De lekkerste en meest smeuïge brownies

brownies

Oh my! Wat doe ik jullie aan? Smeuïge brownies delen op de blog en dan beloven dat ik dit recept binnenkort opnieuw deel, maar dan nog lekkerder. Deze brownies zijn super chocolade-rig en hebben dat fragiele knapperige korstje dat een brownie hoort te hebben, althans dat vind ik. Deze brownies zijn dan ook de ultieme balans tussen fudgy en knapperig en ik kan jullie beloven: dit recept slaagt. De afgelopen jaren heb ik namelijk een haat-liefde relatie met brownies opgebouwd.

Ik heb geen geduld, dus ik sneed mijn brownie altijd aan als deze nog warm was. Hoe vaak ik vloeibare brownies heb gemaakt. No fun, ondanks dat chocolade altijd goed smaakt in welke vorm dan ook. Ik heb nu echter een recept samengesteld dat iedere keer een succes is. Het beste: ik kan de brownie aansnijden als deze nog warm is – dat is trouwens niet hetzelfde als net uit de oven. Drie hoeraatjes en een vreugdedansje later wist ik gewoon dat dit mijn basisrecept voor brownies zou worden.

Brownies smaken altijd goed en hebben geen speciale gelegenheid nodig om gegeten te worden. Met andere woorden je hebt geen reden nodig om brownies te bakken, gewoon doen. Oh, en deel die smeuïge brownies vooral met je vrienden en collega’s. Ze zullen je voor eeuwig dankbaar zijn en vraag ze op dat moment om ze de volgende keer voor jou te bakken, want brownies bakken kan iedereen (met dit recept natuurlijk).

brownies

Smeuïge brownies

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 25 gr cacao
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
  • 285 gr ongezouten roomboter
  • 3 biologische eieren
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • snufje zout
brownies beslag

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht) en leg een vel bakpapier in een rechthoekige of vierkante ovenschaal (+/- 20x20cm). Doe de bloem, cacao en bakpoeder in een kom en roer door elkaar met een garde.
  2. Doe in een pan met dikke bodem de boter en de chocolade – breek deze voor het gemak ik kleinere stukken – en laat op laag vuur smelten.
  3. Laat tegelijkertijd in een keukenmachine de eieren, suiker en het snufje zout draaien tot een egale lichtbruine massa. Geen keukenmachine? Mix deze ingrediënten dan met een handmixer samen na stap 4.
  4. Haal de pan vlak voordat de laatste beetjes boter of chocolade zijn gesmolten van het vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Op deze manier is het gesmolten chocolademengsel niet te heet op het moment dat je het aan de eieren toevoegt.
  5. Voeg al mixend de gesmolten chocolade aan het bleke eimengsel toe.
  6. Voeg het bloemmengsel van stap 1 als laatste toe en spatel rustig door het beslag, of laat de mixer op de laagste stand kort draaien.
  7. Vul de ovenschaal met het beslag en bak de brownie gaar in ongeveer 40 minuten (de bovenkant moet een dun hard laagje zijn dat begint open te breken, terwijl de binnenkant nog zacht aanvoelt).
  8. Laat in de ovenschaal afkoelen tot kamertemperatuur – of lauwwarm, zo lang de brownie maar stevig aanvoelt in het midden. Til voorzichtig uit de vorm en snijd de brownie in 8 of 16 gelijke stukken.

In principe dus een heel eenvoudig recept. Geen hetelucht oven? Zet je oven dan op +/- 190 °C.

Wil je deze smeuïge brownies serveren met een supersnelle karamelsaus? Volg dan dit recept en je wilt nooit meer iets anders.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

50 Reacties

  • Wat ziet dat er lekker uit! Lijkt me heerlijk, een fudgy binnenkant en een knapperig korstje!

    Reageer
  • Mmmh, ziet er héél erg lekker uit. Mijn vriend is dol op brownies, dus ga deze een keer voor ‘m maken!

    Reageer
  • Ik heb ze gister gemaakt. Echt heerlijk en eindelijk eens een recept waar bij ze niet te hard of te zacht worden. Super!

    Reageer
    • Leuk om te horen! En wat fijn dat je dezelfde ervaring hebt als ik, daarom wilde ik dit recept ook zo graag met jullie delen.

      Reageer
  • Dit recept vandaag gemaakt, wat een heerlijk en goed recept! Zelf wilde ik al zo lang een fudgy brownie maken. En eindelijk gelukt! Heb er zelf nog pecannoten aan toegevoegd..
    Ga het recept zeker bewaren..
    Bedankt!

    Liefs Shannon

    Reageer
  • Bedoel je met het opkloppen van de ei en suiker dat het ook verdubbeld van volume moet zijn of alleen bleek geel van kleur. Bedankt alvast!

    Reageer
  • Goedenavond,
    Ik vraag me af hoe het ei/suikermengsel lichtgeel kan worden. Bij mij blijft het bruin van kleur met deze hoeveelheid donkere basterdsuiker. Ook ben ik benieuwd hoe je dat knapperige, wat lichtere korstje krijgt. Mij lukt het niet helaas…

    Reageer
    • Het wordt de kleur van de linkse foto dat is lichter dan als je net begint met mixen. Het wordt bleker, niet wit. Vanwege de bruine basterdsuiker hou je altijd een lichtbruin tintje.

      Reageer
  • Is het heel erg als je de bruine suiker vergeet…. ? ik ben nu net klaar en zie dat die nog heel netjes op het aanrecht in een schaaltje staat ?

    Reageer
  • Hallo,

    Ik wil dit ook gaan maken. Moet dan de 150gram basterdsuiker en 200gram fijne suiker bij de eieren in de keukenmachine? Lijkt me dan inderdaad ook dat het mengsel wat donkerder blijft van kleur.

    Reageer
    • Alle suikers. Op de foto hierboven van het beslag zie je links de foto na het mixen van de eieren en de suikers en rechts de foto nadat de chocolade is toegevoegd en gemixt.

      Reageer
  • Gister de brownies gemaakt voor de collegaatjes op het werk, en ze kwamen allemaal zeggen dat ze superlekker waren. Ze zijn echt overheerlijk, en tevens vrij makkelijk om maken.

    dank je wel voor het receptje!

    Reageer
  • Perfecte Brownies, zacht van binnen en een lekker knapperig laagje bovenop. Gisteren gebakken en iedereen vond ze erg lekker. Volgende keer wil ik er wat walnoten doorheen doen. Bedankt voor het recept.

    Reageer
  • Hoi,
    Ik heb een vraagje over de 25 gram cacao. Gaat het over pure cacao of cacaopoeder?

    Reageer
    • Heb je vraag via Instagram inmiddels beantwoord, maar het gaat dan om goede kwaliteit cacaopoeder inderdaad. Smakelijk!

      Reageer
  • Hi Lian,

    Ontzettend bedankt voor dit super recept! Al een aantal keren geprobeerd de perfecte brownie te maken, maar helaas. Totdat ik jouw recept tegen kwam. Mijn man en kids zijn er dol op (ik natuurlijk ook) en bak het ook regelmatig!!
    groetjes Jessica

    Reageer
    • Wat ontzettend fijn om te horen. Ook mijn favoriete recept, niet moeilijk en super lekker.

      Reageer
  • Echt de lekkerste brownie die ik tot nu toe gemaakt heb! Dit is een blijvertje. Met walnoten erdoor ook super lekker.

    Reageer
  • Deze fudgy brownies zijn erg lekker!! Zalig dat smeuïge van binnen. Ik heb het recept al een paar keer door ‘moeten’ geven 🙂
    Wat ik me afvroeg: kan je ze ook maken met lichtbruine basterdsuiker en witte chocola, zodat je een soort fudgy blondies krijgt?

    Reageer
    • Goede vraag. Ik wilde binnenkort zelf iets proberen. Witte chocolade bevat meer cacaoboter en suiker, dus dat moet je wel weer compenseren in de andere ingrediënten. Als jij me voor bent, laat je dan weten hoe het experiment is gegaan 😉

      Reageer
      • Goed dat je vertelt Lian dat witte chocola meer cacaoboter en suiker bevat, daar had ik nog niet aan gedacht. Dus dat betekent minder suiker en minder roomboter toevoegen. Weet jij wat de verhoudingen t.o.v. pure chocola zijn? Zo veel bakervaring heb ik nou ook weer niet 😉

        Reageer
        • Dan zou je de ingrediëntenlijst van de chocoladereep erbij moeten pakken, want dat verschilt natuurlijk enorm. Ik zelf zou het gewoon een beetje op gevoel doen. Je gebruikt nou ook weer niet zoveel chocolade waardoor boter en suiker overbodig wordt 😉 Oh en de hoeveelheid cacao moet je weer compenseren met bloem. Snap je ‘m nog 😉

          Reageer
          • eh… help… nu snap ik m niet meer zo Lian…
            hoeveelheid cacao in de witte chocola of de hoeveelheid cacaopoeder optellen bij de hoeveelheid bloem of ..??… Dat gaat mijn bakpet, koksmuts te boven

    • Zo zou ik het aanpakken, maar ik kan niet beloven dat het werkt. Maar dat is het leuke aan experimenteren met bakken. Je laat de cacao weg, maar neemt die hoeveelheid dan als extra bloem. Je wilt de droge ingrediënten immers in balans houden.

      INGREDIËNTEN
      175 gr bloem
      1 tl bakpoeder
      200 gr witte chocolade
      250 gr ongezouten roomboter
      3 biologische eieren
      125 gr witte basterdsuiker
      200 gr fijne kristalsuiker
      snufje zout

      Reageer
      • Hoi Lian! Bedankt voor alle tips.
        Gister heb ik het recept gemaakt met witte chocola. Mijn eerste uitprobeersel werd veel te vloeibaar, ook toen ik hem gebakken had. Zag er erg vet uit 🙁 dus weggedaan. De witte chocola is idd heel anders door de cacaoboter. Dus nieuwe poging waarbij ik minder boter heb gebruikt. Als ik fudgy brownies bak gebruik ik wat minder kristalsuiker (160 gram ipv 200) en dan zijn ze nog steeds goed van smaak en zalig fudgy. Omdat witte chocola zoeter is dan pure heb ik de hoeveelheid suiker verder aangepast..
        Gebruikte Ingrediënten:
        175 g bloem, 1 tl bakpoeder, 200 g witte chocola, 200 g ongezouten roomboter, 3 eieren, snufje zout, 100 g lichtbruine basterdsuiker, 150 g fijne kristalsuiker, halve theelepel vanillepoeder.
        Ik had geen witte basterdsuiker in huis, wel lichtbruine. Het resultaat: lichtgekleurde blondie, cakeachtige structuur (luchtig door goed mixen), iets minder fudgy dan de originele, subtiele chocoladesmaak. Je proeft niet direct dat er witte chocola in zit. Extra stukjes witte chocola zou een goeie toevoeging zijn en misschien iets als gedroogde cranberries voor een zuurtje of nootje voor crunch?
        Persoonlijk vinden wij de pure fudgy brownie lekkerder door de intense chocoladesmaak, maar dit was leuk om uit te proberen!
        groetjes, Adeline

        Reageer
        • Ah wat super leuk dat het experiment alsnog min of meer geslaagd is. Echte chocolade brownies blijven inderdaad ook mijn favoriet.

          Reageer
  • Afgelopen week gemaakt en ze waten heerlijk!

    Ook ik constateer hetzelfde als wat mensen hierboven. Als je donkerbruine basterdsuiker gebruikt zoals uit het recept is je ei-suikermengsel ook echt donkerbruin net zoals de suiker (chocoladebruin) en niet de kleur uit de beschrijving of van je foto. Heb je bij de foto toevallig lichtbruine basterdsuiker gebruikt?

    Reageer
    • Hoi Sylvia. Nee hoor. Ik heb mijn beslag met de KitchenAid gemixt terwijl ik bezig was met het smelten van de chocolade. Deze wordt dan zo licht, maar zoals je ziet in je eigen resultaat maakt het niet een groot verschil. Niks om je zorgen over te maken.

      Reageer
  • Kan ik dit ook met melkchocolade maken? Ik heb nog veel chocolade letters over.

    Reageer
    • De brownies zullen er wel anders uitkomen. Aangezien er meer cacaoboter in melkchocolade zit, maar je kunt het zeker proberen.

      Reageer
  • Dank voor het delen van dit recpt. Ze zaterdag gemaakt,nu voor mijn collega’s. De dubbele hoevelheden aangehouden en in de diepe ovenschaal gedaan. Ik gebruik lichte basterdsuiker en dat werkt ook prima. Het blijft igv timen qua wanneer de bovenkant voldoende krokant is en de binnenzijde ook fudgee bijft, varieren met de tijd in de oven werkt dan prima. Ook mijn collega’s waren enthousiast

    Reageer
    • Dat is altijd een beetje experimenteren inderdaad. Leuk dat je collega’s enthousiast waren!

      Reageer
  • Deze brownie taart is echt op nr1 onze favoriet!! Al zeker 10x gemaakt en telkens is hij zalig lekker! Ik pas wel mijn oven aan. Want op 175graden heb ik gemerkt dat de buitenste randjes te ‘Doorbakken’ zijn. Ik zet het dus iets lager..
    Op mijn dochters communie feest was het in geen mum van tijd op. En had er 3 gebakken!! Hééérlijk!! Familie vraagt vaak of ik hem nog eens wil bakken 😉

    Reageer
  • Dag Liane.

    Kun je me zeggen hoe het komt dat ik gen krokant dun bovenlaaghe heb?

    Hartelijk dank alvast.

    Josiane

    Reageer
    • Dat kan ik vanaf de computer niet beoordelen zonder verdere context. Is de bovenkant nog zacht of te hard? Hoe is de brownie verder gelukt?

      Reageer
  • Ik heb deze brownies nu een paar keer gemaakt. Ze zijn echt verrukkelijk.
    ( Mijn collega´s vinden ze ook heerlijk )
    Laatst heb ik wat noten kruimels toegevoegd, ook erg lekker!

    Reageer
  • ik wil deze brownies gaan maken voor het kerstdiner.
    Ik zou ze graag willen maken met minder suiker.
    Welke hoeveelheden kan ik dan aanhouden en dat het dan toch nog lekker is?

    Reageer
    • Ik heb de brownie nog nooit met andere verhoudingen gemaakt dus kan ook niks zeggen over het resultaat dan.

      Reageer
    • heb je het al geprobeert met minder suiker? vind het ook nogal veel namelijk.. en de chocolade is ook al best zoet. Zat zelf te denken om de kristalsuiker te halveren en de boter af te ronden naar 250 gram (ook handig dat je dan een heel pakje gebruikt)

      Reageer
      • De chocolade die ik voor deze brownie adviseer is pure chocolade met minstens 70% cacaomass (dus weinig suiker juist en bitter). Zodra je de boter ook gaat verminderen krijg je een compleet ander resultaat. Wees je daar wel van bewust.

        Reageer
  • Ik ben meestal niet zo van het reageren, maar ik kon het nu niet laten: best brownies ever! Heerlijk recept! Ik heb zelf nog stukjes witte chocolade en pecannoten toegevoegd. Moest ze wel een stuk langer bakken, maar ze zijn echt fantastisch geworden. Dankjewel voor het delen!

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *