Snelle vanille cakes voor stapeltaart

vanille cakes voor stapeltaart

Met wat voor cake maak jij het liefst je stapeltaart of gebruik je daar liever een biscuit voor? Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan cake en daarom ben ik zo blij met dit recept genoeg voor twee vanille cakes waarmee je in een handomdraai een stapeltaart van vier lagen mee kunt maken. Dit recept is niet bedoeld om er een ‘gewone’ vanille cake mee te maken zoals wij die kennen, want het is een Amerikaans recept en toch echt bedoeld voor stapeltaarten. Ik kwam het recept ooit uit noodzaak tegen en komt af van ‘The Cake Boss’, wellicht bij jou bekend van de tv-zender TLC. Omdat Amerikanen bijna altijd werken met cups heb ik het recept voor jullie afgemeten en gewogen, zodat je het nu eenvoudig en super snel met behulp van een weegschaal kunt maken.

Als ik zeg super snel, dan meen ik dat ook. Deze vanille cakes voor een stapeltaart zijn namelijk heel erg snel gemaakt.

vanille cakes doorgesneden

Vanille cake voor stapeltaart

Voor 2 bakpannen van Ø 20cm

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
  • 400 gram bloem
  • 2 ¼ tl bakpoeder
  • 175 ml smaakloze plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 250 ml melk

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee bakpannen (Ø 20cm) in. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de pannen.
  2. In een de mengkom van je standmixer mix je de suiker met de eieren zo’n 1-2 minuten samen tot een ietwat dikkere crème (linkerfoto).
  3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor 1 minuut tot een glad beslag.
  4. Verdeel het beslag over de twee bakpannen en bak voor 30-35 minuten gaar en goudbruin in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
  5. Laat de vanillecakes enkele minuten afkoelen in de bakpannen en stort vervolgens uit op een rooster. Verwijder het bakpapier.

Zo eenvoudig is het om deze vanille cakes voor het maken van een stapeltaart te bakken. Ze zijn echt ontzettend snel klaar, stevig genoeg om horizontaal doormidden te snijden en lekker luchtig van structuur.

Ik maakte op basis van dit recept al eens deze overheerlijke slagroomtaart met meringue en deze roze geboortetaart.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

39 Reacties

  • Wat een handig recept, hier was ik al een tijdje naar opzoek. Ik wil binnen kort heel graag een stapeltaart maken maar ik verbaas me er altijd over dat ze praten over een vorm van 20cm. Als ik die dan zie dan denk ik, dat is toch heel klein?? Of is dit wel de vorm die het meest gebruikt wordt voor een stapeltaart?

    Bedankt ieder geval voor het delen van het recept!

    Reageer
    • Ik vind 20 cm niet klein. Zeker met 4 lagen heb je een giga taart, vergis je daar niet in. Hoe hoger de taart wordt hoe kleiner je de de vorm kunt maken. Voor een 1-laags cake/taart gebruik ik meestal een 24-26 cm vorm. Maar voor een stapeltaart zou ik altijd voor 15-20 cm kiezen.

      Reageer
  • Waar kan ik een taartvorm van 20 cm kopen.
    Ik neem aan dat je de doorsnee
    daarmee bedoeld. En dank voor het leuk idee
    en recept Groet Joke

    Reageer
    • Bij de gespecialiseerde bak- of kookwinkels hebben ze die maat. Ik heb ze zelf via Bouwhuis.com gekregen.

      Reageer
  • Ik wil een taart maken van 26 cm maken
    Kan hier de dubbele hoeveelheid ingrediënten van nemen.?

    Reageer
  • Dat is inderdaad een makkelijk recept. Als ik het zou omrekenen naar 1 maal een vorm voor 25 cm. Zou de taart dan hoog genoeg zijn voor drie lagen. Of moet ik dan net iets meer ingrediënten gebruiken? Ik vind vier lagen een beetje teveel namelijk.
    Groet, Judith

    Reageer
  • Hallo Lian,

    Wat een lekkere cake. Alleen bij min is het midden van de cake wel hoog genoeg maar de buitenkant niet. Weet jij ook hoe dat kan komen?

    Groet Margreet

    Reageer
    • Het midden wordt ook hoger, maar als het verschil heel erg groot is dan was de oven te heet en is de cake te snel gerezen. De cake die je op de foto ziet is sowieso de onderkant, dus zo recht wordt die aan de bovenkant nooit. Je houdt altijd een bolling.

      Reageer
  • Super fijn dit recept! Ik vroeg mij alleen af als ik een chocolade versie wil maken, hoe kan ik dit het beste aanpassen? De hoeveelheid cacao aanpassen met de bloem? En hoeveel cacao is dan nodig?
    Alvast bedankt

    Reageer
    • Dan zou je inderdaad kunnen beginnen met 25-50 gram bloem te vervangen door cacao. Ik wil binnenkort zelf een vergelijkbare chocolade versie maken, dus daar zou je ook op kunnen wachten 😉

      Reageer
      • Kijk dat klinkt goed 🙂 mijn zoontje is alleen al komende zaterdag jarig dus dat wachten gaat hem helaas niet worden.
        Maar dan ga ik gewoon lekker zelf experimenteren met de cacao, bedankt voor je snelle reactie!

        Reageer
  • Ik wil een twee lagen taart, welke bakpan moet ik gebruiken en is dit dan het juiste gerecht?

    Reageer
  • Ik heb thuis alleen bakvormen van 22,5 kan ik dit doen maar dan verhouding van een half x meer dan twee bakvormen vullen? Wat raad u aan?
    Groet Anna

    Reageer
    • Er bestaan omrekenformules voor, maar je kunt er ook voor kiezen dezelfde hoeveelheid aan te houden en dan tevreden zijn met iets dunnere lagen cake. Als je wilt vermeerderen zou ik beginnen met 1/4 extra.

      Reageer
  • Dat is fijn als je niet genoeg boter in huis hebt
    Dit recept is bijna klaar in de oven en vlug naar me werk
    De boter ga ik nu gebruiken voor botercreme

    Reageer
    • Als er bloem staat wordt er geen zelfrijzend bakmeel bedoeld 😉 Anders zou ik dat duidelijk noteren. Veel plezier met bakken.

      Reageer
  • Hoi Lian,

    Kan je i.p.v de plantaardige olie ook gesmolten roomboter gebruiken? Of wordt dat te zwaar als ze zijn afgekoeld?
    Alvast bedankt! 🙂

    Groet, Saskia

    Reageer
    • Je kunt het altijd proberen. Ik verwacht dat de cakes wat zwaarder en compacter worden.

      Reageer
  • Fijn recept! Bedankt! Ik heb er citroenrasp in toegevoegd en ga het taartje vullen met lemoncurd en swiss meringue, en afsmeren met swiss meringue!

    Reageer
  • Beste Lian, welk merk bloem gebruik jij? Patentbloem of gewoon de goedkoopste tarwebloem?

    Reageer
  • Beste Lian.
    Mijn dochter heeft het recept na gemaakt, maar het is niet zo goed gegaan.
    De cake is vrij laag gebleven en was redelijk zwaar en vast.
    Heb je soms een tip om deze luchtiger te krijgen?
    De smaak was wel goed.
    Alvast bedankt. Vriendelijke groetjes Linda

    Reageer
    • Ik kan helaas niet beoordelen wat er mis is gegaan. Misschien zijn de eieren niet lang genoeg gemixt of is de bakpoeder vergeten. Het is sowieso een cake, dus absoluut zwaarder dan een biscuit die in Nederland voornamelijk gebruikt wordt voor taarten. Tips:
      – eieren lang genoeg doormixen
      – bakpoeder gebruiken die niet over de houdbaarheidsdatum is
      – na het toevoegen van het bloem niet meer lang mixen.

      Ik hoop dat dat helpt. Liefs!

      Reageer
  • echt verschrikkelijk…. taart krimpt voor mijn gevoel en is erg droog. hij heeft er 45 minuten ingezeten maar nog steeds niet gaar. ik maak echt elke week taarten maar wilde even wat nieuws proberen en was echt grootste fout. niet dit recept volgen! een goeie taart hoort uit te zetten maar bij deze zeker niet het geval….. erg jammer Lian.

    Reageer
    • ik heb het er nog een uur ingedaan maar het mocht niet baten. ik wil graag dat je dit recept offline haalt en heroverziet. als bakster probeer ik alleen te helpen. sorry!

      Reageer
    • Ik gebruik dit recept al jaren zelf en maak er succesvol taarten mee. Ik kan niet beoordelen wat er bij jou mis is gegaan, maar het klinkt wel alsof dat het geval is. Ik vind het jammer voor je dat de cakes niet gelukt zijn bij jou. Het recept is voor 2 bakpannen/springvormen. Als je alles in een vorm doet zal het niet gaar worden met de aangegeven tijd, misschien dat daar een fout in is gemaakt. Het is voor mij geen reden om het recept van mijn website af te halen.

      Reageer
    • Omdat het ook een dubbelrecept is. Dus wil je maar een vorm gebruiken dan halveer je het recept. Uiteraard krijg je dan ook minder cake.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *