Salted dulce de leche cheesecake

IMG_2734

Wat als ik jou ga zeggen dat deze ogenschijnlijk complex uitziende cheesecake helemaal niet moeilijk is om te maken en je bijna niet zult geloven hoe lekker deze is? Ik weet hoe dol jullie zijn op cheesecakes, mijn witte chocolade cheesecake staat niet voor niets al jaren op nummer 1 als populairste recept. Maar heel, heel stiekem is deze salted dulce de leche cheesecake gewoon tig malen lekkerder. De cheesecake bevat niet alleen een mega lekkere swirl van smeuïge salted dulce de leche (hier leg ik uit hoe je het maakt), maar heeft ook gewoon een hele dulce de leche cheesecake laag in het midden zitten. Deze ontzettend lekkere cheesecake moeten jullie gewoon gaan maken en als ik Facebook mag geloven gaan vele van jullie dat ook echt doen.

IMG_2765

Nog even snel: de inspiratie kwam van de Starbucks, want daar zag en at ik voor het eerst een dulce de leche cheesecake. Geweldig idee, maar “salted” leek mij nog lekkerder en zo geschiedde.

IMG_2763

Salted dulce de leche cheesecake
Ingrediënten
  • 1 pak galette wafels
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 500 gr roomkaas (monchou)
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gr sour cream
  • 1 blikje gezouten dulce de leche (zo maak je dat)
  • fleur de sel
Bereiding
  1. Vet een springvorm van +/- 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 140 °C (hetelucht).
  2. Smelt de boter en maal de galette wafels in een keukenmachine tot fijne koekkruimels. Doe de gesmolten boter bij de koekkruimels en roer door elkaar totdat de boter gelijkmatig verdeeld is.
  3. Doe de koekkruimels in de springvorm en verdeel over de bodem. Druk met een lepel goed aan en werk naar de zijkanten toe omhoog, zodat je cheesecake ook aan de buitenkant een “korst” krijgt. Zet de bodem weg in de koelkast.
  4. Mix de roomkaas samen met de suiker glad en luchtig.
  5. Mix één voor één de eieren door de roomkaas en voeg pas een nieuw ei toe wanneer het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag.
  6. Klop de sour cream in een aparte kom los en luchtig en spatel vervolgens door het beslag.
  7. Haal de bodem uit de koelkast en giet 1/3 van het roomkaas beslag over de bodem.
  8. Doe nog eens 1/3 van het beslag in een aparte kom. Verwarm eventueel de dulce de leche au bain marie zodat deze iets vloeibaarder wordt en spatel een 1/2 blikje dulce de leche door het apart genomen beslag. Blijf goed doorspatelen tot je een glad geheel hebt. Dit kan eventjes duren aangezien je dulce de leche dikker zal zijn dan het roomkaas beslag.
  9. Giet het dulce de leche roomkaas beslag over de eerste laag heen. Probeer in het midden het beslag erin te gieten, zodat je een mooie swirl van binnen krijgt.
  10. Giet het overgebleven beslag over de dulce de leche laag en probeer weer goed in het midden te gieten. Van bovenaf zie je nu een witte rand, een karamelkleurige rand en dan in het midden weer wit.
  11. De overgebleven salted dulce de leche verdeel je in kleine klodders over de bovenkant. Met een satéprikker kun je nu swirls trekken, omdat de dulce de leche zwaarder is dan het beslag kunnen te grote klodders hier en daar in het beslag zakken. Gelukkig maakt dat het er alleen maar lekkerder op.
  12. Bak je cheesecake voor 60 minuten in de voorverwarmde oven en laat na het bakken verder afkoelen in de oven totdat alles weer op kamertemperatuur is. Zet de cheesecake vervolgens een nachtje in de koelkast en snijd ‘m de volgende dag aan. Vlak voor serveren is het lekker om nog een beetje extra fleur de sel over de cheesecake te strooien.

Optioneel kun je jouw cheesecake in een waterbad bakken. Klik op de link voor uitleg van de term waterbad.

Yum! Ik krijg er spontaan weer zin in. Ga deze cheesecake snel maken en laat mij vooral even weten wat jij ervan vond.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

32 Reacties

  • Dit klinkt inderdaad echt heel goed, al zal ik niet snel voor salted gaan. Het ziet er heel erg lekker uit, om je vingers bij af te likken 😉 En prachtige foto’s!

    Reageer
    • Ik zou het zout niet weglaten. Er zit op een hele cheesecake maar weinig zout in en zout versterkt juist de smaak. Het blijft echt een zoete cheesecake, zonder het zout ben ik bang dat ie vlak van smaak gaat worden. Maar je bent vrij om het weg te laten, natuurlijk.

      Reageer
  • Lian, wat is een swirl en hoe doe je dat, maak je die? Als ik dat weet ga ik het zeker een keer proberen. Ik ken voldoende mensen die dit erg lekker zullen vinden

    Reageer
    • Een swirl is een draai, dus een patroon met sierlijke draaien. Het gaat erom dat je de klodders dulce de leche die je op het laatst op de bovenkant doet uitrekt door er met bijv. een satéprikker doorheen te gaan om de dulce de leche wat meer te verdelen over de taart. Als je ‘m bakt kom ik wel langs 😉

      Reageer
    • Ik heb deze al een paar keer gemaakt, heerlijk.
      Waar ik wel tegenaan loop bij het in een waterbad bakken dat mijn aluminiumfolie niet breed genoeg is om de hele vorm goed in te pakken. Ook al eens geprobeerd om meerdere stroken aluminiumfolie aan elkaar te maken maar toch komt er een klein beetje water in. Hoe doe jij dat met een vorm van 20 cm?
      Op dit moment probeer ik het in een taartpan, die is dicht aan de onderkant. Wel jammer dat een taartpan conisch is.

      Reageer
  • Hoi Lian, ziet er top uit dit recept. Wat bedoel je met bakken in een waterbad?

    Groetjes

    Reageer
    • In een waterbad betekent dat je de springvorm in een bakplaat of braadslede zet waar een flinke bodem koken water in zit. Het water zorgt voor een stabieler bakproces van de cheesecake. Zorg wel dat je jouw springvorm goed waterdicht maakt door deze in te pakken met aluminiumfolie.

      Reageer
  • Klinkt heel goed, heb een lactose-intalerantie en kan boter, roomkaas en sour creme al vervangen door lactosevrije producten maar wat te doen met dulche de leche?

    Reageer
    • Lastig, maar misschien een dikke karamelsaus maken met lactosevrije slagroom. Ik heb geen expertise op dit gebied, dus ik kan je hoogstens ideeën geven. Wellicht zoeken op lactosevrije karamelsaus, dit kan een goede vervanging zijn voor de dulce de leche. Zorg wel dat je een wat dikkere karamelsaus hebt.

      Reageer
      • Dank voor de suggesties, via Google bij bakedbree.com een recept gevonden. Wel in t engels maar t proberen waard.

        Reageer
  • Ik heb vandaag deze taart gemaakt, toen hij in de oven stond zag ik nog een bakje van 125 gram zure room staan shoot, er zit dus maar 75 gram in……Maakt dat wat uit? Hij staat nog af te koelen dus heb geen idee hoe hij er van binnen uitziet. Maar op jou foto is de bovenkant mooi blank gebleven, die van mij is echt bruin geworden. Heb me voor de rest aan je recept gehouden en de temperatuur van de oven was goed, hoe kan dat? Groetjes, Linda.

    Reageer
    • Hoi Linda, ik zie dat de fout bij mij ligt. De cheesecake heeft aan 1u op temperatuur in de oven voldoende en ik had ??90?? minuten in mijn recept staan (inmiddels aangepast), daarna zet je de oven uit en laat je deze in de oven afkoelen. Ik gok dat het half uurtje extra in combinatie met minder beslag voor de bruine bovenkant heeft gezorgd. Ik denk dat đe cheesecake verder nog wel lekker zal smaken.

      Reageer
      • Whoehahahaha, mij kun je onder de tafel vandaan halen hoor, ik lig daar in een deuk. Ik had hem als test gemaakt. Mijn man is in oktober jarig en dacht ga het even uittesten, maar goed ook dus. Maar dat gaat lukken die tweede keer. Bedankt voor je antwoord, hartstikke leuk dit.

        Reageer
          • Mwah ja, ging wel. Hij was té compact door de eerdere te lange baktijd. Hij was ook best zoet en dat zou wel eens kunnen liggen aan het feit dat ik 125 gram Sour Cream ben vergeten. Dat maak de taart toch iets frisser denk ik. Begin oktober maak ik hem weer en dan goed opletten dat ik alles er in doe en me aan de 60 minuten baktijd houd, dan moet het toch lukken. Ik laat het zeker even weten of de tweede poging gelukt is. Bedankt voor je snelle en leuke manier van reageren, dat maak je bijna niet mee op veel pagina,s of blogs.

  • kan je de sour cream ook van te voren maken. zodat je het dan kan toevoegen als je gaat bakken. eb bang dat ik het anders vergeet?

    Reageer
    • Tuurlijk kan het al eerder losgeklopt worden, maar voeg wel pas bij de beschreven stap toe aan het beslag. Succes met bakken.

      Reageer
    • Super om te horen. Dit is ook gewoon een hele lekkere cheesecake. Binnen no-time was die op.

      Reageer
  • Vraagje over de sour cream.. Als je die klopt wordt hij dun…
    Dan toch maar creme fresh gebruiken?

    Reageer
  • Hi Lian, op hoeveel graden moet de cheesecake gebakken worden in een gewone oven? Of is het sowieso beter om de heteluchtstand te gebruiken? Dank je!

    Reageer
    • Zo’n 150-160 graden voor een standaard oven. Het ligt helemaal aan je oven welke stand het beste werkt. Hetelucht verspreid de warmte beter wat sowieso goed is voor een cheesecake.

      Reageer
  • “De overgebleven salted dulce de leche verdeel je in kleine klodders over de bovenkant. Met een satéprikker kun je nu swirls trekken, omdat de dulce de leche zwaarder is dan het beslag kunnen te grote klodders hier en daar in het beslag zakken. Gelukkig maakt dat het er alleen maar lekkerder op.”

    Hoe salt je de dulche de leche en met hoeveel zout doe je dit?

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *