Spelt kruidnoten met kokosbloesemsuiker

IMG_3913

Als je mij een beetje volgt, dan heb je wellicht meegekregen dat ik een paar weken geleden op bezoek was bij Donny Craves. Je weet wel van die verantwoorde, maar gewoon enorm lekkere, koekjes. De man achter Donny, hij heet eigenlijk heel gewoon Rob, wilde met ons gaan bakken. Pepernoten bakken om precies te zijn,  sorry kruidnoten. En om nog preciezer te zijn: hij wilde gaan experimenteren met zijn basisrecept. Dat hoef je een stel bakblogster geen twee keer te zeggen en binnen no time hadden wij onze schorten om en stonden we boter te scheppen uit het grootste blok boter dat ik ooit gezien heb. Experimenten slagen soms, maar soms ook niet. Gelukkig hadden we een beetje van beide. Na afloop ging ik, naast een doos vol met lekkers, naar huis met een hoofd vol ideeën om mijn eigen verantwoorde kruidnoten te maken. Zoals de titel al verraadt koos ik voor spelt kruidnoten op basis van kokosbloesemsuiker.

Voor de kruidige smaak koos ik voor mijn eigen witte speculaas kruidenmix met een extra vleugje kaneel. Ik vond deze pepernoten lekker en dat terwijl ik helemaal niet zo van de vervangende, meer ‘gezonde’ producten ben. Ik weet zeker dat deze kruidnoten een prima vervanger zijn van de kruidnoten uit de winkel, want als je dan toch zelf gaat bakken kun je net zo goed een beetje gezonder doen.

IMG_3899

Spelt kruidnoten met kokosbloesemsuiker
Ingrediënten
 • 165 gr biologische roomboter
 • 125 gr biologische kokosbloesemsuiker
 • 250 gr speltbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/3 tl zeezout
 • 2 el witte speculaaskruiden
 • vleugje kaneel
Bereiding

IMG_3890

 1. Maak het deeg voor de kruidnoten door de boter met de suiker bleek en luchtig te mixen.
 2. Doe ondertussen het speltbloem, bakpoeder en zout in een kom en roer door elkaar. Voeg ook de kruiden toe.
 3. Wanneer de boter met de suiker bleek en luchtig is gemixt, voeg je de droge ingrediënten toe.
 4. Mix alles tot een samenhangend deeg. Voeg indien nodig een klein beetje water toe wanneer het deeg te kruimelig blijft.
 5. Haal uit de kom en leg op een vel bakpapier. Vouw het deeg tot een bal op in het bakpapier en plaats voor +/- 30 minuten in de koelkast.
 6. Verwarm een hetelucht oven voor op 175 °C en haal het deeg uit de koelkast.
 7. Maak van het deeg losse rolletjes, zie de foto hierboven.
 8. Snijd de rolletjes deeg in kleine stukjes en rol die heel simpel in je hand tot kleine balletjes. Plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 9. Bak de pepernoten gaar in 10-15 minuten. Ze mogen nog een tikkeltje zacht zijn aangezien ze verder uitharden bij het afkoelen. Voorkom dat ze verbranden in de oven, dit kan snel gaan.

Dit was dan alweer mijn laatste Sinterklaas recept voor dit jaar. Voor een overzicht van alle Sinterklaas recepten op Cakeje Van Eigen Deeg kijk je hier.

Fijne Sinterklaas gewenst.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *