Roze geboortetaart

Oh Baby! Met heel veel trots presenteer ik vandaag, op mijn uitgerekende datum 12 mei 2017, de roze geboortetaart die ik al maanden wilde maken, maar waar ik steeds maar niet aan toe kwam. Tot aan het eind van mijn zwangerschap was het ook voor mezelf een verrassing wat voor soort taart ik wilde maken. Op andere blogs zag ik veelal lekkere taarten met lange vingers en een flinke laag muisjes. Ik wist in ieder geval dat ik zoiets niet wilde maken. Ik wilde een stapeltaart, het liefst met een mooie topper en dan natuurlijk in het roze. De taart – noem het een kraamtaart, geboortetaart of babytaart – is uiteindelijk een prachtige taart geworden, die echt niet heel moeilijk is om zelf te maken.

De taart is natuurlijk helemaal af door de mooie houten topper van L’eeffstijl die met behulp van satéprikkers in de taart is gestoken. Op deze manier komt het gebrande hout zelf niet in aanraking met de taart. De vulling heb ik verder simpel gehouden, maar wel heel lekker. Ik heb gekozen voor banketbakkersroom en aardbeienjam en zoals je ziet had ik nog best iets meer vulling kunnen toevoegen. Ik vind het heerlijk hoe de banketbakkersroom lekker in de cake trekt, net zoals die gevulde broodjes met gele room.

Roze geboortetaart
Ingrediënten
Voor de botercrème
  • 375 gr poedersuiker
  • 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 2 el slagroom
  • 3 el frambozenjam, zonder stukjes
Ter decoratie
  • verse rood fruit
  • roze muisjes
Bereiding
  1. Maak twee vanille cakes  (Ø 20 cm) volgens dit recept. Laat de cakes afkoelen op een rooster.
  2. Maak ondertussen de banketbakkersroom volgens dit recept of gebruik een mix en volg de instructies van de mix. Laat de banketbakkersroom opstijven in de koelkast.
  3. Snijd met een scherp mes de twee cakes doormidden zodat je vier lagen krijgt. Snijd eventueel de ronde bovenkanten van de cakes af voor meer gemak bij het stapelen.
  4. Plaats de bodem van de eerste cake op een taartschaal en bestrijk met een rijke laag aardbeienjam. Hier overheen smeer je een ruime laag banketbakkersroom. Optioneel kun je hier vers fruit in duwen voordat je de tweede cake er bovenop plaatst.
  5. Plaats een de bovenkant van de cake op de eerste laag. Smeer opnieuw in met jam en banketbakkersroom.
  6. Plaats nu de bovenkant van de tweede cake omgekeerd op de tweede laag. Het is de bedoeling dat je gaat eindigen met de onderkant van de tweede cake voor een zo recht mogelijke stapeltaart. Smeer ook deze derde laag in met jam en room.
  7. Plaats de laatste laag, de onderkant van de tweede cake met de bodem naar boven op de derde laag. Je eindigt met een strakke bovenkant.
  8. Duw alle lagen nog even goed aan, zodat de cake stevig staat en smeer overtollige jam en room weg als deze uit de zijkanten komt.
  9. Zet de taart in de koelkast terwijl je de botercrème maakt.
  10. Maak de botercrème door in een kom van een standmixer de poedersuiker met de zachte boter tot een crème te mixen. Begin op een langzame stand om het opstuiven van de poedersuiker zoveel mogelijk te vermijden. Een theedoek in het begin over de mixer werkt ook ontzettend goed 😉
  11. Voeg de slagroom en de jam toe en blijf mixen tot je een gladde roze botercrème hebt en de poedersuiker goed is opgenomen door de boter.
  12. Doe ongeveer 1/3 van de botercrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
  13. Smeer de taart af met de resterende botercrème. Begin met het opvullen van de lagen, daar waar je bij de taart de meeste botercrème ziet zitten. Smeer het er met een paletmes in en werk zo de taart af.
  14. Als alles opgevuld is ga je het glad strijken. Hierna smeer je de bovenkant af. Werk vervolgens van binnen naar buiten en kijk steeds van een afstand of de taart nog recht is. Corrigeer met de botercrème indien nodig.
  15. Spuit kleine en grote toefjes aan een kant van de taart in een maanvorm. Plaats ook enkele toefjes aan de zijkant van de taart.
  16. Verdeel wat vers fruit over de toefjes. Decoreer de rest van de taart met de muisjes. Voorkom dat de muisjes teveel met het fruit in aanraking komen. De muisjes zullen smelten door het vocht en je blijft met een kaal anijszaadje zitten.

Dit is hoe je de taart maakt. Natuurlijk een klein werkje, maar ook weer niet te moeilijk. Kies net zoals ik voor een banketbakkersroom mix om het jezelf makkelijk te maken en investeer zeker ook even in een leuke taarttopper.

Gender reveal taart?

Mocht je deze taart als gender reveal taart willen maken, dan heb ik daar de volgende tips voor:

  • Roze of blauwe kleurstof toevoegen aan het cakebeslag op het einde.
  • De botercrème verdelen over twee kommen voordat je de jam toevoegt. Aan de ene kom voeg je roze kleurstof of jam toe. Aan de andere voeg je blauwe kleurstof toe.
  • De cake afsmeren met een mengsel van de twee frostings, zodat je een marmer effect krijgt. In dit geval zou ik de plekken die ik ‘naakt’ heb gehouden bedekken met blauwe botercrème.
  • Blauwe en roze toefjes afwisselen.
  • Blauwe muisjes toevoegen naast de roze muisjes.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan voor een mooie, in dit geval, roze geboorte. Ik ben zelf erg blij met het resultaat en natuurlijk de topper die Suus van L’eeffstijl voor mij heeft gemaakt.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

14 Reacties

  • Hoi wat een mooie taart! Erg leuk.
    Nog gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter!

    Een vraagje die slagroom die je aan de botercreme toevoegt is, neem ik aan, nog gewoon vloeibaar toch? Niet kant en klaar?

    Reageer
  • Wat een mooie taart!!!
    Alleen een vraagje voor hoeveel personen is deze ongeveer?

    Reageer
  • Hi Lian,

    Je links naar de vanille cake werken bij mij niet. Ik vermoed dat het dit recept is: http://www.cakejevaneigendeeg.nl/snelle-vanille-cakes-voor-stapeltaart/

    Ik ga ze vrijdag maken, het recept wil ik ook voor een 16 cm taart vorm gebruiken. Wat zou jij doen qua hoeveelheden en baktijd? Ik dacht zelf om hetzelfde te maken en dan vullen als ik over houd bak ik nog wel een taartje. Maar welke baktijd zou jij adviseren?

    Alvas bedankt voor je reactie.

    Groetjes Lieke

    Reageer
    • Ik zal het even controleren. Het is inderdaad het recept voor de vanille cakes. Wellicht kun je drie bakpannen vullen (of drie cakes bakken) met een 16 cm vorm. De baktijd kun je instellen op 20 minuten en dan steeds met 5 minuten verlengen. Test met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Waarschijnlijk zal de baktijd rond de 20 en 25 minuten liggen, gok ik. Veel succes met bakken. Ben benieuwd wat voor taartje het wordt.

      Reageer
    • Je kunt mijn recept voor banketbakkersroom gebruiken die hier op de blog staat of een mix voor banketbakkersroom uit de supermarkt. Wat jij wil!

      Reageer
  • Kun je deze taart ook bekleden met een strakke laag fondant? Zo ja, na welke stap moet ik dat dan doen?

    Reageer
    • Dat gaat altijd over de botercreme heen zodat het blijft plakken. Je hoeft de botercreme dan niet strak af te smeren. Dat scheelt.

      Reageer
  • Hallo,

    Dit ziet er een heel leuk recept uit. Mijn dochter wordt binnenkort 6 jaar en wil heel graag een roze taart ❤️😊

    Een vraagje..
    Kan ik de vanille-cake vervangen door een biscuit om het luchtiger te maken? En dan de biscuit afwerken met de roze botercrème? Of zal dit niet hetzelfde zijn?

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *