Snelle vanille botercrème frosting

Wie deze blog al langer leest weet dat ik nooit echt fan ben geweest van botercreme frosting. Vandaar dat ik al vrij snel in mijn ‘bakcarrière’ een eigen cream cheese frosting recept had ontwikkeld, welke je hier kunt vinden.

Maargoed ik laat me niet zo snel uit het veld slaan en daarom bedacht ik ruim een half jaar geleden dat het tijd werd om nog een keer op zoek te gaan naar een goede botercreme frosting.

Ik heb er een gevonden waar ik heel blij mee ben en zelfs in smaak het beste vind van alle varianten die ik ooit geprobeerd heb. Ik weet nog dat de eerste zoveel pogingen botercrème maken met verschillende recepten op niets uitliepen (zeg maar mislukt), of gewoonweg naar boter smaakte (hè bah!). Dus van dit recept wordt ik blij, want de structuur is lekker ‘fluffy’ en het smaakt naar crème en dus niet mega boterachtig.

Vanille botercrème 

(voor 12 cupcakes)

Ingrediënten
 • 375 gr poedersuiker
 • 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 1 tl vanille extract
 • 2 el slagroom/melk
Bereiding
 1. Doe de suiker en boter in een kom. Zoals je ziet is er naar verhouding veel meer suiker dan boter. Tip: gebruik in het begin een theedoek om de kom en mixer af te dekken, zo voorkom je dat jouw keuken onder een laagje poedersuiker komt te zitten 🙂
 2. Begin met mixen op de laagste stand totdat er een fijne kruimel ontstaat en het veilig is om de theedoek weg te halen.
 3. Mix op een middelhoge stand totdat er een kruimelsubstantie ontstaat zoals op de tweede foto hieronder te zien is.
 4. Mix nu op de hoogste stand totdat je geen kruimelsubstantie meer hebt. Voeg nu de melk en de vanille toe en mix het geheel voor 5 minuten op de hoogste stand. De botercrème moet nu luchtig en romig van structuur zijn. Voor de liefhebber kun je nu ook een kleurstof toevoegen.
 5. De frosting is nu gereed om mee te decoreren!
Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

18 Reacties

 • Pingback: Het leven is een feest | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Pingback: De beste chocolade cupcakes | Cakeje Van Eigen Deeg
  • Dat lijkt mij van wel. Het vanille is een smaakaanvulling. Je zou bijvoorbeeld ook wat citroenaroma kunnen toevoegen, of probeer het alleen met de boter, poedersuiker en melk en bepaal wat jij van de smaak vindt. Het weglaten heeft heen effect op de structuur van de botercremè!

   Veel succes.

   Reageer
 • Pingback: Mijn vanille cakeje van eigen deeg | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Pingback: Donauwelle cupcakes: Vanille, chocolade en kersen | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Pingback: Zelfgemaakte cakemix: Vanille cupcakes | Cakeje Van Eigen Deeg
 • supergemakkelijk en lekker ! Vandaag mijn eerste cake mee versierd ! dank je wel!

  Reageer
 • Allereerst complimenten voor de leuke site!

  Vraagje, mijn zoon gaat cupcakes trakteren. Hierop wil ik een toef van deze frosting spuiten.
  Ik wil graag weten op welk moment ik dat het beste kan doen en hoe ik ze moet bewaren?

  Alvast bedankt!

  Reageer
  • Deze botercréme frosting kun je al een avond voor serveren op de cupcakes spuiten. Geen probleem. Bewaar ze op een koele en donkere plek (geen direct zonlicht). Ondanks dat het boter is hoeft het niet in de koelkast bewaard te worden vanwege de grote hoeveelheid suiker, de frosting zou dan ook veel te stijf worden. Wellicht heb je een kelder of voorraadkast waar je ze afgesloten in een plastic bewaardoos kwijt kunt zodat je niet ’s ochtends in de weer hoeft met frosting.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *