Trump beslist: Reisverbod Amerika voor Europeanen vanwege coronavirus

reisverbod Amerika voor Europa wegens coronavirus
Fotot van Library of Congress via Unsplash

Het is gebeurd. Vanaf vrijdag 13 maart zal er een reisverbod gelden op personenvervoer vanuit Europa naar Amerika. De maatregel is ingevoerd om de kans op nieuwe besmettingen vanuit het “buitenland” te voorkomen. Trump stelt dat de Europese Unie te weinig of onvoldoende maatregelen heeft gesteld om verdere verspreiding van het virus te doen voorkomen. Op dit moment is de uitspraak dat dit Amerika reisverbod 30 dagen zal duren. De enige uitzondering geldt voor vluchten vanuit Engeland, oftewel het Verenigd Koninkrijk. Een groot probleem voor velen die in deze periode een reis naar Amerika op de planning hadden staan. Wat betekent dit reisverbod precies en wat zijn de gevolgen voor je reis?

Reisverbod vanaf vrijdag 13 maart

Het reisverbod is een inreisverbod opgelegd door Amerika en geldt voor alle mensen die veertien dagen voor hun vertrekdatum naar Amerika in de landen zijn geweest die vallen onder het Europese Schengenverdrag. Dit zijn de reizigers die normaal met een ESTA, dus zonder visum, naar Amerika mogen reizen. Het personenverbod geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk of Amerikaanse burgers die momenteel in Europa zijn. Zij dienen wel vooraf gescreend te worden op het coronavirus.

Vliegen vanuit Engeland om reisverbod te omzeilen

Als je nu denkt dat je dan wel via Engeland kunt vliegen, heb je het mis. Je dient immers veertien dagen voor vertrek niet in een van de Europese landen te zijn geweest. Dat zou betekenen dat je eerst een verblijf van meer dan twee weken in Engeland moet regelen voordat je vertrekt vanuit Engeland.

reisverbod amerika

Wat zijn de gevolgen voor mijn reis?

Heb jij een reis gepland staan met een vertrekdatum die valt binnen het reisverbod, dan gaat je reis op dit moment niet door. Het is belangrijk om contact op te nemen met je reis- en annuleringsverzekering(en) om informatie op te vragen waar je aan toe bent. De kans is groot dat er niet of nauwelijks uitgekeerd zal worden. Maar kennis is macht en zodra jij weet waar je aan toe bent, kun je goed voorbereid keuzes maken.

Heb je een complete reis geboekt bij een reisorganisatie of reisbureau dan is de kans groot dat zij binnen nu en een aantal dagen contact met jou opnemen. Check hun informatievoorziening hierover alvorens contact met ze op te nemen. Heb je geen bericht van ze ontvangen of kun je niks aan informatie hierover vinden, neem dan zelf contact op als jouw vertrekdata binnen het reisverbod valt.

Doordat er sprake is van overmacht zal ook de overkoepelende brancheorganisatie ANVR niet of nauwelijks geld teruggeven. Dit is vandaag te lezen in een artikel van de Volkskrant.

Annuleren of omboeken?

Kan jouw zelf geregelde reis niet doorgaan door het reisverbod naar Amerika dan heb je in principe twee keuzes. Je kunt je reis omboeken of annuleren, indien dit laatste niet al automatisch gebeurt. In het geval dat je geen ander moment vakantie kunt opnemen en dit niet kunt verplaatsen is annuleren de enige optie. Neem contact op met alle partijen waarbij je geboekt hebt, maar check van tevoren wat hun berichtgeving hierover zegt. In de gevallen zal de Nederlandse reisorganisatie waarbij je een camper hebt geboekt, contact met jou opnemen. Indien je geen informatie kunt vinden dat de partij contact met jou zal opnemen, kun je informeren of zij aangepaste voorwaarden stellen in deze situatie om te ontdekken wat je mogelijkheden zijn. Kon je nog zaken kosteloos annuleren? Regel dit dan op de gewone manier en ga daar niet speciaal voor bellen.

Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Lufthansa bieden momenteel kosteloos omboeken van geplande vluchten aan. Let op dat er per luchtvaartmaatschappij andere voorwaarden gesteld worden. Valt jouw vertrekdata in de getroffen reisperiode dan zal de kans groot zijn dat de luchtvaartmaatschappijen je hierover zullen contacten. Indien dit niet het geval is, is het verstandig zelf contact op te nemen. Doe dit alleen als jouw vertrekdata tussen 13 maart en 13 april ligt.

Verlenging Amerika reisverbod

Het reisverbod geldt tot (en met) maandag 13 april. Dit betekent voorlopig dat reizen na deze datum in principe doorgang vinden. Echter, houd er rekening mee dat het verbod verlengt kan worden. Daarnaast zijn vliegtuigmaatschappijen wegens het coronavirus vluchten aan het schrappen. Houd dus ook je vluchtgegevens en de berichtgeving van je luchtvaartmaatschappij in de gaten om te zien of daar iets in veranderd voor jou.

Zolang je vertrekdata buiten de 30 dagen valt is het advies af te wachten en niet onnodig contact op te nemen. Het is belangrijk dat reizigers die daadwerkelijk hierdoor getroffen zijn als eerste geholpen worden.

Ter info: Wijzelf zitten precies in deze situatie en wachten daarom geduldig en hoopvol af dat het reisverbod na die 30 dagen komt te vervallen. Meer kunnen we nu niet doen.

Voor meer informatie raad ik je aan het (Amerikaanse) nieuws te blijven volgen. Helaas zit er niets anders op dan accepteren wat er nu gebeurt en uit te zoeken welke oplossing het beste past bij jouw situatie.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

 • Hi! Ik vroeg me af wat er gebeurd als je vandaag of morgen naar Amerika vliegt. Ik kom zelf uit Nederland. Heb je dan nog wel toestemming om naar de VS te vliegen, zolang het maar voor vrijdag middernacht is? Of word je alsnog teruggestuurd? Of wellicht zit je dan daar in de VS vast? Ik zou dit heel graag willen weten.. Dankjewel!

  Reageer
  • Als je een vlucht hebt/had dan is het aan te raden contact met de betreffende luchtvaartmaatschappij op te nemen. Zij kunnen je dan verder helpen.

   Reageer
 • 21 april ga ik vliegen naar de USA dus voor als nog kan het. Maar het is behoorlijk spannend. 1 verlenning en het gaat allemaal niet door!! En omdat ik alles zelf heb geregeld en geen reis maatschappij moet ik ook alles dus zelf inboeken. Maar dan is de vraag voor waneer dan?? Allemaal veel extra zorgen voor een vakantie wasr ik al maanden mee bezig ben en erg naar uitkijk………..
  Ik hoop dus op geen verlenging en als die er wel is dat het ver van te voren word aangekondigd…..

  Reageer
  • Hoi Lionne, een herkenbaar schuitje waar je in zit. Via mijn Instagram-kanalen heb ik aangegeven mensen te willen helpen die hier mee zitten. Mocht je willen sparren of behoefte hebben aan een klankbord, weet dan dat je vrijblijvend gebruik kan maken van mijn “gratis gesprek” optie. Zeer handig als je dadelijk wel moet omboeken. Het is namelijk niet niks en ik begrijp dat het allemaal extra zorgen en vragen oplevert die we dan kunnen bespreken.

   Reageer
  • Op dit moment nog steeds voor onbepaalde tijd. Er is nog geen einde aan het inreisverbod en ook geen einddatum bekend.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *