Ricotta cake met frambozen

Ik deel een recept wat later dan normaal op de zaterdag, maar op de zaterdag desalniettemin. Dit recept is eigenlijk een oudje, maar heb ik besloten opnieuw te maken. Iets dat ik dit jaar vaker ga doen. Ik ga mijn archieven induiken om heerlijke baksels opnieuw te maken en terwijl ik bezig ben het recept ook te verbeteren en perfectioneren. Neem nou deze ricotta cake. Het originele recept vond ik ietwat omslachtig en daarnaast stond de ingrediëntenlijst vol met cups als maateenheden. Iets waar wij Nederlanders geen kaas van hebben gegeten. Mede om die reden wil ik oude recepten opnieuw maken, zodat de receptuur helemaal top is en iedereen er mee aan de slag kan. Ik begin met dit lekkertje, want een ricottacake is hemels. Het is een mix tussen een cheesecake en een cake. Hemels, toch?!

Toen ik deze cake in 2013 maakte had ik nog nooit met ricotta gewerkt. Het originele recept vroeg om een geraspte appel, maar na al die jaren kan ik nog steeds niet begrijpen waar die nou voor nodig was. Ik ben van mening dat het ook zonder kan. Niet alleen makkelijker, maar net zo lekker.

Ricotta cake met frambozen

(10-12 personen)

Ingrediënten
 • 150 gram ongezouten roomboter
 • 250 gram fijne kristalsuiker
 • 3 eieren
 • rasp van een 1/2 citroen
 • 250 gram ricotta
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout
 • 100-150 gram bevroren frambozen
Methode
 1. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). Vet ook alvast een springvorm van 24 cm in en leg een bakpapier op de bodem.
 2. Mix de boter en suiker luchtig in ongeveer 5 minuten.
 3. Voeg hierna een voor een de eieren toe met de mixer op een lage stand. Zorg dat ieder ei is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt.
 4. Voeg nu de citroenrasp en ricotta toe en mix tot een glad beslag.
 5. Voeg als laatste het bakmeel en het zout toe en mix tot er geen meel meer zichtbaar is. Neem een spatel en spatel het beslag nog een keer door waarbij je goed de randen schoon schraapt.
 6. Spatel als laatste de bevroren frambozen door het beslag en doe het beslag in de springvorm.
 7. Bak de ricotta cake voor 40 minuten. De cake zal goudbruin zijn, licht opgebold en stevig aanvullen.
 8. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm waarbij de zijkanten zullen loslaten. Verwijder de springvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
 9. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Geef deze simpele maar of zo lekkere ricotta cake een kans. Vooral als je fan bent van smeuïge cakes en cheesecakes zul je dit een pareltje vinden. Een verrassend recept uit de oude doos in het nieuwe jaar. Veel bakplezier gewenst!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

10 Reacties

 • Hmmm ziet er goed uit! Denk ook dat het lekker is dat je de bessen hebt toegevoegd, geeft toch net even wat extra’s 🙂

  Reageer
 • Hallo, het ziet er heerlijk uit! Ik ga het vandaag maken. Kan ik minder suiker in doen? in plaats van 250 gram

  Reageer
 • Ik heb deze cake nu twee keer geprobeerd te maken, maar hij is steeds niet gaar in het midden. Eerste keer had ik de oven te laag gezet (niet goed gekeken), maar tweede keer wel goed en hij was ook mooi goudbruin. Enig idee hoe dit komt en wat ik er aan kan doen? Heb precies het recept gevolgd…

  Reageer
  • Als de cake niet gaar is dan moet die nog wat langer in de oven. Je kunt altijd een extra test doen met een houten prikker. Die moet er schoon uitkomen, geen nat deeg dat er aan blijft plakken. Ovens verschillen heel veel. Kan dus goed zijn dat de cake bij jou langer nodig heeft. Voelde de cake wel stevig aan? De cake zelf is minder droog dan een normale cake door de ricotta en daardoor natter. Maar een vloeibare cake moet het niet zijn.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *