes van of je geeft ze een kruidig smaakje door er koek- en speculaaskruiden aan toe te voegen zoals ik hier gedaan heb.

Iedere kerst vind ik het weer leuk om mijn uitsteekvormpjes uit de kast te trekken en aan de slag te gaan met suikerkoekjes. Afgelopen week heb ik weer wat nieuwe stekers aan mijn collectie toegevoegd, zoals de (mega grote) ijsster en de koperkleurige wantjes. Ik deel opzettelijk het suikerkoekjes recept juist nu, zo vlak voor kerstmis, omdat dit toch de meest gekozen tijd van het jaar is om koekjes te gaan bakken. Dus wil je aan de slag, probeer dit recept dan zeker eens uit.

IMG_8699

Suikerkoekjes bakken is ook erg leuk om met kinderen te doen. Het decoreren is natuurlijk ook leuk, maar meer geschikt voor de wat oudere kinderen. Het uitgebreid decoreren laat ik sowieso liever aan anderen toe, zoals Laura van Laura’s Bakery – zij kan er pas echt wat van! Maar omdat ik van Dr. Oetker een mix voor meringue toegestuurd kreeg besloot ik ook mijn best te doen met decoreren. Meer hierover in een volgend artikel.

Nou goed, jullie willen natuurlijk maar één ding en dat is het recept. Om het recept voor iedereen toegankelijk te maken heb ik alles tijdens het bakken afgewogen en presenteer ik bij uitzondering het suikerkoekjes recept volledig in grammen.

IMG_8697

Suikerkoekjes 

(minimaal 24 koekjes)

Ingrediënten
 • 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl vanille aroma
 • 375 gr bloem
 • snufje zout
 • extra bloem om mee te bestuiven
Bereiding
 1. Mix de boter samen met de suiker romig, ongeveer 3-5 minuten.
 2. Voeg het ei en het vanille aroma toe. Mix kort door totdat het ei vermengd is.
 3. Voeg het bloem en het zout toe. Meng totdat er een kruimelig samenhangend deeg ontstaat (dit kan kort met de mixer en vervolgens met een deeghaak of doe dit met de hand) en vorm het deeg tot een bal.
 4. Wikkel de bal in vershoudfolie en plaats voor minimaal één uur in de koelkast.
 5. Verdeel wat bloem over je werkblad of aanrecht en rol het deeg uit tot het een dikte heeft van een paar millimeter tot een 1/2 cm.
 6. Verwarm de oven voor op 180 °C (electrisch) of 170 °C (hetelucht).
 7. Steek de koekjes uit met jouw koekvormpjes en bak ze in 8-10 minuten af of totdat de randjes net goudbruin beginnen te worden.
 8. De koekjes lijken misschien nog aan de zachte kant, maar garen nog even door voordat ze afkoelen.
 9. Laat de koekjes enkele minuten doorgaren op de bakplaat en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
 10. Versier de suikerkoekjes naar eigen keuze.

Tip: Maak het deeg een dag vantevoren bewaar tot gebruik in de koelkast. Ook is het mogelijk om het deeg in te vriezen voor maximaal drie maanden, ontdooi voor gebruik.

Dit is mijn go-to suikerkoekjes recept. Waar ik zo nu en dan ook wel eens mee variëer. Vervang bijvoorbeeld 50 gr bloem door 50 gr cacao om er chocolade suikerkoekjes van te maken. Kies dan ook voor donkerbruine basterdsuiker.

Ik wens iedereen die koekjes gaat bakken vooral veel plezier en laat het me weten als je vragen hebt.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

7 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *