Het gaat gebeuren. Je bent van plan om voor het eerst met je baby op vakantie te gaan en je wilt dan natuurlijk weten wat je allemaal mee moet nemen, maar bovenal, wat vooral niet. Of je nu een weekendje in eigen land of een maand gaat roadtrippen door de VS, reizen met een baby zal altijd aanvoelen als een hele volksverhuizing. Toch zijn er echt wel items die je prima thuis kunt laten of bepaalde producten die je juist koopt omdat het het reizen met een baby juist vergemakkelijkt. Ik deel vandaag wat ik vind dat je mee moet nemen, maar vooral wat juist niet!
Wat neem je sowieso mee?
Oké, ga je vliegen met je kleintje? Dan is deze paklijst misschien wel geschikt voor jou. De paklijst kun je gratis downloaden (graag gedaan) en gebruiken als handleiding voor jouw eigen reis. De paklijst is gemaakt met het oog op een lange afstandsvucht, dus daarom is het misschien alsnog belangrijk om te vertellen wat nou de essentials zijn in mijn ogen. Wat heb je bij iedere reis of vakantie nou echt nodig?
Draagzak
Ik zweer erbij, want een draagzak maakt het reizen met een baby zoveel makkelijker. Ook als je baby al kan lopen, zorgt een draagzak voor veel meer flexibiliteit en het neemt ontzettend weinig ruimte in. Niet alle bestemmingen zijn kinderwagen-proof. En wat te denken van in een vliegtuig met je baby? Daarom is en blijft een draagzak (of draagdoek natuurlijk) met stip op 1.
Campingbedje
Wij hebben al veel gereisd met Zoë en vanaf het begin heeft ze op reis altijd haar eigen plekje gekregen, namelijk haar campingbedje. Wij zijn zelf enorm fan van het opvouwbare Deryan tentje met opblaasbaar matrasje en nemen het altijd mee. Of we nu éém nachtje ergens zijn of drie weken. Heel erg compact en het weegt in totaal nog geen 2,5 kilo. Het peuterbedje, te gebruiken vanaf 2 jaar, weegt 3 kilo.
De compactheid en het gewicht maakt het voor ons natuurlijk een enorme musthave, aangezien wij graag op reis zijn. Doordat Zoë altijd in dit bedje slaapt als we ergens anders slapen, weet ze inmiddels dat dit haar bedje is en valt ze zonder problemen in slaap. Mits ze geen sprongetje of ander slaapverstorend probleem heeft 😉 Nooit meer hopen dat er een fatsoenlijk en schoon babybedje klaarstaat op locatie, want je hebt het bedje zelf bij je.
XL Hydrofiele doek(en)
Een baby musthave en daarom ook handig op reis. Als strandlaken, zwembadlaken, handdoek, dekentje, speelkleed. Het neemt niet veel plek in en daarom erg favoriet hier. Ik heb er ook zeker een in m’n handbagage zitten als ik ga vliegen.
Parapluybuggy met volledige slaapstand
Ik zeg draagzak en toch noem ik ook een buggy. Ja, want het is wel handig en een paraplubuggy klapt redelijk compact dicht en is ook geschikt om mee te nemen tot aan de gate bij welke vliegtuigmaatschappij dan ook. Wij kozen voor de McLaren Techno XT doordat dit merk buggy veel werd aangeraden door vrienden en familie en ook voldeed aan al onze eisen.
Als wij met de auto op vakantie gaan nemen we meestal onze Joolz Day2 wagen mee, omdat die nou eenmaal wat luxer is uitgerust en we Zoë naar ons toe of van ons af kunnen laten zitten. Wij hebben een grote auto, waardoor dit zelfs met een redelijk volle achterbak nog past. Een paraplu buggy is over het algemeen dus vooral een aanrader als je op vliegvakantie gaat.
Rugzak als luiertas
Een rugzak die ook kan fungeren als luiertas of andersom is =wel erg handig op reis. Zeker als je niet de hele tijd een wagen hebt om de tas aan te hangen. Zorg daarom dat de rugzak ook een beetje geschikt is voor je man. Wij gebruikten bijna altijd onze camerarugzak (zonder camera) als luiertas in situaties waar een draagtas/handtas/schoudertas niet handig was, maar er bestaan ook speciale luierrugzakken. Wat jij fijn vindt.
Een schoon setje kleding voor jezelf
Meestal wel bij je als je op reis gaat, maar zorg je ook dat je er makkelijk bij kan? Met vliegen stop je minstens een schoon setje bovenkleding in je handbagage en ga je op reis in de auto stop dan een schoon setje ergens binnen handbereik. Een ongelukje met een baby of dreumes/peuter zit in een klein hoekje en jezelf even kunnen opfrissen is in zo’n geval wel zo fijn.
Wat neem je vooral niet mee?
Naast de dingen die ik altijd meeneem, heb ik ook een aantal zaken die ik vooral niet mee wil nemen. Dit omdat het gewoonweg onzin is. Een baby zorgt standaard voor meer spullen, zoals ik al zei een hele volksverhuizing, maar dat betekent niet dat je alles maar klakkeloos in moet pakken. Besparen op ruimte door dingen juist niet mee te nemen is mogelijk en vooral als je gaat vliegen enorm belangrijk.
Luiers
Overal ter wereld hebben ze baby’s en overal hebben ze luiers (oké misschien niet overal, maar wel bijna overal). Neem dus alleen genoeg mee voor de reis + 1 à 2 dagen voorraad. Zorg dat je zo snel mogelijk op locatie nieuwe luiers scoort, want het poep- en plasfestijn neemt natuurlijk geen vakantie. Door te besparen op luiers bespaar je jezelf waarschijnlijk al ontzettend veel ruimte. Hetzelfde geldt trouwens voor billendoekjes en toetenvegers. Laat die, op wat er standaard in je luiertas zit na, ook maar thuis en koop ze op bestemming. Zwemluiers zijn doorgaans ook goed verkrijgbaar bij de meeste supermarkten (in het buitenland).
Ga niet blind af op de maat luier zoals je baby in Nederland heeft, maar controleer altijd het gewicht op de verpakking. In Amerika wijken de maten en bijbehorend gewicht af met de maten in Nederland.
Schoenen
Hoeveel schoenen heeft een baby nou daadwerkelijk nodig? Neem echt alleen mee wat noodzakelijk is. Op wintersport of een koude bestemming zijn schoenen natuurlijk een must, maar in de zomer? Zoë loopt/kruipt hier voornamelijk op blote voeten en ik vind één paar slippers/schoenen dus meer dan voldoende.
Eten
Hier geldt hetzelfde voor als de luiers. Neem mee wat nodig is tijdens de reis + 1 à 2 dagen en koop de rest ter plekke. Al die potjes en zakjes nemen onnodig gewicht en ruimte in. Dit gaat trouwens niet altijd op voor melkvoeding! Als je baby zuigelingenmelk of opvolgmelk krijgt is het toch aan te raden de producten van thuis (Nederland) mee te nemen als je naar het buitenland gaat, tenzij je natuurlijk ergens heen gaat waar ze jouw product ook verkopen. Dan neem je genoeg mee om de reis te overbruggen en koop je de rest ter plekke.

Kleding
Controleer van tevoren waar en of je kunt wassen op je bestemming. Het scheelt enorm als je zo min mogelijk kleding hoeft mee te nemen. Niet dat babykleding nou zoveel ruimte kost, maar als je logisch na gaat denken wat je kleinte daadwerkelijk zal dragen zul je zien dat je toch kunt besparen. Babykleding is daarnaast ook makkelijk op de hand te wassen, dus neem een beetje wasmiddel mee en koop eventueel op bestemming bij.
Is er door een of andere reden iets heel vies geworden en niet schoon te krijgen? Ook babykleding is doorgaans goed te verkrijgen in westerse landen. In Frankrijk koop je het bijvoorbeeld gewoon in de supermarkt.
Speelgoed
Wat geen speelgoed mee? Natuurlijk wel. Maar bedenk je opnieuw dat je baby of dreumes zich waarschijnlijk ook goed zal vermaken met alles dat nieuw en anders is op de vakantiebestemming. Neem dus alleen het noodzakelijke en zo klein mogelijke mee. Als je gaat vliegen is de vraag: “Past het in de handbagage?” een goede controlecheck om niet teveel mee te nemen. Hoe leuk is het trouwens als je kleintje een nieuw stuk (goedkoop) speelgoed op vakantie mag uitzoeken? Hoe je dat mee terug krijgt is een zorg voor later 😉
Natuurlijk zijn er ook twijfelgevallen. Sommigen zweren bij het meenemen van een babyfoon en anderen downloaden daarvoor een handige app op de telefoon. Iedereen heeft natuurlijk andere ideeën over wat echt nodig is en wat niet. Maar ik hoop dat mijn lijstje je in ieder geval kan helpen om die keuzes voor jezelf te vergemakkelijken.
Wat neem jij vooral niet mee op reis en wat moet zeker weten mee in de koffer?
Liefs Lian
Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!
