Pruimenconfituur met vanille en kaneel

IMG_7609

En toen had ik ineens meer dan een kilo pruimen op mijn aanrecht staan. Nadat ik met 500 gram een cake had gebakken die erg lekker was, maar waarvan ik het recept voor de cake wel nog duidelijk moet verbeteren, bleef ik met nog 500 gram pruimen zitten. Aangezien ik inmiddels bekend ben met het maken van zelfgemaakte confituur, zie hier, besloot ik pruimenconfituur te maken.

Ik kan er heel veel woorden aan vuil maken, maar het maken van je eigen confituur vind ik leuk om te doen en het is ook nog eens ontzettend makkelijk. Deze pruimenconfituur smaakt lekker zoet en serveer je bijvoorbeeld bij deze heerlijke glutenvrije pannenkoeken.

IMG_7611

Pruimenconfituur met vanille en kaneel

Ingrediënten:

 • 1 kg verse pruimen
 • tl vanille pasta
 • 1 kaneelstokje
 • 1 kg geleisuiker

Bereiding:

 1. Ontpit de pruimen en snijd in vieren (Liever geen schil? Ontdoe de pruimen dan ook van hun schil). Doe in een grote pan en voeg de vanille toe en roer om.
 2. Voeg vervolgens ook het kaneelstokje en de geleisuiker toe en roer alles goed door.
 3. Dek de kom goed af en zet voor 24 uur weg in de koelkast.
 4. Breng het pruimenmengsel al roerende aan de kook. Wanneer het oppervlakte blijft borrelen terwijl je roert gaat de kooktijd in. De kleur van het vocht zal ook paarsachtig worden. Laat de confituur 5 minuten koken, roer af en toe om.
 5. Zet het vuur uit, verwijder het kaneelstokje en zet de pan op een stevige hittebestendige ondergrond en laat 10 minuten rusten.
 6. Roer de appelconfituur goed door en vul goed schoongemaakte weckpotten tot de rand, plaats het deksel erop, zet op de kop en laat volledig afkoelen.
 7. Bewaar de pruimenconftuur op een donkere en koele plek, eenmaal open gemaakt bewaar ik mijn confituur altijd in de koelkast.

IMG_7608

Wanneer je nog nooit confituur of jam zelf hebt gemaakt kan ik je alleen maar aanraden het eens te proberen. Kijk of het fruit waar je voor kiest voldoende pectine bevat, zo niet dan zul je zelf wat citroensap en rasp moeten toevoegen. Verder is het een kwestie van wachten, kort koken en potten vullen.

Heb jij al eens jouw eigen jam of confituur gemaakt?

Liefs Lian

 

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

 • Mmmm…ik ga het gelijk proberen, heb nog een behoorlijke hoeveelheid pruimen in de vriezer zitten.

  Reageer
  • Ik had geen zin om ze in te vriezen, maar het is hoe dan ook een oplossing om een grote hoveelheid te verwerken. Lekker zoet ook!

   Reageer
  • Ja, geleisuiker is echt super makkelijk in gebruik. Het moet wel kunnen zonder, maar dat zal inderdaad een stuk lastiger zijn.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *