Spelt sodabrood (gistvrij)

IMG_9118

Snel en makkelijk. Dat zijn de kenmerken van een sodabrood. Sodabrood, beter bekend als soda bread, is een brood dat geen gebruik maakt van gist voor de rijzing van het deeg. Omdat het deeg niet hoeft te rijzen kan het brood direct de oven in en is het snel klaar. Zoals de naam al doet vermoeden wordt sodabrood gemaakt met behulp van baksoda; lees hier meer over de verschillende soorten bakpoeders. Het voordeel van een sodabrood is dat het snel klaar is, het nadee is dat het niet zo luchtig is als standaard brood waar gist voor is gebruikt,

Sodabrood is ideaal als borrelbrood, omdat je het snel op tafel kunt zetten. Ook kan ik begrijpen dat een sodabrood uitkomst bied als je een gistvrij dieet volgt.

IMG_9087

Ik koos ervoor om geen standaard wit brood te bakken en besloot daarom om met speltmeel te werken. Kort iets over speltbloem:

Spelt bevat een uitzonderlijk hoog aandeel aan eiwitten en voedingsvezels en is rijk aan vitaminen en mineralen. De moleculaire structuur van de gluten in spelt wijkt af van de reguliere tarwegluten. Dit maakt dat spelt beter verteerbaar is, zeker in het bijzonder voor mensen met een tarwe-intolerantie. Daarnaast is de verteerbaarheid van de koolhydraten, ofwel de glycemische index in spelt zeer laag, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je langere tijd van energie blijft voorzien. Ook heeft spelt een cholesterolverlagend effect, vanwege de vele voedingsvezels en onverzadigde vetzuren.

Bron//Albert Heijn

IMG_9115

Spelt sodabrood

Ingrediënten:

 • 140 gr tarwebloem
 • 360 gr speltbloem
 • 3/4 tl baksoda
 • 1/4 tl zout
 • 1 pak verse biologische karnemelk van 375 ml
 • extra tarwebloem

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Doe de twee bloemsoorten, de baksoda en het zout in een een grote kom en vermeng.
 2. Maak in het midden een kuil en giet hier 350 ml karnemelk in.
 3. Mix de ingrediënten met een mixer met deeghaken op de laagste stand, of kneed met de hand, tot een soepel net niet plakkend deeg. Is je deeg aan de droge kant, voeg dan een klein beetje meer karnemelk toe. Het deeg moet net samenkomen en mag zeker niet te nat zijn. Bij te nat deeg voeg je natuurlijk een klein beetje bloem toe.
 4. Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg hierop. Vorm het deeg tot een bal en draai om zodat de met bloem bekleede kant de bovenkant van je brood is. Plaats op een bakplaat bekleed met bakpapier en een beetje bloem en snijd de bovenkant met een scherp mes in zodat er een kruis ontstaat.
 5. Bak het brood in de voorverwarmde oven voor 15 minuten en draai vervolgens de temperatuur omlaag naar 200 °C en bak het brood verder af voor ongeveer 30 minuten. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en deze hol klinkt.
 6. Laat het sodabrood afkoelen totdat deze lauwwarm is alvorens je het aansnijdt.

Serveer het brood met een heerlijk beleg naar keuze en laat het smaken. Wil je het brood niet in één keer opmaken, snijdt het dan in losse sneetjes en vries het brood in. Ontdooi iedere keer het aantal sneetjes naar keuze.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

9 Reacties

 • Wat een leuk recept en ook zo lekker snel klaar! Heb van dit deeg broodkipjes gemaakt met de pasen 🙂

  Reageer
  • Karnemelk kun je nabootsen door azijn of citroensap aan gewone melk toe te voegen. 250ml melk + 1 eetlepel citroensap/azijn is de verhouding.

   Reageer
 • Dank voor het recept.
  Kan ik de tarwebloem ook vervangen voor speltbloem?
  ik kan niet tegen tarwe.

  Reageer
  • Dat zou je uit moeten proberen. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

   Reageer
 • Ik heb gisteren het brood gemaakt, maar de korst is erg hard.
  wat kan ik daar aan doen?

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *