Slagroomtaart met meringue

IMG_5070

Wist je dat ik enorm houd van slagroomtaart, maar dat ik er nog nooit een zelf gemaakt heb. In januari had ik mij voorgenomen om een keer een slagroomtaart te maken en voordat ik het eigenlijk in de gaten had, maakte ik deze taart en bleek het een slagroomtaart te zijn geworden. Soms heb je een idee in je hoofd en realiseer je je later pas dat je iets gemaakt hebt dat je altijd al had willen maken. Zoveel complimenten als ik met deze taart heb gekregen, heb ik nog nooit gehad. Iedereen is fan. Waar je wel eens niet-chocoladeliefhebbers of niet-cheesecakeliefhebbers hebt, lijkt een slagroomtaart met een heerlijke vanillecake van binnen in iedereens straatje te passen. Ennuh … past deze taart niet geweldig bij het voorjaar, Pasen en al die zonnige dagen die nog komen gaan? 

Het is wel een speciale slagroomtaart, want ik heb meringue in en op de taart verwerkt. De winkels liggen momenteel vol met kant-en-klare meringue, maar je kunt het eenvoudig zelf maken. Ik maakte mij een batch meringue, nadat ik 5 eigelen had gebruikt om banketbakkersroom te maken. Zonde om de eiwitten weg te gooien en gebakken meringue kun je prima een tijdje bewaren in een luchtdichte doos. Genoeg gekletst, op naar het recept!

IMG_5071

Slagroomtaart met meringue
Ingrediënten
 • 2 cups fijne kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 2 1/2 cups bloem
 • 1 cup halfvolle melk
 • 3/4 cup zonnebloemolie
 • 2 1/4 tl bakpoeder
 • 1 tl vanille extract (zelfgemaakt)

Voor het omrekenen van cups naar grammen klik je hier.

Voor de vulling en topping
 • 160 gr mascarpone
 • 500 ml slagroom
 • 4 el fijne kristalsuiker
 • Meringue (naar recept)
 • 300 gr klein en gemengd fruit
IMG_5035
De tussenlaag is ook rijkelijk belegd
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee bakpannen van 20-23 cm in. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de pannen.
 2. In een gote mengkom mix je de suiker met de eieren samen tot een ietwat dikkere crème, ongeveer 1 minuut.
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor 1 minuut tot een glad beslag.
 4. Verdeel het beslag over de twee bakpannen en bak voor 30-40 minuten gaar en goudbruin in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
 5. Laat de vanillecakes enkele minuten afkoelen in de bakpannen en stort vervolgens uit op een rooster. Verwijder het bakpapier.
 6. Terwijl de cakes afkoelen maak je de slagroom. Doe de mascarpone in een kom en mix kort door. Voeg de slagroom en de suiker toe en mix op een hoge stand tot een stevige slagroom.
 7. Plaats de eerste cakelaag op een taartplateau en verdeel er een flinke laag slagroom overheen. Beleg nu met de helft van het fruit en een deel van de meringue. Brokkel de meringue eventueel fijn als je grote stukken hebt. Zie de foto hierboven.
 8. Plaats de tweede vanillecake op z’n kop, voor een rechte bovenkant, over de slagroomlaag en duw stevig aan. Besmeer de volledige taart met een dikke laag slagroom en strijk glad met een spatel.
 9. Versier de slagroomtaart met meringue en het overige fruit. Plaats ook meringuetoefjes op onverwachte plekken, zoals de zijkant, voor een speels en feestelijk effect. Kies ook voor fruit dat onderscheidend is in kleur voor lekker veel contrast.

Het recept voor de vanillecake is trouwens naar het recept van de enige echte Cake Boss, bekend van TLC. Ik was per ongeluk de boter vergeten en moest daardoor op het laatste moment uitwijken naar een recept met olie.

Bewaar overgebleven slagroom in een luchtdicht bakje in de koelkast, deze blijft enkele dagen goed. De slagroomtaart met meringue zelf blijft afgedekt in de koelkast ook enkele dagen goed. Echter, de meringue zal na enige tijd wel zachter worden en er zullen druppeltjes vormen op de meringue, maar dat kan geen kwaad en persoonlijk vind ik zachte meringue wel lekker.

Staat deze taart met Pasen bij jou op tafel? Of misschien bij de eerstvolgende verjaardag? Laat het mij dan weten door een foto te delen op  Facebook of Instagram #cakejevaneigendeeg. Ik ben erg benieuwd naar jouw creatie.

Liefs Lian

 

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

 • Deze ziet er echt heerlijk uit! Ik ken wel wat mensen die ik een groot plezier zou kunnen doen met zo’n taart 😉

  Reageer
 • Ziet er geweldig uit! En lijkt me heel erg lekker!,
  Ik ben er nog niet over uit, maar misschien maak ik hem wel voor Pasen.

  Reageer
 • Ik ga hem maken! nu al zin in..;)
  IK laat je weten hoe het gegaan is,,Heb al meer recepten met een groot succes nagemaakt!
  Vrijdag aan de slag.

  fijn weekend

  gr Anneke

  Reageer
 • Is dit receptgied voor de snelle vanille stapeltaart? Of moet ik alles maal 2 doen?
  #leek #fingerscrossed

  Reageer
  • Met dit recept heb je al een dubbele portie te pakken. Twee cakes die je daarna doorsnijd zodat je 4 lagen hebt om een stapeltaart mee te bouwen.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *