Glutenvrije chocoladecake van Nigella Lawson

glutenvrije chocoladecake

Deze glutenvrije chocoladecake heb ik afgelopen kerst gebakken en viel destijds goed in de smaak. Voor mij een reden om deze overheerlijke cake nog een keer te maken en ditmaal ook vast te leggen voor de blog. Het mooiste van deze cake is eigenlijk wel dat hij heel erg geschikt is voor mensen met specifieke allergie- of dieetwensen. Want zoals de titel al zegt gaat het hier om een glutenvrije chocoladecake, daarnaast is de cake ook nog eens lactosevrij!

De cake is ook niet heel zoet van smaak en doet het geweldig als decadent toetje na een heerlijke maaltijd. Daarnaast is de cake ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken en hoef je niet bang te zijn dat je chocolade ‘au bain marie’ hoeft te laten smelten. Hoef je geen rekening te houden met gasten die een glutenvrij dieet volgen, dan kan deze cake ook nog eens met gewoon meel gemaakt worden. Makkelijk kan ik het haast niet maken. Een chocolade cake die alle kanten op kan gaan.

Hieronder het recept en vervolgens een korte opmerking over de drie manieren waarop je deze cake kunt maken: volledig glutenvrij, semi-glutenvrij en niet glutenvrij. Oh, en mocht het na het lezen van de titel nog niet duidelijk zijn, het gaat hier om een recept van Nigella Lawson (met wat ienie-mienie aanpassingen van mijn kant). Zoals je kunt zien is deze cake ook heel geschikt om te maken voor Valentijnsdag.

IMG_4286

Gluten- en lactosvrije chocolade cake

(8 personen)

Ingrediënten

  • 6-7 el gezeefde cacao
  • 125 ml kokend water
  • 2 tl vanilla extract
  • 130 gram amandelmeel*
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 snufje zout
  • 150 ml olijfolie
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 3 biologische eieren

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 170 °C of 160 °C hetelucht.
  2. Vet een springvorm van ongeveer 22/23 cm in met wat olijfolie en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
  3. Doe de cacao en het kokende water bij elkaar en mix met een vork tot het een dikker, maar vloeibaar, geheel is. Voeg de vanille extract toe en roer nog een keer door en laat vervolgens afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
  4. Doe de droge ingrediënten: het meel, de baksoda en het zout in een kom en vermeng.
  5. Doe de suiker, de olijfolie en de eieren in een grote kom en mix het geheel voor ten minste 3 minuten op een hoge snelheid tot een luchtige massa. (In de KitchenAid op standje 8 en dan 3 minuten even iets anders gaan doen, heerlijk!)
  6. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het intussen lauwe chocolademengsel toe.
  7. Wanneer het chocolademengsel is opgenomen voeg je het meelmengsel toe. Mix kort door totdat al het meel is opgenomen in het beslag. Schraap de zijkanten van de kom schoon met een pannenlikker en roer nog een keer het beslag door.
  8. Doe het beslag in de springvorm en bak de cake in 45 minuten gaar. De kern van de cake mag nog zacht aanvoelen, de randen moet mooi gebakken zijn en enigszins loskomen van de rand.
  9. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm en ga vervolgens met een mes langs de raden alvorens de springvorm te verwijderen. Keer de afgekoelde cake voorzichtig om, om ook de onderkant van de springvorm eraf te halen. Trek vervolgens het bakpapier voorzichtig eraf en keer de cake weer om en plaats direct op een mooie schaal, bord of plank.
  10. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer met vers fruit of een toef mascarponeroom.

*Hoef jij je niet te houden aan een glutenvrij dieet, maar wil je wel aan de slag met het amandelmeel dan is het mijn tip om voor 100 gram amandelmeel gecombineerd met 40 gram bloem te gaan. Helemaal niet op zoek naar glutenvrij, maar wel een simpele chocoladecake? Vervang het amandelmeel dan door 140 gram bloem.

Kende je deze glutenvrije chocoladecake al? Zo niet, probeer hem dan zeker uit.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

25 Reacties

  • Wauw! Dit ziet er heerlijk uit.. Ik krijg er spontaan trek van! Gaat op mijn to-make-lijstje. 😀

    Reageer
  • Hij staat in de oven! Morgen een vrijgezellenfeestje van een vriendin met coeliakie, dus hopelijk vind ze het lekker! 🙂

    Reageer
    • Waarschijnlijk heeft de cake in jouw oven wat langer nodig. Hij zakt sowieso wel een klein beetje in als die is afgekoeld.

      Reageer
  • Eerste keer glutenvrij en wat een succes was dit zeg! Weet je of het ook met zonnebloemolie kan? Ik wil hem voor neefje maken en hij kan ook slecht tegen olijfolie.

    Reageer
  • HOi,
    Ik heb hem nu al twee keer gepakken, maar hij wordt niet zo hoog. Ik wil hem graag maken voor ‘de ultieme chocoladetaart’. De eerste keer waren er heel veel luchtgaten (waarschijnlijk door het bloem te lang er door heen te mixen) en de tweede keer zat er allemaal witte vlekken van bloem doorheen, omdat ik het niet goed genoeg er door heen had gespateld. Mijn vraag: spatel of mix je de meel er door heen en hoe lang ong? En hoe hoog moet hij ongeveer worden?
    Groetjes,
    Karlijn

    PS: Wat een topsite!!

    Reageer
    • Dankje Karlijn. Je zorgt er eerst voor dat je eieren heel erg goed gemixt zijn. Het moet verbleken. Als je het bloem of amandelmeel toevoegt dan mix je tot je het laatste restjes ziet verdwijnen. Zodra dat is gebeurd schraap je de randen schoon met een spatel en spatel je eventuele restjes nog een keer door het beslag. Niet weer heel heftig en lang gaan spatelen. Als je amandelmeel gebruikt is de taart minder luchtig dan als je bloem gebruikt, houdt hier rekening mee. Je zult ook twee van deze cake moeten maken voor de ultieme chocoladetaart zo hoog te krijgen.

      Reageer
    • Je kunt het proberen, maar vaak vraagt glutenvrij meel om een ander soort bereiding.

      Reageer
  • Ik vond hem heel geslaagd, gewoon perfect. Mooi van hoogte etc…
    De glutenvrij zoon mistte wel de volle smaak van chocolade, hij is dan ook een echte chocoladezoetebek.
    Kan ik er wat gesmolten chocolade onder mengen ?

    Reageer
    • Een ideetje om aan het cacao/kokend water mengsel wat gesmolten (glutenvrije) chocolade toe te voegen.

      Reageer
  • Supergoed gelukt! Ik heb zelfrijzend amandelbakmeel van Koopmans gebruikt en het baksoda dus weggelaten.
    Als toetje genoeg voor 12 personen.
    Geserveerd met mascarpone/slagroom, blauwe bessenjam, aardbeien, blauwe bessen…..en poedersuiker.

    Reageer
  • Hij is top
    Mooi luchtig
    En nietalleen glutenvrij maar ook nog eens lactosevrij !

    Reageer
  • Jammer 2 keer gemaakt om een hoge taart te maken en allebei door midden te snijden. Dit gaat helaas niet omdat ze erg laag zijn en amper zijn gerezen. Ik heb me aan het recept gehouden….lijkt erop dat er te weinig baksoda in zit?

    Reageer
    • Deze rijst inderdaad niet extreem veel, maar wordt regelmatig gemaakt om een taart van te maken. Mogelijk een te grote springvorm gebruikt?

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *