Red velvet cheesecake met chocolade

De cheesecake die eigenlijk de blog bijna niet had gehaald. Het lag totaal niet aan de cheesecake, maar vooral aan hoe ik voor ogen had hoe de cheesecake eruit moest zien. Niet zoals je ziet, maar ik ben er desondanks blij mee. Ik besloot voor de verandering eens voor een goedkopere roomkaas te kiezen en dat was geen goede beslissing geweest. Meer hierover deel ik binnenkort in een apart artikel, want het wordt anders wel een erg lang verhaal. Mocht je mij volgen op Instagram dan weet je waar ik het over heb. Volg mij zeker daar als je altijd op de hoogte wilt blijven van de laatste bakperikelen en andere behind the scenes 😉 Genoeg daarover. Vandaag deel ik het recept voor deze red velvet cheesecake met chocolade. 

Aan de binnenkant zie je hoe de lagen niet mooi zijn gelukt doordat ik de verkeerde roomkaas heb gebruikt. Voor de smaak maakt het niets uit, dus ben vrij om de roomkaas van jouw keuze te gebruiken.
Red Velvet Cheesecake met chocolade

Voor een springvorm van 20-24 cm; ± 12 personen

Ingrediënten
 • 225 gram chocolate chip cookies
 • 65 gram ongezouten roomboter
 • 600 gram roomkaas
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 4 eieren, losgeklopt
 • 1 tl vanille extract
 • 125 gram crème fraîche
 • 100 gram red velvet cakemix
Voor de topping
 • 125 ml slagroom
 • 100 gram pure chocolade
 • 75 gram crème fraîche
 • 50 gram poedersuiker
Bereiding
 1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Smelt de boter en hak de koekjes fijn in een keukenmachine.
 2. Voeg de koekkruimels toe aan de boter en roer tot een geheel. Verdeel over de bodem van de springvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats in de koelkast.
 3. Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad geheel. Niet langer dan 1 à 2 minuten.
 4. Voeg rustig de los geklopte eieren toe terwijl je op een lage stand mixt. Zodra de eieren zijn opgenomen stop je met mixen.
 5. Roer de vanille en de crème fraîche tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix kort door.
 6. Neem de helft van het beslag en giet dit in een andere kom. Voeg hier de red velvet cakemix aan toe en mix glad.
 7. Verdeel het red velvet cheesecakebeslag over de bodem en giet hier het overige cheesecakebeslag overheen. Strijk de bovenkant glad.
 8. Bak de red velvet cheesecake in 60 minuten gaar in een voorverwarmde heteluchtoven van 140-150 °C als je een 20 cm springvorm gebruikt en 120-140 °C als je een 24 cm springvorm gebruikt.  De buitenkant moet stevig en gestold zijn maar van binnen mag de cheesecake nog wiebelen.
 9. Laat je cheesecake afkoelen in de oven met de deur een klein beetje open. Zodra de oven en cheesecake afgekoeld zijn verplaats je de cheesecake naar de koelkast waar deze een nachtje of minstens 4 uur moet rusten.

Doordat mijn roomkaas te dun was (en meer water dan room bevat) zakte het door de luchtige red velvet laag naar beneden en kwamen mijn lagen er verkeerd om uit. Veranderd niets aan de smaak, maar het liefst wil je de red velvet laag op de bodem hebben.

Bereiding van de chocolade topping
 1. Maak ganache door de slagroom in een pannetje aan de kook te brengen.
 2. Breek de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Zodra de slagroom begint te koken, giet je deze over de chocolade. Laat even staan en roer daarna met een garde tot een gladde ganache. De ganache laat je afkoelen tot deze dikker is, maar nog wel vloeibaar. Een half uur tot uur in de koelkast kan het afkoelen doen versnellen.
 3. Doe de ganache in een mengkom en voeg hier de poedersuiker en crème fraîche aan toe. Mix tot een smeerbare chocolade crème.
 4. Verdeel de chocolade crème over de bovenkant van de cheesecake en decoreer naar wens.
Tips

Red velvet cakemix kun je bij verschillende online winkels krijgen. Ikzelf heb ooit een naked red velvet cake gebakken met een mix gekregen van Bouwhuis.com. Ook Dr. Oetker heeft een red velvet cakemix, maar over de smaak van deze mix ben ik niet 100% tevreden.

In mijn mening kun je het beste voor een wat duurdere en daarmee vettere roomkaas kiezen zoals de originele Philadelphia (grijze verpakking) of de MonChou kuipjes. Ik kreeg zelf veel de tip dat de roomkaas van de Aldi ook goed zou moeten zijn, maar die heb ik zelf niet uitgeprobeerd. De roomkaas die ik gebruikte was van de Lidl en voor dit recept werd het cheesecake beslag daardoor veel te dun.

De cheesecake bewaar je in de koelkast en blijft 3-4 dagen goed. Haal de cheesecake een half uur voor serveren uit om de smaken het best tot hun recht te laten komen.

Er komt zeker nog een herkansing van mijn cheesecake in het nieuwe jaar en die zal snel genoeg op het blog verschijnen. Het recept zal niet echt wijzigen, maar zo koppig als ik ben moet en zal ik de cheesecake zoals die in mijn hoofd zit uit mijn oven toveren 😉

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

 • Haha dacht eerst dat je de bereiding verkeerd had neergezet, hoezo redvelvet mix eerst. Maar na verder lezen begrijp ik wat er ‘mis’ ging. Al vind ik hem er zo ook mooi uit zien hoor! Wil deze zeker een keer maken.

  Reageer
 • Ik ben erg benieuwd … Hij staat nu in de oven! Spannend! Bedankt voor dit recept ❤️

  Reageer
 • Heb de taart nu voor de 2e keer gemaakt, mijn man bleef maar vragen wanneer ik hem nog eens ging bakken hij vindt hem super lekker ?
  Bedankt voor dit recept !!

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *