Speculoos cheesecake

speculoos_cheesecake2

Wat alweer cheesecake? Lian, wat doe je ons aan? Ja, geen idee. Ik kan alleen nog maar denken in cheesecake, dus die cheesecake recepten rollen er automatisch uit. Maar ik beloof dat ik minstens vier weken zal wachten tot ik weer een nieuw cheesecakerecept met jullie zal delen. Vandaag wel een bijzondere cheesecake, want ik herinner me nog een tijd dat iedereen fan was van Speculoos en daar vanalles mee bakte … maar toch mis ik de Speculoos cheesecakes een beetje op het web. Daar moest natuurlijk verandering in komen, want speculoos en/of koffieleutjes zijn best wel lekker en leuk om mee te bakken. 

speculoos_cheesecake5

Om eerlijk te zijn heb ik helemaal niets met Speculoos en was het gewoon toeval dat ik ineens twee pakken koffieleutjes mee naar huis kon nemen. Gelukkig weet ik altijd feest te maken van een kennismaking met een nog nooit eerder gegeten koekje, daar maak je gewoon een cheesecake van.

Ik liet mij inspireren door mijn dulce de leche cheesecake en koos er voor om ook een tussenlaag aan mijn cheesecake te geven. Daarom kocht ik een pot Speculoospasta en bracht ik, op goed geluk, daar een deel van mijn cheesecakebeslag mee op smaak. Hoe ik dat allemaal deed lees je hieronder in het recept en dan kun je daarna zelf aan de slag.

speculoos_cheesecake1

Speculoos cheesecake
INGREDIËNTEN
  • 200 gr koffieleutjes
  • 85 gr ongezouten roomboter
  • 600 gr roomkaas (MonChou)
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille extract (zelfgemaakt)
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 125 gr sour cream
  • snufje zout
  • 2 flinke el Speculoospasta
  • 50 gr koffieleutjes, in stukjes gebroken
Topping
  • 75 gr slagroom
  • 75 gr mascarpone
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • koffieleutjes
BEREIDING
  1. Verwarm de oven voor op 120 °C hetelucht en leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm van 22-24 cm en vet de randen in met (gesmolten) boter.
  2. Doe de 200 gram koffieleutjes in een keukenmachine en maal tot een fijne kruimel.
  3. Doe de 85 gram ongezouten roomboter in een steelpan en laat op middelmatig vuur smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruimels toe, roer goed door totdat alle kruimels vermengd zijn met de gesmolten boter. Kiep de koffieleutjes kruimelmix in de springvorm en verdeel met de achterkant van een lepel over de bodem. Duw de kruimelmix eventueel omhoog tegen de zijkanten en duw goed aan. Zet de bodem weg in de koelkast.
  4. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa; ongeveer 3 minuten.
  5. Voeg langzaam de losgeklopte eieren toe.
  6. Doe de sour cream in een kommetje en voeg de vanille toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen en voeg samen met het zout toe aan de roomkaas en mix nogmaals.
  7. Ga met een spatel langs de zijkanten van de kom af zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt.
  8. Wanneer alles een luchtig beslag is geworden giet je 1/3 van het beslag over de cheesecake bodem. Neem een schone kom en giet hierin nogmaals 1/3 van het beslag.
  9. Bij het overige beslag doe je de 2 ruime eetlepels Speculoospasta en mix je dit door totdat je weer een glad beslag hebt. Spatel de in stukjes gebroken koffieleutjes door dit Speculoos cheesecakebeslag en giet dit ook gelijkmatig in de springvorm.
  10. Verdeel het overige apart gehouden beslag als laatste over de springvorm en plaats de cheesecake in de voorverwarmde oven.
  11. De cheesecake moet 60-70 minuten bakken. Het midden van de cheesecake mag nog een beetje wiebelen, maar de zijkant moet stevig aanvoelen.
  12. Na 60-70 minuten zet je de oven uit, maar laat je de cheesecake in de oven afkoelen. Voor het beste resultaat laat je de cheesecake, nadat deze op kamertemperatuur is gekomen, een nachtje in de koelkast staan.
  13. Voor de topping volg je dit recept met de hoeveelheden zoals hierboven genoemd. Doe de room in een spuitzak met stervormige spuitmond en spuit 8 gelijkmatig verdeelde toeven op de Speculoos cheesecake. Heb je nog room over? Vul dan de lege ruimtes tussen de toeven met kleinere toeven. Steek in iedere grote slagroomtoef een half koffieleutje en klaar is je cheesecake.

Voor de duidelijkheid dat mijn cheesecake basisrecept voor een ongescheurde cheesecake zorgt liet ik deze cheesecake eens ‘naakt’. Ik gebruik geen bloem in mijn cheesecakes en bak ze ook niet meer in een waterbad. Leer je oven kennen en ook jij bakt de mooiste en lekkerste cheesecakes, dat beloof ik.

Probeer deze Speculoos cheesecake eens uit en deel jou resultaat met mij via Facebook of Instagram. Veel bakplezier gewenst.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

    • Ik heb ‘m zelf dinsdagavond gebakken en donderdag heeft een collega het laatste stukje gegeten. Maar 3 dagen in de koelkast houdt de taart zeker. Denk er wel aan dat ‘ie door het condens van de koelkast iedere dag een beetje minder mooi wordt.

      Reageer
      • Oke bedankt! Nu nog kiezen welke cheesecake ik ga maken want ze zien er allemaal lekker uit!

        Reageer
  • Hoi Lian,
    Ik wil deze taart graag vrijdag gaan maken maar ik heb nog niet zoveel vertrouwen in mijn oven en heb er sowieso nog nooit een cheesecake in n gebakken. Aangezien het voor een verjaardag is wil ik zeker zijn dat ie lukt en dacht daarom toch in een waterbad te doen. Moet ik dan baktijd en/of oventemp. aanpassen?

    Reageer
    • Sorry voor mijn late reactie. Je kunt dezelfde oventijd en temperatuur aanhouden als je ren waterbad doet.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *