Slowcooker Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees uit de slowcooker

Het recept voor dit Belgisch stoofvlees staat al enige jaren op mijn blog. Door verhuizingen van domeinen zijn mijn foto’s ervan ergens verloren gegaan en werd het tijd dit recept nieuw leven in te blazen. Nicky en ik proberen zelf steeds meer onze Amerikaanse vriend de slowcooker te gebruiken. Zo ontzettend makkelijk in gebruik en ook zeker te gebruiken voor je geliefde stoofvlees. Daarom nu dit recept voor slowcooker Belgisch stoofvlees. Even het vlees aanbakken je hebt er daarna geen omkijken meer naar.

Even een kleine disclaimer: deze foto’s zijn gemaakt van afgekoeld stoofvlees, waardoor de saus veel dikker lijkt dan dat die zal zijn. Op deze donkere dagen is het echter niet te doen ‘s avonds nog een goede foto te maken. Jullie vergeven het mij vast 😉

Slowcooker Belgisch stoofvlees

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

  • 700-800 gr sukadelappen, in stukken gesneden
  • 1 grote ui
  • 2 flesjes (600 ml) Belgisch donker bier (Trappistenbier)
  • 2 grote el appelstroop
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 3 kruidnagels
  • witte natuurazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 plakjes Snelle Jelle of vergelijkbare ontbijtkoek
  • Dijon mosterd
  • margarine
  • zout en peper
  • 2 el maizena

Bereiding

  1. Voorbereiding

    Verwarm de slowcooker voor volgens de instructies van je apparaat.

  2. Het vlees

    Snijd de ui in grove stukken. Doe een flinke klont margarine in een koekenpan en bak de ui glazig, zo’n 3 minuten. Doe de ui in de slowcooker.

    Bak nu het vlees aan. Breng op smaak met een snufje zout en wat peper. Bak het vlees vanwege de grote hoeveelheid in twee keer. Zodra het vlees rondom bruin is doe je dit in de slowcooker erbij.

  3. De saus

    In de pan waar je het vlees hebt gebakken doe je het bier. Breng dit aan de kook en giet in de slowcooker. Doe eventueel ook in twee keer.

    Voeg de peren-appelstroop (wees niet zuinig), tijm, kruidnagel en een flinke scheut witte natuurazijn toe en roer kort door. Voeg nu ook de laurierblaadjes toe.

    Besmeer de ontbijtkoek met een dikke laag mosterd, een eetlepel per boterham, en leg deze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Plaats de deksel op de de slowcooker en laat 6 uur lang op slow of standje 1 staan.

  4. Saus indikken

    Een half uur voor serveren dik je de saus in. Voeg een beetje water toe aan de maizena tot je een papje hebt. Voeg nu wat van de saus toe, roer door en giet dit terug in de slowcooker. Roer je stoofvlees door en laat een half uur op high of standje 2 indikken.

Wij zijn al jaren tevreden met onze Russel Hobbs slowcooker. Bekijk ‘m hier!

Serveer je stoofvlees met Belgische friet, een groene salade en flinke klont mayonaise. Laat het smaken!

Liefs Lian

ps. Geen slowcooker in huis? Hier vind je het recept zonder slowcooker.

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

27 Reacties

  • Fantastisch recept! Wij zijn ook fan van de slowcooker. Tegenwoordig braden we het vlees zelfs niet eens meer aan trouwens, je proeft echt geen verschil (paar keer de proef op de som genomen).

    Reageer
    • Dat was inderdaad nog even m’n afweging! Goed om te weten. Scheelt weer een heleboel tijd!

      Reageer
    • Bedoel je dan dat je gewoon alle ingrediënten in de slowcooker doet en hem dan aan zet? Niets voorbakken? Bier koud er bij? Ben benieuwd…

      Reageer
    • Klopt ..ik braad vlees ook niet aan .. maar vind de Russel Hobbs een prima slowcoocker ..handig .. ..

      Reageer
  • Ik plaats weinig reactie’s na het koken. Dit omdat ik de recepten niet geheel volg en dat gebruik wat ik in huis heb. Ik had geen ontbijtkoek dus wat koekkruiden gebruikt. Prima resultaat. Het is alleen lastig om die met mosterd te besmeren. Zo maak ik iedere week een recept met een fariatie. Plaatsen van recepten doe ik ook niet want daar heb ik als 65+ geen tijd voor. Maar bedankt voor het mooie recept wat met fariatie ook lekker is.

    Reageer
  • Hoi Lian,

    Ziet er heerlijk uit.
    Echter heb ik geen slowcooker.
    Is er een andere manier van bereiding?

    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    Reageer
    • Langzaam garen in een gietijzeren pan met deksel in de oven zou kunnen.

      Reageer
    • Monolito het kan ook in een braadpan met dikke bodem… Zo werd dat ook gedaan voordat de slowcooker een plek veroverde in de keuken… Heb zelf beide een keer gedaan en beide even lekker.. Alleen moet je bij de braadpan geregeld een keer omroeren om aanzetten te voorkomen en ook soms wat vocht bijvoegen omdat het vocht sneller verkoopt als in de slowcooker

      Gr Alie

      Reageer
  • Super lekker recept, heb wel groente bouillon gebruikt ipv het bier.
    Maar deze is een blijver!
    Bedankt om te delen.

    Reageer
    • Wat goed om te horen en slim om het bier te vervangen met bouillon. Helemaal alcoholvrij dan.

      Reageer
        • Van die mening ben ik ook, maar sommigen mensen gebruiken liever geen alcohol om het helemaal zeker te weten en die keuze is aan hen en dan is het slim om bouillon te gebruiken.

          Reageer
  • Had this in Herentals many years ago I live in Canada now please translate int English Please in English

    Reageer
    • I suggest putting the text through Google translate. It will probably be easy enough to translate. Good luck!

      Reageer
  • Wat ik mis in het recept, is dat het vlees een uur voor bereiding uit de koelkast moet worden gehaald. De meeste mensen zullen wel weten dat het taai blijft, als je het koud verwerkt, maar de minder ervaren voedselbereiders weten dat waarschijnlijk niet.

    Reageer
    • Goede tip. Wij halen het meestal een half uur van tevoren uit.

      Reageer
  • dank je voor recept .. alleen 2 flesjes bier is dat niet teveel? mijn ervaring met slowcooking is dat je veel minder vloeistof moet gebruiken?

    Reageer
  • Hallo Lian, ik heb je recept gemaakt in mijn nieuwe Crockpot. We hebben er enorm van gesmuld en ik ga dit zeker vaker maken. Bedankt voor het delen van je recept.
    Groetjes van Hannie

    Reageer
  • Lijkt mij een super gerecht; hoe groot (liter) is jou slowcooker? Is een 3,5L voldoende?

    Reageer
    • Wij hebben volgens mij gewoon zo’n klein maatje, misschien ook wel 3,5 liter.

      Reageer
  • Met enige aanpassingen staat jouw recept nu voor de eerste keer in mijn nog nieuwe slow cooker gaar te worden..
    Gebruik geen azijn maar limoensap en een flinke schep kersen chutney.
    Mijn eega herkent azijn gelijk en lust dat niet.
    Woon aan de Belgische grens en jouw recept was bijna hetzelfde als diegene die ik al jaren gebruik alleen ging er dan nog een stuk runder vet door.Zal later laten weten hoe mijn frites met de stoofvlees smaakte, het ruikt in ieder geval geweldig.

    Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *