Eieren uit de oven, oftewel ‘oeufs en cocotte’

Het is vandaag tweede Paasdag en ik hoop dat iedereen een gezellige eerste Paasdag heeft gehad met familie en vrienden. Om vandaag toch nog een beetje in het voorjaarsthema te blijven ben ik van de week aan de slag gegaan met het recept van Rachel Khoo voor oeufs en cocotte – ik noem het voor het gemak eieren uit de oven. Een hele tijd geleden, ik gok anderhalf tot twee jaar terug, zag ik dit recept voorbij komen in haar programma The Little Paris Kitchen. Ik was verkocht door de eenvoud van haar recepten en natuurlijk dat schattige kleine keukentje waar ze al haar recepten deed bereiden. Ik wist toen dat ik het ook ooit wilde gaan maken, ik was zo benieuwd hoe het zou smaken.

Nu ik weet hoe het smaakt kan ik niet geloven dat ik zo lang heb gewacht om dit te maken. Oeufs en cocotte is letterlijk ontzettend eenvoudig en toch heeft het een mooie uitstraling doordat je het in een ramekin serveert. Ik kan jullie alleen maar aanraden om oeufs en cocotte direct te gaan maken. Veel heb je niet nodig en je brengt het letterlijk op smaak met kruiden. Geen poespas dus, gewoon een lekker ei met een beetje extra!

 

Het leuke aan oeufs en cocotte is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Houd je van spekjes of bacon? Voeg het toe. Meer fan van vis? Voeg dan gerookte zalm toe of volg het originele recept van Rachel Khoo voor de luxere variant. Met andere woorden: een eventuele vulling is helemaal door jezelf te bepalen. Als tip geef ik mee om simpel te beginnen, zodat je jezelf kunt laten verrassen door de smaak en eenvoud van dit recept.

Je kunt oeufs en cocotte maken voor het ontbijt of juist als verrassing serveren bij een brunch of high tea.

IMG_5006

Oeufs en cocotte 

(4 personen)

Ingrediënten
 • 250 gr crème fraîche
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • verse peterselie
 • 4 biologische eieren
 • geraspte kaas
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 170 °C hetelucht of 180 °C voor een standaard oven. Neem 4 ramekins of kleine ovenschaaltjes.
 2. Doe de crème fraîche in een kommetje en doe er naar smaak peper en zout bij. Voeg ook een snufje nootmuskaat toe en roer goed door.
 3. Doe in iedere ramekin een ruime eetlepel van de crème fraîche en doe hier een klein beetje fijngehakte peterselie bij. Breek vervolgens een ei over de crème fraîche en doe dit bij alle vier.
 4. Voeg vervolgens weer een ruime eetlepel crème fraîche toe en breng het geheel nogmaals op smaak met wat zout, peper en een snufje nootmuskaat. Strooi er vervolgens wat geraspte kaas overheen en zet in de oven.
 5. Bak je oeufs en cocotte gaar in ongeveer 10 minuten. Voor een zachte eidooier moet je denken tussen de 5 en 10 minuten en voor een harde eidooier tussen de 10 en 15 minuten; afhankelijk van jouw oven.
 6. Eenmaal uit de oven serveer je ze met wat toast en een beetje verse peterselie om het geheel af te maken.

 

Heb jij al eens oeufs en cocotte gehad en voor welke vulling heb jij toen gekozen? Heb je dit nog nooit gemaakt, dan kan ik het alleen maar aanraden zo snel mogelijk eens te proberen.

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

  • de l’oeff coctte is het lekkerste wat er is, geloof me. ik had het bij de barista geprobeerd en viel er meteen voor .ik vind het zo erg lekker dat ik het thuis ook wilde maken maar ik wist niet hoe het moest .Dank zij u weet ik het .

   groetjes Yaelle Dekker

   Reageer
 • Hallo.
  Dit lijkt mij erg lekker,maar zijn ze ook een een soufflé potje te bereiden?
  Alvast mijn dank.
  Groet van Ella

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *