Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Open appeltaart met koekbodem

IMG_9084

Soms komt het voor dat je zo fanatiek aan het bakken bent en enthousiast wordt van je eigen creatie dat je stomme fouten gaat maken. Dat gebeurde mij ook bij deze open appeltaart met koekbodem. Ik wist dat ik de bodem eerst even blind moest bakken, maar toen ik eenmaal was begonnen en druk bezig was met mijn voornemen om meer tussenstappen te fotograferen vergat ik dit spontaan. 

Door deze fout was mijn bodem niet zo krokant zoals ik gehoopt had, maar was de appeltaart nog wel een plaatje om te fotograferen. Besluit jij deze appeltaart met koekbodem te gaan bakken, volg dan goed het recept op en laat je niet misleiden door de foto’s waarop je kunt zien hoe ik de ongebakken taartbodem voorzie van vulling. Gelukkig was het experimentele gedeelte van de taart wel goed gelukt en weet ik dat ie zonder de fout perfect zou zijn geweest.

IMG_9036

Open appeltaart met koekbodem

Ingrediënten:

 • 1/2 recept suikerkoekjes
 • 70 gr blanke amandelen of amandelmeel
 • 70 gr suiker
 • 25 gr ongezouten roomboter
 • 1 ei
 • 1/4 tl vanille extract
 • 3 elstar appels
 • suiker en kaneel
 • beetje boter om in te vetten

IMG_9042IMG_9046

Bereiding:

 1. Vet een lage vlaaivorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 °C (electrisch) of 170 °C (hetelucht).
 2. Maak het deeg voor suikerkoekjes volgens recept, of haal zoals ik – als je een voorraadje hebt liggen – het deeg de avond voor het bakken uit de vriezer.
 3. Rol het deeg uit tot een cirkel groter dan jouw vorm van ongeveer 1/2 cm dikte. Rol de lap deeg om je deegroller heen en rol weer boven de vorm uit. Duw voorzichtig de zijkanten tegen de rand van de vorm waarbij je de lap deeg steeds een beetje aan de buitenkant optilt om scheuren te voorkomen. Ga met de roller over de rand van de vorm om overtollig deeg weg te snijden.
 4. Prik met een vork enkele gaatje in de bodem en beleg het deeg met een vel bakpapier. Vul de koekbodem nu met een blindbakvulling naar keuze en bak voor 10 minuutjes in de oven.
 5. Laat de koekbodem op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur en ga in de tussentijd verder met het maken van de vulling voor de open appeltaart.
 6. Doe de blanke amandelen in een keukenmachine en vermaal helemaal fijn. Gebruik je amandelmeel? Dan kun je deze stap overslaan.
 7. Doe het amandelmeel, suiker, roomboter en het ei in een kom en mix tot alle ingrediënten vermengd zijn.
 8. Als de koekbodem voldoende is afgekoeld kan het amandelmengsel er overheen worden gegoten. Smeer het met een lepel verder uit zodat de hele bodem bedekt is.
 9. Schil en snijd de appels in dunne partjes en doe met enkele eetlepels suiker en wat kaneel in een kom en roer voorzichtig door.
 10. Verdeel de appelpartjes nu over de amandelvulling zoals je kunt zien op bovenstaande foto.
 11. Bak de appeltaart met koekbodem verder af in de voorverwarmde oven op 170 °C (electrisch) of 160 °C (hetelucht) voor ongeveer 30 minuten.
 12. Laat kort afkoelen op een rooster en serveer met een toef slagroom.

IMG_9073

Deze taart lijkt even een werkje, maar het is een ontzettende lekkere en verrassende manier om van appeltaart te genieten. Helemaal wanneer je fan bent van koekjes. Ga je deze taart ook bakken? Vergeet dan niet om jouw creatie te delen op Facebook, Twitter of Instagram met de #cakejevaneigendeeg. Dankjewel en laat het smaken!

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!