Salted dulce de leche

IMG_2707

Deze week deel ik een aantal basisrecepten met jullie die nodig zijn voor al het lekkers dat de komende weken deze blog gaat vullen. Wat dacht je van een salted dulce de leche cheesecake? Of tartelettes met crème patissiere en frambozen? Hmm, het water loopt mij alweer in de mond. Het basisreceptje van vandaag is nauwelijks een recept te noemen, maar wilde ik toch graag met jullie delen. Daarom heb ik er ook stiekem een ‘zo doe je dat-je’ van gemaakt. Dulce de leche is lekker en salted caramel – gezouten karamel – is ook lekker. Je raadt het al: salted dulce de leche is ook heel lekker! Vandaag vertel ik hoe je salted dulce de leche thuis maakt. 

IMG_2706

Persoonlijk vind ik salted dulce de leche een tikkeltje lekkerder dan gewone dulce de leche. Ik vind het net iets dieper van smaak. Met salted dulce de leche kun je alle recepten met dulce de leche maken, alleen zal het net iets meer oomph hebben. Althans dat vind ik 😉

Voordat je salted dulce de leche hebt zul je eerst gewone dulce de leche moeten maken en gelukkig is dat niet heel moeilijk. In de bereidingswijze hieronder neem ik dat gelijk even met jullie door.

Salted (gezouten) dulce de leche
Ingrediënten
 • 1 blikjes gecondenseerde melk
 • fleur de sel of zeezout
Bereidingswijze
 1. Verwijder het label van het blikje gecondenseerde melk.
 2. Leg het blikje in een ruime pan en vul met water tot het blikje volledig onder water staat.
 3. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, dit kan even duren aangezien er veel water in de pan zit.
 4. Zodra het water kookt gaat de tijd in. Draai het vuur wat lager en laat drie uur koken.
 5. Controleer ieder kwartier of het blikje nog voldoende onder water staat. Water verdampt immers en het blikje moet te allen tijden onder water blijven*. Vul gerust dus wat water bij ieder kwartier. Het koken van het water zal enkele seconden stoppen, maar al snel zal het weer gaan borrelen.
 6. Na drie uur haal je het blikje uit het water en laat je deze afkoelen. Wanneer het blikje gekoeld genoeg is om aan te raken maak je deze open.
 7. Doe de dulce de leche in een kom. Wanneer deze warm is kun je deze heel makkelijk doorroeren. Is de dulce de leche te stijf geworden? Verwarm dan au bain marie tot deze weer vloeibaarder is.
 8. Doe naar smaak wat zeezout of fleur de sel toevoegen en roer goed door. Ik had aan 2-3 snufjes zout voldoende.
 9. De gezouten dulce de leche is net als gewone dulce de leche te verwerken in brownies, cakes en/of cheesecakes. Bewaar in een afgesloten potje 1-2 weken in de koelkast.

* Gesloten blikken koken is niet risicoloos. Wanneer ze niet volledig onder water staan is er kans op ontploffing.

Mijn tip is om direct 2 blikjes te koken, want het is een heel proces en een ongeopend blikje blijft enkele maanden goed op een koele en donkere plek. Verwarm de dulce de leche au bain marie en voeg dan het zout toe om weer salted dulce de leche te maken.

Er staan de komende weken twee heerlijke baksels met deze salted dulce de leche voor jullie klaar, dus kook die blikjes gecondenseerde melk maar alvast!

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *