Smeuïge chocolade tulband cake

Dit is mijn beste chocoladecake tot nu toe. Man – vrouw – wat is deze cake lekker zeg! Dat ik de cake zelf heb gebakken is maar een kleine bijkomstigheid. Deze chocolade tulband cake is ontzettend smeuïg en absoluut niet droog. De cake zou eigenlijk een topping krijgen van ganache, gewoon simpele ganache. Helaas kwam ik thuis zonder slagroom, ook al had ik die wel in mijn mandje geplaatst en dus waarschijnlijk ook afgerekend. Jammer, maar door die fout moest ik improviseren en maakte ik – zonder dat ik dit wist – een lekkere salted chocolade fudge saus. Kijk de chocoladesaus eens glimmen. Deze smeuïge chocolade tulband cake verdient gewoon een plekje op jullie to-bake-lijst. Geloof me nu maar, niet over nadenken…zet ‘m er maar op!

IMG_5747

Hoe komt het nou dat deze cake zo smeuïg is? Het antwoord is simpel: een beetje donker bier en wat zure room. Twee geheime ingrediënten die deze cake verre van droog maken. Het is echt een smelt-in-je-mond cake. Niet fudgy zoals een brownie, maar lekker zacht met behoud van die typische cakekruimel.

IMG_5755

Een foto van boven. Ik krijg er spontaan weer honger van. Het recept voor de chocolade tulband cake komt trouwens van Smitten Kitchen. Ik heb maar een kleine aanpassing aan het recept gedaan en natuurlijk geen chocolade ganache gemaakt. Alle eer voor deze cake gaat dus naar Deb Perelman, de blogster van deze geweldige Amerikaanse blog.

Chocolade tulband cake met chocolade fudge saus

Ingrediënten:

 • 1 cup donker bier
 • 125 gram ongezouten roomboter
 • 3/4 cup cacao
 • 2 cups bloem
 • 1 cup kristalsuiker
 • 1 cup lichtbruine basterdsuiker
 • 1 1/2 tl baksoda
 • 3/4 tl zout
 • 2 biologische eieren
 • 2/3 cup zure room (sour cream)

Voor de chocolade fudge saus

 • 1/4 cup melk
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • 1 el suiker
 • een flinke snuf zout
 • 100 gram pure chocolade, in stukken gebroken

IMG_5770

Bereiding:

 1. Als eerste is het belangrijk dat de tulbandvorm goed ingevet wordt. Werk met zachte of gesmolten boter en zorg dat je met een kwast geen enkele millimeter mist. Door wat bloem toe te voegen en door het blik te verspreiden kun je controleren of je de vorm goed hebt ingevet. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Laat de boter samen met het bier smelten in een pan en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur af en voeg de cacao toe. Roer met een garde tot een glad mengsel. Laat dit, terwijl je verder gaat met het recept, afkoelen.
 3. Doe alle overige droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.
 4. Mix de eieren en de zure room samen en voeg het chocolade/biermengsel toe en mix kort.
 5. Voeg het meel toe en mix op lage stand totdat al het meel is opgenomen in het beslag. Roer het beslag als laatste nog een keer met een spatel door om er zeker van te zijn dat alles vermengd is. Het beslag zal vrij dun zijn, dit hoort zo.
 6. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 35 minuten gaar of totdat er een prikker schoon uitkomt.
 7. Laat volledig afkoelen op een rooster in de vorm. Haal de cake pas uit de vorm, door deze op de kop op een bord of schaal te zetten, wanneer de cake volledig  is afgekoeld om te voorkomen dat er resten in de vorm achterblijven.
 8. Voor het maken van de chocolade fudge saus doe je melk, boter, suiker en zout in een pannetje en breng je het geheel al roerende aan de kook.
 9. Haal het pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat even staan en roer vervolgens met een garde tot een gladde saus.
 10. Giet de saus over de cake en strooi er naar keuze nog wat decoratieparels overheen. Je kunt natuurlijk ook noten, chocolade of andere eetbare ingrediënten toevoegen als topping.

IMG_5775

Ik ben verliefd geworden op deze chocolade tulband cake en ik denk dat jij dat ook gaat worden. Maandag is nog nooit zo mooi begonnen!

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

26 Reacties

 • Pingback: Chocoladetulband met baileysglazuur - Judith's Cakes
 • Mmmm…. hij is heerlijk! Lekker een bittertje door het bier en inderdaad heel smeuïg. Het glazuur is overheerlijk en blijft mooi glanzen, zelfs na een dag. Bedankt voor het recept.

  Reageer
  • Graag gedaan! Ik krijg van je beschrijving gewoon weer zin in de cake 😉 Leuk om te horen dat de cake en het glazuur jou goed bevallen is.

   Reageer
 • Hallo Lian,
  Wat een mooie website heb je!
  Wat voor een cup kan ik gebruiken voor dit recept? Een mok van 150,250 ml of nog groter??
  Het lijkt me een heerlijk recept,dankje 🙂

  Reageer
  • Een cup heeft een inhoud van 240ml. Hopelijk helpt jou dit op weg! Veel plezier met bakken.

   Reageer
 • Ik kom nog even bij je terug hoor. Ik heb 2/4 cup van de cacao vervangen door 3 volle eetlepels speculaaskruiden en stukjes marsepein door het beslag gedaan. Echt heel lekker en heel sinterklaasachtig!

  Tieneke

  Reageer
 • Deze tulband ziet er echt heerlijk uit! Ik had alleen een vraag. Aangezien ik zwanger ben mag ik geen alcohol. Verdampt alcohol uit drank met bakken in de oven?

  Reageer
  • De alcohol verdampt in principe, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen zou je ook Cola of Dr. Pepper kunnen gebruiken als vervanging. Verandert de smaak iets, maar houdt het wel smeuïg.

   Reageer
   • Het is al een hele tijd geleden dat ik je vroeg over de alcohol in de cake ivm zwangerschap. Nu wilde ik hem alsnog zonder alcohol maken zodat mijn kleine zoontje er ook veilig van kan smullen. Ik kon alleen niet indenken dat een cake met cola en zure room erin lekker zou zijn dus heb ik het recept een tijd laten liggen. Wat heb ik nu een spijt daarvan! HIJ IS GODDELIJK LEKKER!!!!!!! Serieus de beste chocolade cake die ik ooit gegeten heb. En ook de fudge saus is er super bij. Mijn man is ook groot fan en ik zal hem in de toekomst nog vele malen gaan maken 🙂

    Reageer
 • Wauw, ziet er heerlijk uit en wat een prachtige foto’s! Ik heb nog nooit gewerkt met bier in mijn recepten, misschien moet ik dat maar eens gaan doen!

  Reageer
 • hallo,

  tulband staat in de oven, wij zijn vol verwachting!
  even iets anders: heen en weer scrollen tussen hoeveelheden van de ingrediënten en de bereiding met de- hoewel prachtige- foto ertussen in vond ik niet zo praktisch.

  Reageer
  • Klopt, ik doe het nu ook alleen nog maar als het een stap-voor-stap foto is. Dit is echter alweer een wat ouder recept en daar hield ik destijds niet altijd rekening mee.

   Reageer
 • Hoi Lian, hoe groot (hoeveel liter) is de tulbandvorm die je hebt gebruikt?

  groetjes, Dineke

  Reageer
  • Hoi Dineke, dat durf ik zo niet te zeggen. Maar het was een standaard tulband vorm en daar heb je meer vraag voor nodig dan een standaard 25cm cakeblik. Hopelijk beantwoordt dit enigzins jouw vraag.

   Reageer
 • Hi! Ik kom dus ook net erachter dat ik geen slagroom meer over heb voor mijn ganache morgen pffff. Deze saus zou n uitkomst zijn. Stijgt deze ook een beetje op zoals ganache?

  Reageer
 • Telkens een groot succes. Ik maak de tulband met cola ipv bier. Mensen vinden het leuk om een chocolade-cola tulband te eten en iedereen vindt hem heerlijk. De taart is inderdaad niet droog en ook niet overdreven zoet. Hij hoort er inmiddels standaard bij als we iets te vieren hebben.

  Reageer
 • Echt heerlijk is ie Lian!! Als topping heb ik de caramelsaus van Laura gebruikt.
  Heb je ook een recept voor zo’n smeuïge cake zonder chocoladesmaak?

  Reageer
  • Ik snap wat je bedoelt. Ik heb allerlei cakes online, maar heb nu wel een leuk ideetje voor een smeuïge “gele” cake ?

   Reageer
 • Haai,
  Hoeveel zure room wordt er nu bedoeld? 160 gram?
  ik ga um vandaga maar ns maken … ben zoo benieuwd..

  Reageer
 • Dit klinkt wel erg lekker. In het recept staat dat er 125 gram boter in moet, terwijl er in het recept van Smitten kitchen waar je naar verwijst 230 gram staat. Is dit een bewuste aanpassing?

  Reageer
  • Dit is best een oud recept en gok dat die grammen/ml er voorheen niet bij stonden bij Smitten Kitchen. Waarschijnlijk heb ik toen zelf de boter omgerekend naar dat. Maar vreemd. Zover ik weet was mijn cake een compleet succes ?

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *