Snelle vanille cakes voor stapeltaart

vanille cakes voor stapeltaart

Met wat voor cake maak jij het liefst je stapeltaart of gebruik je daar liever een biscuit voor? Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan cake en daarom ben ik zo blij met dit recept genoeg voor twee vanille cakes waarmee je in een handomdraai een stapeltaart van vier lagen mee kunt maken. Dit recept is niet bedoeld om er een ‘gewone’ vanille cake mee te maken zoals wij die kennen, want het is een Amerikaans recept en toch echt bedoeld voor stapeltaarten. Ik kwam het recept ooit uit noodzaak tegen en komt af van ‘The Cake Boss’, wellicht bij jou bekend van de tv-zender TLC. Omdat Amerikanen bijna altijd werken met cups heb ik het recept voor jullie afgemeten en gewogen, zodat je het nu eenvoudig en super snel met behulp van een weegschaal kunt maken.

Als ik zeg super snel, dan meen ik dat ook. Deze vanille cakes voor een stapeltaart zijn namelijk heel erg snel gemaakt.

Let op: dit recept is voor TWEE vormen en dus een dubbel recept. Je krijgt VIER cakelagen uit dit recept. Gooi niet het volledige beslag in één springvorm of bakpan.

vanille cakes doorgesneden

Vanille cake voor stapeltaart

Let op: Dit recept is voor 2 bakpannen/springvormen van Ø 20cm

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 220 gram fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
 • 400 gram bloem
 • 2 ¼ tl bakpoeder
 • 175 ml smaakloze plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
 • 250 ml melk

BEREIDING

Wil je dit recept voor één bakpan/springvorm gebruiken, halveer dan het recept! Deze cake kun je dan doorsnijden om 2 lagen mee te maken. Dit recept is voor 2 cakes waarmee je 4 lagen krijgt.

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee bakpannen (Ø 20cm) in. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de pannen.
 2. In een de mengkom van je standmixer mix je de suiker met de eieren zo’n 1-2 minuten samen tot een ietwat dikkere crème (linkerfoto).
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor 1 minuut tot een glad beslag.
 4. Verdeel het beslag over de twee bakpannen en bak voor 30-35 minuten gaar en goudbruin in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
 5. Laat de vanillecakes enkele minuten afkoelen in de bakpannen en stort vervolgens uit op een rooster. Verwijder het bakpapier.

Zo eenvoudig is het om deze vanille cakes voor het maken van een stapeltaart te bakken. Ze zijn echt ontzettend snel klaar, stevig genoeg om horizontaal doormidden te snijden en lekker luchtig van structuur.

Ik maakte op basis van dit recept al eens deze overheerlijke slagroomtaart met meringue en deze roze geboortetaart.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

84 Reacties

 • Wat een handig recept, hier was ik al een tijdje naar opzoek. Ik wil binnen kort heel graag een stapeltaart maken maar ik verbaas me er altijd over dat ze praten over een vorm van 20cm. Als ik die dan zie dan denk ik, dat is toch heel klein?? Of is dit wel de vorm die het meest gebruikt wordt voor een stapeltaart?

  Bedankt ieder geval voor het delen van het recept!

  Reageer
  • Ik vind 20 cm niet klein. Zeker met 4 lagen heb je een giga taart, vergis je daar niet in. Hoe hoger de taart wordt hoe kleiner je de de vorm kunt maken. Voor een 1-laags cake/taart gebruik ik meestal een 24-26 cm vorm. Maar voor een stapeltaart zou ik altijd voor 15-20 cm kiezen.

   Reageer
  • het is heele waterig en het is niet hard geworden en heeeeel nat hoort dat zo

   Reageer
    • Heb je het beslag verdeelt over twee cakepakken/springvormen zoals beschreven in het recept?

     Reageer
     • Ja heb precies het recept gevolgd.

   • Een natte waterige cake is natuurlijk nooit hoe een cake hoort te zijn. Heb je het beslag verdeelt over 2 bakpannen of springvormen zoals beschreven in het recept?

    Reageer
 • Waar kan ik een taartvorm van 20 cm kopen.
  Ik neem aan dat je de doorsnee
  daarmee bedoeld. En dank voor het leuk idee
  en recept Groet Joke

  Reageer
 • Ik wil een taart maken van 26 cm maken
  Kan hier de dubbele hoeveelheid ingrediënten van nemen.?

  Reageer
 • Dat is inderdaad een makkelijk recept. Als ik het zou omrekenen naar 1 maal een vorm voor 25 cm. Zou de taart dan hoog genoeg zijn voor drie lagen. Of moet ik dan net iets meer ingrediënten gebruiken? Ik vind vier lagen een beetje teveel namelijk.
  Groet, Judith

  Reageer
 • Hallo Lian,

  Wat een lekkere cake. Alleen bij min is het midden van de cake wel hoog genoeg maar de buitenkant niet. Weet jij ook hoe dat kan komen?

  Groet Margreet

  Reageer
  • Het midden wordt ook hoger, maar als het verschil heel erg groot is dan was de oven te heet en is de cake te snel gerezen. De cake die je op de foto ziet is sowieso de onderkant, dus zo recht wordt die aan de bovenkant nooit. Je houdt altijd een bolling.

   Reageer
  • Hi, je kan de bovenkant er altijd van af snijden… wel recht natuurlijk, maar dan is de bolling weg. Dat doe ik altijd en zie ik vaak op bakshows of andere dingen.
   Groetjes Lisa

   Reageer
 • Super fijn dit recept! Ik vroeg mij alleen af als ik een chocolade versie wil maken, hoe kan ik dit het beste aanpassen? De hoeveelheid cacao aanpassen met de bloem? En hoeveel cacao is dan nodig?
  Alvast bedankt

  Reageer
  • Dan zou je inderdaad kunnen beginnen met 25-50 gram bloem te vervangen door cacao. Ik wil binnenkort zelf een vergelijkbare chocolade versie maken, dus daar zou je ook op kunnen wachten 😉

   Reageer
   • Kijk dat klinkt goed 🙂 mijn zoontje is alleen al komende zaterdag jarig dus dat wachten gaat hem helaas niet worden.
    Maar dan ga ik gewoon lekker zelf experimenteren met de cacao, bedankt voor je snelle reactie!

    Reageer
 • Ik wil een twee lagen taart, welke bakpan moet ik gebruiken en is dit dan het juiste gerecht?

  Reageer
 • Ik heb thuis alleen bakvormen van 22,5 kan ik dit doen maar dan verhouding van een half x meer dan twee bakvormen vullen? Wat raad u aan?
  Groet Anna

  Reageer
  • Er bestaan omrekenformules voor, maar je kunt er ook voor kiezen dezelfde hoeveelheid aan te houden en dan tevreden zijn met iets dunnere lagen cake. Als je wilt vermeerderen zou ik beginnen met 1/4 extra.

   Reageer
 • Dat is fijn als je niet genoeg boter in huis hebt
  Dit recept is bijna klaar in de oven en vlug naar me werk
  De boter ga ik nu gebruiken voor botercreme

  Reageer
  • Als er bloem staat wordt er geen zelfrijzend bakmeel bedoeld 😉 Anders zou ik dat duidelijk noteren. Veel plezier met bakken.

   Reageer
 • Hoi Lian,

  Kan je i.p.v de plantaardige olie ook gesmolten roomboter gebruiken? Of wordt dat te zwaar als ze zijn afgekoeld?
  Alvast bedankt! 🙂

  Groet, Saskia

  Reageer
  • Je kunt het altijd proberen. Ik verwacht dat de cakes wat zwaarder en compacter worden.

   Reageer
 • Fijn recept! Bedankt! Ik heb er citroenrasp in toegevoegd en ga het taartje vullen met lemoncurd en swiss meringue, en afsmeren met swiss meringue!

  Reageer
 • Beste Lian, welk merk bloem gebruik jij? Patentbloem of gewoon de goedkoopste tarwebloem?

  Reageer
 • Beste Lian.
  Mijn dochter heeft het recept na gemaakt, maar het is niet zo goed gegaan.
  De cake is vrij laag gebleven en was redelijk zwaar en vast.
  Heb je soms een tip om deze luchtiger te krijgen?
  De smaak was wel goed.
  Alvast bedankt. Vriendelijke groetjes Linda

  Reageer
  • Ik kan helaas niet beoordelen wat er mis is gegaan. Misschien zijn de eieren niet lang genoeg gemixt of is de bakpoeder vergeten. Het is sowieso een cake, dus absoluut zwaarder dan een biscuit die in Nederland voornamelijk gebruikt wordt voor taarten. Tips:
   – eieren lang genoeg doormixen
   – bakpoeder gebruiken die niet over de houdbaarheidsdatum is
   – na het toevoegen van het bloem niet meer lang mixen.

   Ik hoop dat dat helpt. Liefs!

   Reageer
  • Hallo! Is het mogelijk om het volledige recept in 1 grote bakvorm te maken (ca 30cm)? Hoe lang zou de baktijd dan zijn? Alvast bedankt

   Reageer
 • echt verschrikkelijk…. taart krimpt voor mijn gevoel en is erg droog. hij heeft er 45 minuten ingezeten maar nog steeds niet gaar. ik maak echt elke week taarten maar wilde even wat nieuws proberen en was echt grootste fout. niet dit recept volgen! een goeie taart hoort uit te zetten maar bij deze zeker niet het geval….. erg jammer Lian.

  Reageer
  • Ik gebruik dit recept al jaren zelf en maak er succesvol taarten mee. Ik kan niet beoordelen wat er bij jou mis is gegaan, maar het klinkt wel alsof dat het geval is. Ik vind het jammer voor je dat de cakes niet gelukt zijn bij jou. Het recept is voor 2 bakpannen/springvormen. Als je alles in een vorm doet zal het niet gaar worden met de aangegeven tijd, misschien dat daar een fout in is gemaakt.

   Reageer
  • Goedemorgen bij mij is dit recept ook helaas mislukt, ik las dat u vaker taarten maakt.
   Misschien hebt u ’n tip voor een goed recept?
   Bij voorbaat dank, gr. Marlies.

   Reageer
  • Omdat het ook een dubbelrecept is. Dus wil je maar een vorm gebruiken dan halveer je het recept. Uiteraard krijg je dan ook minder cake.

   Reageer
   • Dankjewel. Nog 1 vraagje. Bak je die 2 blikken gelijk of 1 voor 1. Mijn oven is klein dus ik kan ze niet gelijk samen baken. Maakt dat wat uit?

    Thanks

    Reageer
    • Nee, dat maakt niet uit. Bij mij past het net, maar ik heb ook wel eens om en om gebakken.

     Reageer
 • ik wil het recept graag proberen in een springvorm van 12cm, wat raad je aan qua hoeveelheid? tot hoe hoog vul je de vormen? (heb zelf 4 mini springvormpjes)

  Reageer
  • Op Laura’s Bakery vind je een handige receptomrekenaar als je een kleinere of grotere vorm gebruikt. Voer daar dit recept op in en je krijgt de juiste hoeveelheden. Ps. De cakes hebben dan ook minder tijd nodig in de oven als je ze kleiner maakt. Test altijd met een cakeprikker.

   Reageer
  • Bakpannen zijn springvormen zonder losse rand. Dus een bakblik maar dan rond 😉

   Reageer
 • Helaas is het bij ons niet goed gegaan. We hebben het 3 keer geprobeerd, met 3 keer een slecht resultaat. De taarten waren allemaal zwaar en erg compact en niet lekker. Uiteindelijk maar een ander recept gemaakt.

  Reageer
  • Jammer maar helaas. Het is ook absoluut geen luchtige biscuitlaag die je bakt, maar een echte cakelaag.

   Reageer
 • Helaas bij ons hetzelfde probleem als ook bij diverse voorgaande meldingen.
  Mijn dochter van 11 heeft het zelf gemaakt maar ook met bovenstaand resultaat, zwaar, compact, niet lekker..
  Wellicht klopt het recept maar er is blijkbaar iets wat heel foutgevoelig is waardoor het eindresultaat snel kan mislukken.
  Geen idee wat dit kan zijn…

  Reageer
  • Erg jammer, er zijn (inclusief mijzelf) meer dan voldoende positieve ervaringen met dit recept. Het is belangrijk om de het beslag snel te maken, dus vooral niet meer doormixen nadat het bloem is toegevoegd en opgenomen in het beslag. Daar worden cakes heel zwaar en compact van. Daarnaast gaat er ook iets mis als het beslag niet verdeeld wordt over meerdere bakpannen/springenvormen (in dit geval 2 bakpannen van 20 cm).

   Ik kan niet beoordelen waarom het bij sommigen fout gaat, maar wat betreft bakken kan zoiets simpels als te lang doormixen al een verkeerd resultaat opleveren. Wat dat betreft is het bakken van cakes altijd foutgevoelig. Dan kun je beter een bakmix kopen en zelfs dan kan het mis gaan 😉

   Ik gebruik dit recept al jaren met veel succes en plezier.

   Reageer
 • Nou hier ook een negatief bericht over het recept! Het is niet luchtig, gewoon niet te gebruiken. Tweede keer geprobeerd, de tweede keer de eieren langer geklopt zoals geadviseerd werd, maar dat helpt ook niet. Ik maak het nooit meer.

  Reageer
  • Erg jammer, er zijn (inclusief mijzelf) meer dan voldoende positieve ervaringen met dit recept. Het is belangrijk om de het beslag snel te maken, dus vooral niet meer doormixen nadat het bloem is toegevoegd en opgenomen in het beslag. Daar worden cakes heel zwaar en compact van. Daarnaast gaat er ook iets mis als het beslag niet verdeeld wordt over meerdere bakpannen/springenvormen (in dit geval 2 bakpannen van 20 cm).

   Ik kan niet beoordelen waarom het bij sommigen fout gaat. Ik gebruik dit recept al jaren met veel succes en plezier.

   Reageer
 • Is dit nog bij iemand maar bij mij zitten er aan de onderkant putten in

  Reageer
 • Vraagje klopt dat er melk in moet worden verwerkt of heb ik dit nu verkeerd begrepen? Wanneer moet je deze dan toevoegen na de eieren tot ruban geklopt te hebben?
  Alvast bedankt.

  Reageer
 • Zo goed heel gemakkelijk ik raad het iedereen aan dit gaat mama blij mee zijn voor Moederdag ❤️❤️❤️

  Reageer
 • Zo goed heel gemakkelijk ik raad het iedereen aan dit gaat mama blij mee zijn voor Moederdag ❤️❤️❤️

  Reageer
   • Dank voor je reactie, ik vond het erg veel olie in verhouding tot de rest van de ingredienten. Heb het recept desondanks gevolgd maar helaas ook hier is het niet gaar geworden, bleef een natte drassige bende.

    Reageer
    • Vervelend. Ik kan niet oordelen waar het misgaat. Dit recept gebruik ik al jaren met succes. Jammer dat het bij jou niet hetzelfde resultaat heeft gegeven.

     Reageer
  • Dat kan zeker! Ikzelf zou niet langer dan 1 maand doen. Kies zelf meestal voor een paar dagen, omdat ik de cakes vooraf maak en dan invries. Scheelt me tijd en gedoe voor een verjaardag, want dan hoef ik alleen nog maar te decoreren.

   Reageer
 • Bij mij lukte alles goed.
  Het eindresultaat was 👌👌.
  Dit recept geef ik 10/10.

  Reageer
  • Kijk! Hahaha, ik begon te twijfelen aan m’n eigen positieve ervaringen met dit recept. Bedankt voor je bericht!

   Reageer
 • Kan ik dit recept gebruiken om er een citroen cake van te maken ipv vanille? Kan ik de vanille extract dan gewoon vervangen door citroenrasp? Of moet ik er dan ook nog ergens citroensap bij doen? Alvast bedankt!

  Reageer
 • Net gemaakt denk dat er een foutje is gemaakt met het ML gehalte olie echt niet te eten bah bah zoooooo vies 🤢

  Reageer
 • Perfecte cakes kunnen maken voor een grote taart (30p)! Ik heb het recept nog eens verdubbeld en maakte er een rechthoekige taart van (met een grote ovenschotel). Alles prima gelukt en echt heel makkelijk! En veel complimentjes ook 🙂

  Reageer
 • Ik heb net de cake uit de oven. Mooie niet al te bolle bovenkant. Ik moest de cake 60 minuten in de oven hebben anders was deze niet gaar geworden en dit had ik ook verwacht, want ik had bijna de complete mix erin gedaan. Morgen is mijn zoontje jarig heel nieuwsgierig hoe het zal gaan met het snijden en versieren. Super bedankt voor dit recept.

  Reageer
 • Precies het recept gevolgd met als gevolg een harde, natte spons. Zeker niet aan te raden😡😡

  Reageer
 • Hoi Lian,

  Een vraagje over de oven. Je zegt 180 Celsius moet de cake gebakken worden. Is dat een hetelucht oven of een oven met boven-en onderwarmte?

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *